Απόντες οι Δήμοι της Μεσσηνίας και η Τριφυλία στο πρόγραμμα για ζώνες πυροπροστασίας σε οικισμούς - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Απόντες οι Δήμοι της Μεσσηνίας και η Τριφυλία στο πρόγραμμα για ζώνες πυροπροστασίας σε οικισμούς


Μια σημαντική ευκαιρία δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε Δήμους που έχουν οικισμούς κοντά σε δάσος ή δασική έκταση υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, προκειμένου να φτιάξουν περιμετρικές ζών
ες πυροπροστασίας πλάτους 10 μέτρων. 
Φυσικά η Τριφυλία ούτε καν συζητά το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο. Η ένταξη στο πρόγραμμα γίνεται κατ’ απόλυτη σειρά χρονικής προτεραιότητας. 
Δηλαδή, όποιος Δήμος καταθέτει πρόταση, εντάσσεται και χρηματοδοτείται. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί είναι 30 εκατομμύρια ευρώ και ήδη από το υπουργείο ανακοινώθηκαν οι 12 πρώτοι Δήμοι που εντάχθηκαν. Σε αυτούς από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μόνο οι Δήμοι Ερμιονίδας στην Αργολίδα και Κορινθίων. Από τη Μεσσηνία ακόμα κανένας δεν έχει ενταχθεί και το περιθώριο κατάθεσης πρότασης λήγει στις 20 Ιουνίου, δηλαδή έχουν περιθώριο άλλες 4 μέρες (αν εξαιρέσουμε το Σαββατοκύριακο, άλλες τέσσερις). 
 Όποιος προλάβει 
Το πρόγραμμα είναι πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, και γίνεται άμεση επεξεργασία των φακέλων των αιτημάτων που υποβάλλουν Δήμοι. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα: «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2024» του Πράσινου Ταμείου, που υλοποιεί η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών μέσω των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών. Η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτημάτων από τους δικαιούχους Δήμους θα παραμείνει ανοικτή έως και την 20ή Ιουνίου και οι εντάξεις θα ολοκληρωθούν έως την 30ή Ιουνίου 2024. Η δε υποβολή των προτάσεων έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου! 
  Οι Δήμοι της Μεσσηνίας; 
Στη Μεσσηνία, μέχρι στιγμής πρόταση φέρεται να ετοιμάζει να υποβάλει ο Δήμος Οιχαλίας, που ενέκρινε τη συγκεκριμένη ενέργεια στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, ενώ ο Δήμος Καλαμάτας «έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες να ετοιμασθεί φάκελος» σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, Παντελή Δρούγα, στον οποίο απευθυνθήκαμε. Εμφανίσθηκε βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος και θα κατατεθεί εγκαίρως πρόταση. 
 Την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, προκειμένου να συνταχθούν τεχνικές εκθέσεις για το σχεδιασμό ζωνών αντιπυρικής προστασίας πέριξ οικισμών και να εκτελεσθούν οι αναγκαίες εργασίες. Μάλιστα, στην απόφαση του Δήμου Οιχαλίας τονίζεται πως πρέπει να κινητοποιηθεί για να υποβάλει έγκαιρα πρόταση, καθώς η ένταξη γίνεται με χρονική προτεραιότητα. Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρότασης του Δήμου Οιχαλίας, όπως περιγράφεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι 260.400 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages