Η απουσία η νερού επαναφέρει στην επιφάνεια το αίτημα για έργα άρδευσης στη Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Η απουσία η νερού επαναφέρει στην επιφάνεια το αίτημα για έργα άρδευσης στη Μεσσηνία


 
Μια σειρά σοβαρών προβλημάτων έχει δημιουργήσει η έλλειψη άρδευσης, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών Καρπών «ΣΥΚΙΚΗ», Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος επισημαίνει ότι «ήδη καταγράφεται φυλλόπτωση, αφού μεσολάβησαν πέντε ημέρες καύσωνα και πλέον περιμένουμε από τον ΕΛΓΑ για να πάμε σε αναγγελίες ζημιών». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «εκτός από τη φυλλόπτωση, έχουμε και τα εγκαύματα πάνω στα σύκα, αλλά και μικροκαρπία».

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «εάν υπήρχε η δυνατότητα άρδευσης, τότε θα είχαμε πάλι εγκαύματα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό, αν και θα εξακολουθούσε να υπάρχει φυλλόπτωση». Όσο για το πώς θα μπορούσε να επιλυθεί σε μεγαλύτερο βαθμό το πρόβλημα, ο ίδιος υποστηρίζει τα εξής: «Η δημιουργία φραγμάτων είναι μία καλή, αλλά μακρινή λύση, αφού αυτήν τη στιγμή όλα παραμένουν σε επίπεδο μελέτης. Εμείς, ως ΣΥΚΙΚΗ, θα καταφύγουμε στη λύση των γεωτρήσεων».

«Τα έργα θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό»

Η ξηρασία έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου και στους ελαιοπαραγωγούς. Ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «ΝΗΛΕΑΣ», δηλώνει ότι «φέτος είναι μία πρωτόγνωρη χρονιά, αφού είχαμε ελάχιστες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη σοβαρά προβλήματα. Το πρόβλημα με την άρδευση παίρνει, πλέον, σοβαρές διαστάσεις. Η συζήτηση που είχαμε με τον περιφερειάρχη (Πελοποννήσου) έδειξε ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να βρεθεί λύση και από εδώ και πέρα μένει να δούμε τις κινήσεις που θα γίνουν».

Σε ό,τι αφορά τα «πρέπει» για τη διαχείριση του προβλήματος, ο κ. Κόκκινος επισημαίνει ότι «σίγουρα δεν είμαστε εμείς που θα προτείνουμε ποια έργα είναι κατάλληλα. Τα πολλά ρέματα που έχουμε θα βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος εάν μελετήσουμε σωστά την περιοχή και δεν αφήνουμε να καταλήγει το νερό στη θάλασσα, είτε μέσω φραγμάτων είτε μέσω λιμνοδεξαμενών. Τα έργα αυτά θα έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages