Σύμφωνα με δικηγόρους της Καλαμάτας, κυριαρχούν οι διαταγές για επαγγελματικούς χώρους, αλλά γίνονται αιτήσεις έξωσης και για κατοικίες. Βασικός λόγος είναι η μείωση των εισοδημάτων, ωστόσο καταγράφονται και περιπτώσεις ιδιοκτητών, που διατηρούν τα ενοίκια σε υψηλά επίπεδα και δεν δέχονται να γίνει καμία μείωση ή έχουν προχωρήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε μείωση και δεν αποδέχονται νέα.
Απόφαση σε μία εβδομάδα
Με τη νομοθεσία που έχει εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια, η διαδικασία πλέον των εξώσεων από επαγγελματικό χώρο ή κατοικία, έχει απλοποιηθεί κατά πολύ και ο χρόνος που απαιτείται είναι ελάχιστος.
Τη διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου, την χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες, όταν υπάρχει συμφωνητικό με τον ενοικιαστή, το οποίο έχει κατατεθεί και εγκριθεί από την αρμόδια ΔΟΥ. Σε αυτή την περίπτωση, κατατίθεται εξώδικο και μετά το πέρας 15 ημερών, κατατίθεται η έκθεση διαταγής απόδοσης μισθίου. Χωρίς εκδίκαση της υπόθεσης σε αίθουσα δικαστηρίου, παρά μόνο με συζήτηση στο γραφείο του δικαστή, σε μια εβδομάδα εκδίδεται η απόφαση. Μετά την έκδοση της απόφασης, ο ενοικιαστής έχει 20 ημέρες προθεσμία για να αποχωρήσει και να ελευθερώσει το χώρο, αλλιώς του γίνεται έξωση.
Στοιχεία
Τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά, αν η μίσθωση είναι προφορική ή με συμφωνητικό που δεν έχει κατατεθεί στην Εφορία. Τότε, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει μήνες.
Τα νομικά «όπλα» που διαθέτει από πλευράς του ο ενοικιαστής, στην περίπτωση της διαταγής απόδοσης του μισθίου, είναι είτε εντός του 15νθημέρου να καταβάλει ολοσχερώς το τίμημα που οφείλει, είτε, αφού κατατεθεί η διαταγή, να προχωρήσει σε ανακοπή της απόφασης και κατάθεση αίτησης αναστολής. Από το 'Θάρρος'
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου