Η αγορά του ελαιολάδου την τελευταία εβδομάδα του έτους φαίνεται να αλλάζει πορεία. Μετά την υποχώρηση των τιμών που σημειώθηκε το προηγούμενο 10ήμερο, παρατηρείται τελευταία μια ανάκαμψη αρκετά σημαντική στην Ισπανία η οποία παρασύρει προς τα άνω, σε μικρότερο όμως βαθμό, τις τιμές και στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της αντίδρασης των Ισπανών παραγωγών που περιόρισαν σημαντικά τις προσφορές τους και έδειξαν ότι δεν ενδίδουν στην τεχνητή αδιαφορία των μεγάλων αγοραστών. που ως φαίνεται δεν μπορούν να αναβάλουν και πολύ τις αγορές τους φοβούμενοι μήπως αργότερα αναγκαστούν να αγοράσουν ακριβότερα.
Έτσι, στην Ισπανία, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία αξιόπιστου παρατηρητηρίου, οι τιμές το Σάββατο (22-12-12) έφτασαν για τα έξτρα παρθένα στα 2,99 η μέγιστη, στα 2,62 η μέση και στα 2,49 η ελαχίστη, ενώ ανάλογες αυξήσεις υπήρξαν και για τις άλλες κατηγορίες. Στο κοινό Παρθένο οι μέγιστες τιμές έφτασαν μέχρι 2,64 και στο Λαμπαντε μέχρι 2,52 ¤/Kg.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ως φαίνεται απόρροια του ότι κάθε μέρα που περνά, επιβεβαιώνεται η χαμηλή σοδειά του τρέχοντος έτους αλλά το ότι η ποιότητα δεν φαίνεται και τόσο υψηλή όσο και της προηγούμενης περιόδου. Έτσι, όπως λένε Ισπανοί παραγωγοί όποιος θέλει να αγοράσει μια πολύ καλή ποιότητα έξτρα παρθένου θα πρέπει να την πληρώσει ακριβότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή της Estepa έγιναν αγορές πάνω από τα ¤ 2,85 / kg., ενώ η τιμή εκκίνησης διαπραγματεύσεων για τα γνωστά ποιοτικά λάδια της ποικιλίας Arbequina ανέρχεται σε 2,76 ¤/Kg, ενώ τα οικολογικά έφθασε τα 3,0 ¤/Kg.
Αυξητικές τάσεις υπάρχουν όμως και για τις άλλες κατηγορίες ελαιολάδου αλλά και του Πυρηνελαίου του όποιου η προσφορά παρουσιάζεται πολύ περιορισμένη στις κατηγορίες τόσο του ακατέργαστου , όσο και εξευγενισμένου.
Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012
Ανακάμπτουν οι τιμές του ελαιολάδου
Tags
# ελαιόλαδο
# Ελλάδα
# Μεσσηνία
# greece
# news
# radio936
Share This
About Ανώνυμος
radio936
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου