Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις περιοχές της Νότιας Ηλείας η απόφαση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ να κρίνει ως νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα του 2018, αφού χαρακτηρίζει τον Κυπαρισσιακό κόλπο ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και καθορίζει τις χρήσεις, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης.
Πρόκειται για μία απόφαση που αποτελεί κεραυνό εν αιθρία για τους πολίτες και τους φορείς της Ηλείας, αφού εμποδίζει ουσιαστικά την ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες εκτείνεται και προκαλεί σημαντικό πλήγμα στην οικονομία τους και στην ουσιαστική ανάπτυξή τους.
Παρά τις προσφυγές από τους δήμους Ζαχάρως, Τριφυλίας και Ανδρίτσαινας, από ξενοδοχειακή τουριστική εταιρεία, από ανώνυμη εταιρεία με αντικείμενο την εκμετάλλευση γηπέδων γκολφ και από 180 περίπου κατοίκους των γύρω περιοχών της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας και των εκβολών του Αλφειού ποταμού, με τις οποίες όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα, αυτό δεν έγινε.
Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις από όλους τους φορείς, αφού είναι κάτι το οποίο μόνο καλό δεν φέρνει στην περιοχή και μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους.
Παρακάτω οι δηλώσεις φορέων στην «ΠΑΤΡΙΣ» για το ζήτημα του Κυπαρισσιακού:
Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου | Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ: «Σύντομα με νέες προτάσεις»
Με αφορμή την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ για το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, δήλωσε: «Η περιοχή μας υπάγεται, μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Για τις περιοχές Natura 2000 προβλέπεται η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, τα οποία αναθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα με βάση την κείμενη εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και αξιολογώντας την προϊούσα φυσική κατάσταση της κάθε προστατευόμενης περιοχής. Μια τέτοια διαδικασία, η οποία δεν σχετίζεται με δικαστικές αποφάσεις, έχει ήδη ξεκινήσει και εξελίσσεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΟΦΥΠΕΚΑ και σύντομα θα καταλήξει σε νέες προτάσεις για το καθεστώς προστασίας της περιοχής μας με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του υφισταμένου Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Η πανέμορφη περιοχή στην οποία ζούμε μπορεί, με την κατάλληλη διαχείριση να στηρίξει τόσο την ιδιαίτερη βιοποικιλότητά της και το εξαιρετικό τοπίο της, όσο και φιλικές προς το περιβάλλον αναπτυξιακές δραστηριότητες που θα αποφέρουν ένα εισόδημα και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας. Είναι καιρός να επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας!»
Ανδρέας Νικολακόπουλος | Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ: «Οι λύσεις θα δοθούν με πολιτικές αποφάσεις με σεβασμό απέναντι στους νόμους»
Το θέμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου μας απασχολεί στενά και έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στην κατεύθυνση της εξεύρευσης λύσεων, προκειμένου να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους που έχει επιφέρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα βάσει του οποίου έχει χαρακτηριστεί η περιοχή ως «περιοχή προστασίας της φύσης» και έχουν καθοριστεί οι χρήσεις, οι όροι και οι περιορισμοί δόμησης της έκτασης.
Η απορριπτική απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ως προς τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, δεν συνεπάγεται και εγκατάλειψη των προσπαθειών για την επίλυση των προβλημάτων που επισείει το σχετικό Διάταγμα. Σεβόμαστε τους νόμους και τις Δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο υπάρχουν λύσεις και οι λύσεις έρχονται μέσω πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες σέβονται τους νόμους, σέβονται το περιβάλλον, παράλληλα όμως επιτρέπουν και παρεμβάσεις που δεν διαταράσουν το καθεστώς μίας προστατευόμενης περιοχής. Προσωπικά, έθεσα το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση που είχα με τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και συζητήσαμε τρόπους επίλυσης των προβλημάτων, έτσι ώστε να ξεπεράσουμε την αναπτυξιακή στασιμότητα που έχει επιφέρει στην περιοχή το Προεδρικό Διάταγμα.
Κώστας Αλεξανδρόπουλος | Δήμαρχος Ζαχάρως: «Η οικονομία ζημιώνεται τραγικά»
«Η μη αποδοχή από το ΣτΕ των ενστάσεων που υπεβλήθησαν κατά του ΠΔ για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου στον ακραίο βαθμό που ουσιαστικά ακυρώνει κάθε ελπίδα και προοπτική ανάπτυξης για τον δήμο Ζαχάρως και όχι μόνο, είναι πλέον πραγματικότητα. Θα περιμένουμε να δούμε τα πρακτικά της απόφασης. Όπως είναι γνωστό έχουμε ήδη προσφύγει ως Δήμος Ζαχάρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, έχει ενδιαφέρον να δούμε με ποιο τρόπο το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ παρέκαμψε και δεν έλαβε υπόψη τις φοβερές παρανομίες στη σύνταξη της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης και τους σκληρούς όρους προστασίας που περιλαμβάνονται σε αυτό, που ορίζεται από τη νομοθεσία ως το πρώτο βήμα για τη σύνταξη ενός ΠΔ περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Θα περιμένουμε μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά αυτή την περίοδο της πανδημίας.
Κάθε κίνηση που γίνεται λόγω οργής των αδικημένων δημοτών όλων των εμπλεκόμενων περιοχών, μπορεί να δικαιολογηθεί εξαιτίας της μεγάλης αδικίας που υφίστανται οι περιουσίες τους. Οι αδικούμενοι δεν είναι μόνο στη Νότια Ηλεία, αλλά και σε όλο το νομό και τις όμορες περιοχές καθώς η οικονομία τους ζημιώνεται τραγικά»
Διονύσης Καλαματιανός | Βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Ανεπαρκής η Περιβαλλοντική πολιτική της Κυβέρνησης»
«Η απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας στο αίτημα να ακυρωθεί το διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, είναι σεβαστή. Δυστυχώς, όμως, το σοβαρό ζήτημα της περιβαλλοντικής πολιτικής εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα και με ανεπαρκή σχεδιασμό από την πλευρά της κυβέρνησης.
Οι μέχρι στιγμής ενέργειες και πρακτικές της, με κορυφαία την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, αποδεικνύουν ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά με το περιβάλλον. Είναι χρέος όλων μας, πόσο μάλλον της κυβέρνησης, να εγγυηθεί την εφαρμογή της νομοθεσίας, Εθνικής και Ευρωπαϊκής. Είναι χρέος μας να προσπαθήσουμε περισσότερο για τη διαχείριση του περιβαλλοντικού πλούτου της χώρας μας, με στρατηγική, πόρους και στελέχωση, ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε, ότι είμαστε αλληλέγγυοι προς μια μορφή βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που θα σέβεται και θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και την πραγματική αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε όλοι να κινηθούμε».
Μιχάλης Κατρίνης | Βουλευτής Ηλείας ΚΙΝ.ΑΛ.: Ζητούμενο η ισορροπία…
«Το γεγονός ότι ο Κυπαρισσιακός Κόλπος εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 για την προστασία της βιοποικιλότητας, αποτελεί μια πραγματικότητα για την περιοχή μας.
Η δικαιοσύνη καλείται να εφαρμόσει και να ερμηνεύσει το εκάστοτε νομικό πλαίσιο. Και το νομικό πλαίσιο που έχει περάσει η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ παραμένει ατελές και ανεφάρμοστο ακόμα, καθώς, ενώ προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό των προστατευόμενων περιοχών σε 4 ζώνες που αντιστοιχούν σε χρήσεις γης και άλλες περιβαλλοντικές δραστηριότητες, δεν έχει οδηγήσει ακόμα στην τροποποίηση του υφιστάμενου προεδρικού διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Το ζητούμενο βέβαια για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής είναι η ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου και η φύση θα προστατεύεται αποτελεσματικά ως πολύτιμος πλούτος για να αποδοθεί στις επόμενες γενιές, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την ανάπτυξη και την οικονομική άνθηση της περιοχής. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιτρέπονται και να επεκταθούν οι περιβαλλοντικές δραστηριότητες, με στόχο οι τωρινές γενιές να μπορούν να δημιουργούν και να συμβιώνουν με την φύση αρμονικά και να αξιοποιηθεί ως πλεονέκτημα, αυτό που σήμερα φαντάζει ως τροχοπέδη».
Νίκος Κοροβέσης | Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Πολιτισμού Δυτ. Ελλάδας
«Το ΠΔ έτσι όπως θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς είναι ένα εργαλείο που μπλοκάρει την ανάπτυξη και δη την τουριστική, σε μία περιοχή που το έχει τόσο ανάγκη και δεν είναι κορεσμένη. Δυστυχώς, επικαλούμενο περιβαλλοντολογική ευαισθησία δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανθρώπινες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.
Ευελπιστούμε ότι με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια που θα έρθουν το επόμενο διάστημα προς συζήτηση, θα μπορέσουμε να διορθώσουμε τουλάχιστον όσα λάθη μπορούν να διορθωθούν σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού. Θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αλλαγών προς την κεντρική εξουσία, ώστε να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα φιλικά πάντοτε προς το περιβάλλον και με μία διάθεση τουριστικής ανάπτυξης. Ως Περιφερειακή αρχή ήμασταν σε αναμονή και ευελπιστούσαμε ότι κάτι μπορεί να διαφοροποιηθεί τελευταία στιγμή, ωστόσο το ΣτΕ δεν έλαβε υπόψη τους σοβαρούς ενδοιασμούς κατοίκων της περιοχής και φορέων και οριστικοποίησε το προεδρικό διάταγμα ως έχει. Ευελπιστούμε όλο αυτό να αλλάξει, ώστε το ΠΔ από τροχοπέδη να γίνει εργαλείο που θα φέρει την πραγματική ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».
Αργύρης Χρονόπουλος | Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Ζαχάρως: «Αγανακτισμένοι με την απόφαση και τους βουλευτές»
«Οι κυνηγοί της περιοχής σίγουρα δεν είναι ικανοποιημένοι, περισσότερο όμως είναι εξαγριωμένοι. Δεν εισακούστηκε η πλευρά μας και δεν μας έδωσαν σημασία. Είχαμε καταθέσει προτάσεις και περιμέναμε πως μπορεί να γίνει κάτι καλό, αλλά η κατάληξη ήταν η γνωστή.
Υπάρχουν περιουσίες ανθρώπων στην παραλιακή ζώνη που μένουν ανεκμετάλλευτες. Πιστεύω πως σιγά-σιγά πάνε να τις πάρουν. Το κυνήγι δεν είναι μόνο διέξοδος, αλλά τρόπος ζωής και έθιμο.
Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος τόσο με την απόφαση όσο και με τους βουλευτές του νομού, κυβερνητικούς και μη, που δεν έπρεπε να επιτρέψουν να γίνει κάτι τέτοιο. Δεν σεβάστηκαν την κοινωνική παρουσία των κυνηγών στην περιοχή. Μόνο υποχρεώσεις έχουμε και όχι δικαιώματα;
Οι βουλευτές είναι οι εκπρόσωποί μας στο κοινοβούλιο και δεν πρέπει να κοιτούν τα συμφέροντα ή την κομματική τους ιδεολογία. Σκοπός τους είναι να μεταφέρουν τα αιτήματα των πολιτών εκεί που πρέπει».
Οικολογική Δυτ. Ελλάδα: Κάποτε θα το καταλάβουν…
Όπως αναμενόταν, το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή των Δήμων Ζαχάρως, Τριφυλίας και Ανδρίτσαινας, μιας ξενοδοχειακής εταιρείας, μιας ανώνυμης εταιρείας εκμετάλλευσης γηπέδων γκολφ και περίπου 180 κατοίκων γύρω από την αποξηραμένη Αγουλινίτσα και τις εκβολές Αλφειού που ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο χαρακτηρίστηκε ο Κυπαρισσιακός Κόλπος «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» και καθορίστηκαν οι χρήσεις, οι όροι και περιορισμοί δόμησης
Θα ήταν παράνοια, λίγους μήνες μετά την καταδίκη της χώρας για πλημμελή προστασία των περιοχών Natura2000, να ακυρωνόταν ένα Προεδρικό Διάταγμα που ήρθε ως διεθνής υποχρέωση της χώρας για να καλύψει το κενό προστασίας που υπήρχε σε αυτήν την κορυφαίας αξίας φυσική περιοχή. Οι αρχές, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής δεν πρέπει να παραπονούνται. Όχι μόνο μπορούσαν να καταθέσουν έγκαιρα τις απόψεις τους (άσχετα αν δεν το έκαναν) αλλά, κυρίως, είναι συνυπεύθυνοι για τη γενικευμένη κατακραυγή για την έλλειψη προστασίας της περιοχής.
Κάποτε θα καταλάβουν ότι όλα αυτά είναι για το συμφέρον τους, έστω και εάν το Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι ακριβώς αυτό που θα επιθυμούσαμε.
Αν μη τι άλλο, σε ένα επισφαλές και ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, μετά από την πανδημία και υπό την απειλή της κλιματικής επιδείνωσης, η λειτουργία ενός Εθνικού Πάρκου θα φέρει την προστιθέμενη αξία, την προβολή και τους επιπλέον πόρους που χρειάζονται. Δεν αξίζει να τα απορρίψουν αυτά για χάρη του βραχυπρόθεσμου κέρδους κοντόφθαλμων συμφεροντολόγων.
Η κουβέντα πρέπει να φύγει από τα τετραγωνικά που χτίζει ο καθένας και να στραφεί στην προστασία, τη διαχείριση και την ανάδειξη του αξεπέραστου φυσικού περιβάλλοντος, μαζί με την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν.
Πάντως, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι φορείς και οι κάτοικοι έχουν δίκιο σε κάτι: Χωρίς ευρύτερη πολιτική βούληση για προστασία και ανάδειξη της περιοχής, το Προεδρικό Διάταγμα όντως θα φανεί ανεπαρκές και «αντιαναπτυξιακό».
Κώστας Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακός σύμβουλος
Νίκος Μπόλιαρης | Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ζαχάρως και Περιχώρων: «Να σταματήσει ο εμπαιγμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις»
«Με την εξέλιξη αυτή μπαίνει ταφόπλακα στην περιοχή μας. Κάθε δραστηριότητα έχει σταματήσει, κάθε επένδυση ατομική ή επέκταση δική μας στις επιχειρήσεις μας έχει σταματήσει και το τουριστικό περίπτερο Παρά θίν’ αλός βρίσκεται στον αέρα. Η περιοχή βρίσκεται σε μαρασμό. Έχουμε αποδείξει τόσα χρόνια ότι οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών και όχι μόνο συνυπάρχουν με τα προστατευόμενα είδη χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τι έχει γίνει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα τελευταία χρόνια; Σταμάτησε ακόμα και το κυνήγι. Η περιοχή μας έχει καταστραφεί και θα συνεχίσει να καταστρέφεται. Πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».
Γιώργος Αλεξανδρόπουλος | Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ζαχάρως: «Τα χέρια μας είναι δεμένα»
«Το προεδρικό διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο αποτελεί πλήγμα για την περιοχή, διότι εμποδίζει οποιαδήποτε επένδυση. Και όσο απουσιάζουν οι επενδύσεις, λογικό είναι να μην υπάρχει ανάπτυξη. Η αγορά όσο πάει και μαραζώνει. Δεν έπρεπε να είναι αυτή η κατάληξη.
Πάμε από το κακό στο χειρότερο και κοντεύουμε να «γίνουμε χωριό». Σε λίγο θα υπάρχει θέμα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις. Είχαμε το NATURA, είχαμε τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και τώρα αυτό. Τα χέρια μας είναι δεμένα».
Μαριάννα Σταθοπούλου: Πολιτικός ο δρόμος για λύσεις με τον Κυπαρισσιακό
Ο πολιτικός δρόμος είναι εκείνος που θα μπορέσει να βρεις τρόπους απαλλαγής από ορισμένα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Νότιας Ηλείας από την εφαρμογή του Π.Δ. για τον Κυπαρισσιακό.
Αυτό δήλωσε η νομικός και πολιτευτής της Ν.Δ. Μαριάννα Σταθοπούλου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσής του οι οποίες είχαν υποβληθεί προσφάτως για το θέμα αυτό. Σαφώς και σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και προβληματιζόμαστε από τον αντίκτυπό της, ωστόσο, οφείλουμε γρήγορα να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση που τόσο εμείς, όσο και οι φορείς μαζί με την Αυτοδιοίκηση της περιοχής πρέπει τώρα να ακολουθήσουμε.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αναγκαίο να πειστεί από τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και όχι από τα στοιχεία του παρελθόντος για τον Καϊάφα και την ευρύτερη περιοχή, ότι κάποιες αλλαγές που θα «απεγκλωβίσουν» τη Ζαχάρω και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο από επενδυτική απραξία και έλλειψη δραστηριότητας πρέπει να γίνουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου