ΜΕ ΜΠΛΟΚΟ απορριμμάτων από την Τριφυλία ξεκίνησε η διαχείριση σκουπιδιών στην Καλιρρόη - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

ΜΕ ΜΠΛΟΚΟ απορριμμάτων από την Τριφυλία ξεκίνησε η διαχείριση σκουπιδιών στην Καλιρρόη

 


Κάτοικοι συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην έξοδο της εθνικής οδού προς τη μονάδα διαχείρισης και ταφής απορριμμάτων της Καλλιρρόης και με πανό εμπόδισαν συμβολικά την πρόσβαση του πρώτου απορριμματοφόρου που μετέφερε σκουπίδια, το οποίο ήταν του Δήμου Τριφυλίας. Μετά από λίγο ο δρόμος άνοιξε ενώ στη μονάδα έφτασε και δεύτερο απορριμματοφόρο, από το Δήμο Οιχαλίας. Κάτοικοι αντιδρούν στη λειτουργία της μονάδας, τονίζουν ότι δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα για τη δημιουργία της γι’ αυτό και θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόρριψη προσφυγής τους από την ελληνική δικαιοσύνη. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε δελτίο Τύπου σημειώνει ότι “ότι ο περιφερειάρχης Π. Νίκας συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της μονάδας και οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επιλογή του χώρου:...




“Προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της μονάδας και με αξιοπρέπεια εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επαναλαμβάνω τη δήλωσή μου ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία της. Κατανοώ όλα όσα λένε, ωστόσο υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων και μια κατεύθυνση που δεν μπορούμε να παραβούμε”, σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι ζήτησε τη συνεργασία τους καθώς και ότι θα έχουν την δυνατότητα και αυτοί να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι ότι δεν θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση -συγκροτώντας μία επιτροπή εφόσον το επιθυμούν”.



Η Περιφέρεια Πελοποννήσου χαρακτηρίζει ως ορόσημο για τη διαχείριση απορριμμάτων την άφιξη των πρώτων απορριμματοφόρων από τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας στη μονάδα μεταβατικής διαχείρισης στην Καλλιρρόη.
Τονίζει ότι η έναρξη της υποδοχής απορριμμάτων, χθες, “σηματοδοτεί την απαρχή της άρτιας και ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης εντός των επόμενων 14 μηνών.
Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.



Με τη θέση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε πλήρη λειτουργία θα αποτρέπεται από την ταφή και θα αξιοποιείται τουλάχιστον το 65% των βιοαποδομήσιμων υλικών, θα εκτρέπονται από την ταφή 50.000 τόνοι υγρών αποβλήτων, ενώ θα παράγεται πράσινη ενέργεια για την εξυπηρέτηση των αναγκών 6.000 νοικοκυριών, αποφεύγοντας παράλληλα την έκλυση 24.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Στο πλαίσιο του έργου, έχουν δημιουργηθεί 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο και προβλέπονται 200 μόνιμες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας, δηλαδή για τα επόμενα σχεδόν 30 χρόνια (27 έτη), χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτές η τόνωση της έμμεσης απασχόλησης από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κλπ).
Συνολικά, η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), η οποία προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία:
  • 3 μονάδων μεταβατικής διαχείρισης (ΜΜΔ) και 3 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων ανά έτος
  • 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
  • 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Οι ΜΜΔ/ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρων από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους δήμους.
Το έργο, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής, έχει το ελάχιστο δυνατό περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των δήμων, ενώ εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages