ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Χωρίς γνώση της ιστορίας και αγάπη για την πατρίδα, αυτός ο τόπος περικυκλωμένος από παντού κινδυνεύει.
Στις προπαρασκευαστικές ενέργειες του Οθωμανού Μωάμεθ Β' για την κατάληψη της πρωτεύουσας του Βυζαντίου, την Κωνσταντινούπολη, ήταν να εμποδίσει κάθε βοήθεια από την Πελοπόννησο των αδελφών του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Δημητρίου και Θωμά Δεσποτών Αχαΐας και Μυστρά αντίστοιχα.
Τον Οκτώβριο του 1452 έστειλε στρατό υπό τον Τουραχάν πασά και τους δύο γιούς του με σκοπό να τους αναγκάσει να διαθέσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για την άμυνα των Δουκάτων τους.
Άμυνα γενναία και νικηφόρα στην Πελοπόννησο ήταν αυτή του Σιδηροκάστρου Τριφυλίας, στο ισχυρό και σιδερένιο φρούριο όπως γράφει ο ιστορικός Σπύρος Λάμπρου. Ο επίσης ιστορικός Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος γράφει για τη μάχη αυτή: "Εδώ εις την Τριφυλίαν, οι Τριφύλιοι επολέμησαν για λογαριασμό του Ελληνισμού. Ο Τουραχάν συνήντησε μεγάλη αντίσταση και αναγκάστηκε να υποχωρήση."
Στις 29 Μαΐου 1453, η Κωνσταντινούπολη έπεσε "εάλω η πόλις" και ακολούθησε η γνωστή τουρκική θηριώδης τακτική με λεηλασίες (στα σπίτια έμειναν μόνο οι τοίχοι), σφαγές και αλυσοδεμένους ανθρώπους που προορίζονταν για σκλάβοι. Ελάχιστοι ήτα οι διασωθέντες που σκόρπισαν όπου γης.
Το 1460, οι αδελφοί του ηρωικού Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, Δημήτριος και Θωμάς, Δούκες της Αχαΐας και του Μυστρά, ευρίσκοντο σε εμπόλεμη κατάσταση και για να λύσουν τις διαφορές τους, ο Δημήτριος κάλεσε σε βοήθεια τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β', ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία και κατέβηκε στην Πελοπόννησο και στην Αρκαδιά (Κυπαρισσία) όπου είχε μεταφερθεί η πρωτεύουσα του Δεσποτάτου από το Μυστρά και μετά από σκληρή μάχη με τους Αρκαδινούς κατέλαβε την πόλη. Ο Θωμάς Παλαιολόγος κατάφερε να διαφύγει με την οικογένειά του με πολεμικό καράβι από το λιμάνι της Αρκαδιάς, κατ' άλλους από τη Μάραθο, και κατέφυγε στην Κέρκυρα και από εκεί στη Ρώμη.
Ο Μωάμεθ Β' για να εκδικηθεί για την αντίσταση και τις μεγάλες απώλειες, αποφάσισε να σκοτώσει όλο τον πληθυσμό της πόλεως που αριθμούσε 10.000, κατ' άλλους 12.000. Με την επέμβαση όμως συμβούλων του πείστηκε να τους μεταφέρει στην ερειπωμένη Κωνσταντινούπολη και έτσι γλίτωσαν τη ζωή τους. Με την πάροδο των χρόνων, μερικοί επέστρεψαν στη γενέτειρά τους την Αρκαδιά, και μία οικογένεια από αυτές ήταν του Πονηρόπουλου.
Για αυτό το σημαντικό ιστορικό γεγονός έχουν γράψει πολλοί ιστορικοί, όπως ο Τσερπές: "Μετά από όλα αυτά (πρόσκληση του Δούκα Δημητρίου) ο Σουλτάνος στρέφεται κατά του Θωμά Παλαιολόγου στη Μεσσηνία, φθάνει στην Αρκαδιά (Κυπαρισσία) που είχε τότε 10.000 κατοίκους και διατάζει να σφαγούν όλοι. Την τελευταία όμως στιγμή ανακαλεί και διατάζει να σταλθούν όλοι να κατοικήσουν στην Κωνσταντινούπολη που σχεδόν είχε ερημωθεί από κατοίκους.
Ο ιστορικός Π. Παπαδόπουλος γράφει: "Ο Μωάμεθ μετά τις σφαγές και την ισοπέδωσιν του Γαρδικίου Φθιώτιδος κατήλθεν εις την πεδιάδα της Μεσσηνίας και έφθασεν εις Κυπαρισσίαν αριθμούσα τότε 12.000 κατοίκους. Συγκεντρώσας ολόκληρον τον πληθυσμόν της πόλεως διέταξε να σφαγούν μέχρι ενός, αλλά την τελευταία στιγμήν ανεκάλεσε την διαταγήν του επιρεασθής υπό τινός των επιτελών του, προτείνοντας όπως όλοι οι αιχμάλωτοι μεταφερθούν εις Κωνσταντινούπολη προς πύκνωσιν του αραιωθέντος εκ των σφαγών πληθυσμού". Προφανώς ήθελε να πάρει εκδίκηση για τις απώλειες που είχε για την κατάληψη της πόλεως και ο ιστορικός συνεχίζει την περιγραφή: "Τελικώς το 1460 υποτάσσεται και η Τριφυλία εις τους Τούρκους και ο Θωμάς Παλαιολόγος ο τελευταίος Διοικητής της Δυτικής Πελοποννήσου με έδρα την Κυπαρισσία αναχωρεί μέσω Πύλου προς τους Ενετούς εις την Ιταλίαν".
Δεν πρέπει να είμαστε απλώς Έλληνες πολίτες, αλλά πρέπει μα θυμόμαστε και τι έχει υποφέρει το Έθνος μας και να φροντίζουμε για την πορεία του μέσα στους χρόνους.
Δημ. Κ. Στρατικόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου