Περιθώρια για… υπολογισμούς και ανταλλαγή εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά την αναδιαμόρφωση του εκλογικού χάρτη δίνουν σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής πληθυσμού. Μετά τις αλλαγές που φέρνει ο νόμος για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (οι έδρες του Επικρατείας αυξάνονται στις 15 από 12 και χάνουν από μία έδρα η Α’ Αθήνας, ο Νότιος Τομέας και η Αχαΐα), αρχίζουν τα «στοιχήματα» για το αν και πού θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες ανατροπές στις εκλογικές περιφέρειες λόγω πληθυσμιακών μεταβολών.
Εξελίξεις από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τον προσεχή Δεκέμβριο, οπότε θα επισημοποιηθούν τα οριστικά δεδομένα της ψηφιακής απογραφής. Και ενώ είναι στη διακριτική ευχέρεια της ηγεσίας του Εσωτερικών το αν πράγματι θα υπάρξουν αποφάσεις για ανακατανομή εδρών (εντός ενός έτους από την τελευταία απογραφική πράξη όπως προβλέπεται), ενημερωμένες πηγές εκφράζουν την πεποίθηση ότι Μαξίμου και υπουργείο θα «τρέξουν» τις επόμενες εκλογές – του 2023 κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη -, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο στις βουλευτικές έδρες από τις πληθυσμιακές αυξομειώσεις το 2021. Αλλάζοντας άρα τη σημερινή αποτύπωση του εκλογικού χάρτη, όσο κι αν αυτό προδιαγράφει αλλαγές στρατηγικής και εκ νέου σχεδιασμούς από όλα τα κόμματα.
Οριακές καταστάσεις
Στελέχη εκτιμούν ακόμα και διψήφιο αριθμό αλλαγών, με «κερδισμένες» και «χαμένες» περιοχές αλλά και με περισσότερες μονοεδρικές – μια κρίσιμη λίστα στην οποία ήδη ρίχνει βάρος η ΝΔ – καθώς διακρίνονται αρκετές οριακές καταστάσεις. Μεταξύ άλλων η Θεσπρωτία και η Καστοριά θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα να χάσουν από μία έδρα και να μπουν στον εν λόγω κατάλογο, εκεί όπου ειδικά η Θεσπρωτία είχε ξαναμπεί στις εκλογές του 2004 λόγω μείωσης του πληθυσμού της και στην απογραφή του 2001. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ηπειρο μόνο τα Ιωάννινα εμφανίζουν αύξηση πληθυσμού, με την Αρτα, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία (και τους τρεις δήμους της) σε μειωμένους αριθμούς.
Στη λίστα των χαμένων εδρών σχεδόν προεξοφλείται ότι θα μπει η Α’ Αθηνών που θα βρεθεί – εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις – με 12 έδρες. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται η Κοζάνη (πιθανό δηλαδή να εκλέγει τέσσερις βουλευτές από πέντε σήμερα) όπου ο πληθυσμός μειώθηκε κατά τουλάχιστον 4.200 ανθρώπους, η Μαγνησία (πέντε έδρες από έξι σήμερα) όπου μειώθηκε ο πληθυσμός και στους πέντε δήμους, η Φθιώτιδα όπου βρίσκονται πληθυσμιακά κάτω και οι επτά δήμοι καθώς και η Αρκαδία αν και πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες έδρες στην υπόλοιπη Πελοπόννησο. Περιθώρια αύξησης εδρών διαμορφώνονται επίσης σε Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης ενώ αυτό θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αποφασιστεί για την Ανατολική Αττική (αύξηση 2,8% του πληθυσμού) που καιρό τώρα προσελκύει το ενδιαφέρον υποψηφίων. Στην ίδια κατηγορία θεωρείται ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (+1,1%).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου