Δημήτρης Α. Δριμής,
δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”
Οι πλατείες επιτελούν πολλαπλές λειτουργίες. Είναι τόποι συνάντησης και επικοινωνίας ανθρώπων, αναψυχής και παιχνιδιού. Είναι χώροι άσκησης εμπορικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής δραστηριότητας. Είναι η ταυτότητα μιάς πόλης και ενός οικισμού, η μνήμη, η ιστορία και η υπερηφάνεια των κατοίκων.
Η δημοτικά αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων ανέθεσε έναντι του ποσού των 24.800 ευρώ σε τεχνικό σύμβουλο την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την πλατεία Φιλιατρών, χωρίς ο δήμος μας να έχει δικαίωμα υποβολής πρότασης!
Δεν το γνώριζαν!!!! Μαθαίνουν, τουλάχιστον, ή τσάμπα πάνε τα χρήματα;
Όταν έμαθαν πως δεν είχαν δικαίωμα υποβολής άλλαξαν τροπάρι.
Έφεραν το θέμα της πλατείας των Φιλιατρών ως κατεπείγον, προ ημερήσιας διάταξης, στις 8.6.2021 στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία επικαλούμενη αναληθώς αδυναμία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, (ενώ η αλήθεια είναι πως δεν είναι δικαιούχος ο δήμος), αποφάσισε προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, ώστε να προτείνει το έργο η Περιφέρεια Πελοποννήσου που είναι δικαιούχος.
Τι πρότεινε όμως η Οικονομική Επιτροπή;
“Γουρούνι στο σακί!!!!!”.
Ούτε μακέτα δεν είδαν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, για ένα έργο κόστους 3,2 εκατ. ευρώ!!!!!! Ουδέποτε παρουσιάστηκε μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην τοπική Κοινότητα ή τέθηκε σε διαβούλευση στην πόλη των Φιλιατρών. Σε μια πόλη υψηλού πολιτισμού και παράδοσης. Που η πλατεία της με το βενετσιάνικο συντριβάνι του 19ου αιώνα έχει βραβευτεί.
Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και οι κατά καιρούς συνοδοιπόροι της ταλαιπωρούν τους δημόσιους χώρους και τους πολίτες των πόλεων και των χωριών μας.
Αδιαφορούν για την άποψη των τοπικών κοινωνιών και του δημοτικού συμβουλίου, με κορυφαίο παράδειγμα τη σχεδιαζόμενη παρέμβαση στην πλατεία των Γαργαλιάνων, παρά την εκφρασμένη αντίθεση της πόλης και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Τα ερωτήματα είναι εύλογα:
Σε ποια αναγκαιότητα απαντά η παρέμβαση στο χώρο της πλατείας των Φιλιατρών; Υπάρχει και τι αναφέρει η μελέτη σκοπιμότητας του έργου; Υπάρχει αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και ποιες/οί τις υπογράφουν;
Γιατί δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση ώστε να εκφραστούν οι πολίτες, οι θεσμικοί φορείς και οι επαγγελματίες της πόλης; Τι θέλει να κρύψει και τι φοβάται η δημοτική αρχή;
Υπήρξε ιεράρχηση αναγκών και προέκυψε πλατεία; Το ότι η μονάδα του Βιολογικού των Φιλιατρών, για παράδειγμα, θέλει εκσυγχρονισμό, το γεγονός ότι δεν έχει συνδεθεί το 70% της πόλης με τα δίκτυα αποχέτευσης, το ότι μεγάλο μέρος του δικτύου ακαθάρτων είναι μικτό (ακάθαρτα και όμβρια μαζί) με ό,τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, είναι ασήμαντη υπόθεση;
Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και οι κατά καιρούς συνοδοιπόροι της ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εκφράσουν τους δημότες και τους τόπους μας. Η μόνη τους χρησιμότητα είναι να λειτουργούν ως το αρνητικό παράδειγμα στην αυτοδιοίκηση. Να μας δείχνουν, δηλαδή, τι πρέπει να αποφεύγουμε στο παρόν και στο μέλλον.
Οι δημότες και οι αυτοδιοικητικοί θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατική λειτουργία του δήμου, την αισθητική και τη λειτουργικότητα των τόπων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου