ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

 


Η επανατοποθέτηση της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης αλλάζει τα δεδομένα

Ισχυρό σινιάλο για την υλοποίηση του ελληνικού project της έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου δίνει η επανατοποθέτηση της αμερικανικής πετρελαϊκής ExxonMobil στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης.

Την επισήμανση αυτή κάνουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές που διαχειρίζονται τον φάκελο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με αφορμή την επανασύσταση της κοινοπραξίας που έχει μισθώσει τα blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Μετά την αποχώρηση της γαλλικής TotalEnergies, το μερίδιο της κατόπιν συμφωνίας μοιράζεται ανάμεσα στους άλλους δύο εταίρους ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια. Και πλέον ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός είναι ο operator με ποσοστό 70% και ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος κατέχει το 30%.

Τη σχετική συναίνεση έδωσε και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρη Στεφάτο να χαιρετίζουν τον νέο ρόλο που αναλαμβάνει η ExxonMobil, καθώς και να υπογραμμίζουν τον συμβολισμό της κίνησης μετά την επανεκκίνηση των ερευνών στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως πηγές επισημαίνουν πως η ενίσχυση της θέσης της αμερικανικής εταιρείας στις ελπιδοφόρες, ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, παραχωρήσεις της Κρήτης έχει και ισχυρούς γεωπολιτικούς συμβολισμούς. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος είναι η περιοχή όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες υδρογονανθράκων και οι γεωπολιτικές ισορροπίες αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητες. Ως προς τα σχέδια της κοινοπραξίας για τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, οι πληροφορίες θέλουν τις εταιρείες να αναμένουν σε πρώτη φάση τα αποτελέσματα της ακροαματικής διαδικασίας του ΣτΕ, τον Οκτώβριο, όπου κι έχουν προσφύγει οικολογικές οργανώσεις σε βάρος της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Υπάρχουν, όμως, και πηγές που σημειώνουν ότι η δικαστική εκκρεμότητα δεν επηρεάζει το ερευνητικό πρόγραμμα των ExxonMobil – ΕΛΠΕ, το οποίο προβλέπει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων είναι απαραίτητη ώστε να εντοπιστούν οι πιθανοί στόχοι προς γεώτρηση.

Δυτική Ελλάδα και Κυπαρισσιακός κόλπος

Μπορεί τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης να αποτελούν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού project των ερευνών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ωστόσο σε εξέλιξη βρίσκονται και τα πλάνα και για τις υπόλοιπες παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας:

Block «Ιωάννινα».Η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα ύστερα από πολλά χρόνια αναμένεται του χρόνου τέτοια εποχή στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων.

Τα δικαιώματα έχει μισθώσει η Energean και η συγκεκριμένη περιοχή είναι η πλέον ώριμη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η εταιρεία ετοιμάζει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ενώ έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες. Εχει εντοπίσει τον στόχο για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι 100 χιλιόμετρα από τον συγκεκριμένο στόχο, στην Αλβανία, η Shell διενεργεί επίσης ερευνητική γεώτρηση, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Εντι Ράμα δείχνει ελπιδοφόρα. Η Energean, αν από τη γεώτρηση που θα κάνει το 2023 διαπιστώσει την ύπαρξη εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, τότε το 2024 θα προχωρήσει στην ανάπτυξή του.

«Block 2 – ΒΔ της Κέρκυρας».Την παραχώρηση έχουν μισθώσει η Energean (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%). Στη χειμερινή περίοδο 2022-2023 προγραμματίζονται απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ώστε να έρθει πιο κοντά ο χρόνος της πρώτης γεώτρησης, το 2024.

Blocks «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός».Οι δύο παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί κατά 100% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Εχουν ήδη γίνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Μέχρι το τέλος του 2022 θα εντοπιστούν οι στόχοι ενδιαφέροντος, ώστε το 2023 να ληφθούν τρισδιάστατες σεισμικές και το 2024 να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Αποθήκευση αλλά και το μέλλον...

Η κυβέρνηση επιδιώκει, όμως, και την αξιοποίηση του γεωλογικού πλούτου της χώρας και για άλλες δραστηριότητες. Πρόσφατα με νόμο οι αρμοδιότητες της ΕΔΕΥ διευρύνθηκαν και στην αδειοδότηση για την αποθήκευση CO2 καθώς και για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΔΕΥ επεξεργάζεται τα σεισμικά δεδομένα περιοχής στα Γρεβενά προκειμένου να διαπιστώσει πιθανούς ικανούς υπόγειους χώρους για την αποθήκευση ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη για τις βιομηχανικές δραστηριότητες και το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων φέρεται να είναι μεγάλο.

πηγη:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages