ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΣΕ ετοιμότητα βρίσκεται η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας για το νέο ιό της κολοκυθιάς για τον οποίο υπάρχει ταυτοποίηση και μέριμνα για να μην δημιουργήσει προβλήματα στη περιοχή μας, καθώς την Τριφυλία επισκέφθηκε ο Καθηγητής Ιολογίας του Αριστοτέλιου Πανεπιστημίου Θεσααλονίκης κ. Κατής ο οποίος ενημερώθηκε για τις εξελίξεις με σκοπό να υπάρξει πανελλαδική ενημέρωση αλλά κυρίως η επιστημονική κοινότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του ιού.
Ο Διευθυντής της υπηρεσίας κ. Αντώνης Παρασακευόπουλος επισκέφθηκε χωράφια με κολοκυθιές αναφέροντας ότι "έχουμε εντοπίσει και αναλύσαμε τις ζημιές που προκαλεί ο ιός του Μαρόκου ο οποίος εμφανίστηκε πριν 1 μήνα στη περιοχή μας και με δείγματα που στείλαμε στο Εργαστήριο Ιολογίας του Α.Π.Θ. ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά, πρόκειται για ιό που προσβάλλει κυρίως τα κολοκυθοειδή που δημιουργεί προβλήματα στην αγγουριά και πιθανόν την καρπουζιά αλλά υπήρξε άμεση αντίδραση με την αποστολή δειγμάτων στα εργαστήρια καθώς είδαμε το είδος της αφίδας της περιοχής μας δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται με την μελίγκρα" για να προσθέσει ότι "οι παραγωγοί αρχικά παρατηρούν στιγμάτωση και την νέκρωση στα φύλλα μπορεί να μας επισκεφθεί ή να πάρει ένα γεωπόνο ώστε να ταυτοποιήσει τα δείγματα καθώς προσβάλελι τον καρπό ενώ δημιουργεί μαύρα στίγματα στην φυλλώδη επιφάνεια του είδους, αυτό που έχει σημασία είναι η έγκαιρη πρόγνωση και η απομάκρυνση του με την προφύλαξη κατάλληλων μέτρων ώστε να μην επεκταθεί".
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΚΑΙ ΑΓΓΟΥΡΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ
Εξήγησε ότι στην Τριφυλία "έχουμε προσβολή σε όψιμες καλλιέργειες σε δεκάδες στρέμματα καθώς το κολοκύθι προσβάλλεται εύκολα και από άλλες ασθένειες πρέπει να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί στα προληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί η ασθένεια ενώ οι ζημιές εκτείνονται σε λίγες καλλιέργειες" ενώ επειδή μεταδίδεται με τις αφίδες "δεν πρέπει να ανησυχούν οι παραγωγοί καρπουζιού καθώς ο κύκλος της φτερωτής αφίδας δεν συμπίπτει με την εποχή καλλιέργειας του καρπουζιού οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με το καρπούζι αλλά ούτε και στο καρπούζι στα θερμοκήπια δεδομένου ότι οι αφίδες αποφεύγουν το πλαστικό" για να καταλήξει ότι "ο ιος είναι ελεγχόμενος με την ενημέρωση των παραγωγών αλλά και την δημιουργία προθαλάμου στα θερμοκήπια, την καθημερινή φροντίδα στην διατήρηση του πολλαπλασιαστικού υλικού δεν θα έχουμε προβλήματα καθώς η προφύλαξη αποτελεί το καλύτερο σύμμαχο για τους αγρότες μας, ενώ προσοχή υπάρχει σε όψιμες καλλιέργειες κατά την διάρκεια της μεταφοράς των νεαρών φυτών στην καλλιέργεια και θεωρούμε ότι η παρουσία του καθηγητή κ. Κατή στις φυτείες της περιοχής είχαμε περισσότερα στοιχεία για την επιδημιολογία του ιου στην περιοχή μας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου