Η τριάδα επιλογών µαζική παγίδευση δάκου, θερινός καθαρισµός λαίµαργων (χλωρό κλάδεµα) και εφαρµογή κοµπόστ, διαµορφώνουν έναν συνδυασµό επιλογών για τους ελαιοπαραγωγούς της χώρας που ενισχύεται από φέτος µε 68,5 ευρώ το στρέµµα.
Για όποιον ελαιοπαραγωγό δεν θέλει ή δεν µπορεί πρακτικά να κάνει τα παραπάνω, η κύρια επιλογή που πρέπει να εξετάσει για να λάβει φέτος µε αξιώσεις το πρασίνισµα είναι η ένταξη στη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας µε 50,5 ευρώ το στρέµµα, επιλογή που µένει να φανεί από τις αποφάσεις ΟΠΕΚΕΠΕ αν θα είναι τελικά διαθέσιµη προς όλα τα αγροτεµάχια (ακόµη και τα υπό µετατροπή).
Οι παραπάνω επιλογές για τους επαγγελµατίες του χώρου προφανώς δεν είναι για όλους, αλλά δείχνουν ικανές να αντισταθµίσουν έως ένα βαθµό τη σταδιακή κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων. Σηµειώνεται πως για τους µικρούς παραγωγούς των 10 έως 40 στρεµµάτων υπάρχει και η επιλογή της αναδιανεµητικής ενίσχυσης ύψους 11,6 ευρώ το στρέµµα.
Συνολικά λοιπόν ένας ελαιοπαραγωγός µε 30 στρέµµατα, έχει να περιµένει φέτος 11,6 ευρώ αναδιανεµητική, δικαίωµα που θα συγκλίνει σταδιακά στα 27 ευρώ, συν το πρασίνισµα. Σύνολο 38,6 ευρώ, οπότε µαζί µε την τριάδα δράσεων στο πρασίνισµα για όποιον µπορέσει να την εξασφαλίσει αν όχι φέτος που είναι ρευστά τα πράγµατα από του χρόνου η συνολική επιδότηση αγγίζει τα 107 ευρώ το στρέµµα.
Αναλυτικότερα οι συνδυασµοί που µοιάζουν πιο εφικτοί στην ελιά έχουν ως εξής:
1) Καθάρισµα λαίµαργων Ιούλιο-Αύγουστο: Οι ελαιοκαλλιεργητές που αφαιρούν τη ζωηρή βλάστηση (χλωρό κλάδεµα) τους καλοκαιρινούς µήνες θα είναι σε θέση να λάβουν 17,5 ευρώ το στρέµµα. Η δράση αυτή προϋποθέτει τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής κινητού (συν 3 ευρώ) που δεν είναι ακόµη διαθέσιµη.
2) Μαζική παγίδευση δάκου: H Μαζική Παγίδευση είναι σηµαντική προληπτική µέθοδος αντιµετώπισης. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσµατική σε περιοχές µε µικρή-µέτρια πίεση πληθυσµού. Οι ελαιοκαλλιεργητές θα λάβουν 35 ευρώ το στρέµµα για την κάλυψη των εξόδων. Η δράση αυτή προϋποθέτει τη χρήση ψηφιακής εφαρµογής κινητού (συν 3 ευρώ) που δεν είναι ακόµη διαθέσιµη.
3) Θρυµµατισµός ελαιοκλάδων, κοµποστοποίηση (ιδιωτικά ή αγορά κοµπόστ) και εφαρµογή κοµπόστ: Επιδότηση 12 ευρώ το στρέµµα ενίσχυση.
4) Μπόνου οι αναβαθµίδες: Συν 25 ευρώ για τους ελαιοπαραγωγούς που φροντίζουν να διατηρούν τις αναβαθµίδες.
Όλες οι παραπάνω δράσεις συνδυάζονται µε βάση τον σχετικό πίνακα που έχει εκδώσει το ΥΠΑΑΤ. Το ερώτηµα είναι πάντως, πώς θα γίνει ο έλεγχος των δράσεων (1 και 2) την ώρα που δεν είναι διαθέσιµη η σχετική ψηφιακή εφαρµογή. Υπάρχει δηλαδή περίπτωση ένας παραγωγός να βάλει παγίδες ή να κλαδέψει το καλοκαίρι και να µην αποζηµιωθεί; Είναι ερωτήµατα που προς το παρόν δεν έχουν απάντηση λόγω της έλειψης εγκυκλίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τις οποίες όπως ανακοίνωσε θα εκδώσει έως την ερχόµενη Παρασκευή 27 Ιουλίου, παράλληλα µε εγκυκλίους για συνδεδεµένες ενισχύσεις και τις οδηγίες για το ΟΣ∆Ε 2023.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου