Στην Μαδρίτη πραγματοποιείται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μεταξύ 2 και 6 Ιουνίου η 22η έκτακτη σύνοδος του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (International Olive Council – IOC). Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν είναι και η αναθεώρηση των μεθόδων ανάλυσης και προτύπων του ελαιόλαδου. Μάλιστα σε παλαιότερη ανακοίνωση του IOC (δείτε εδώ) κατά την διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής (22 -23 Μαΐου στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας) είχε προταθεί να ορίζεται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μόνο ο «χυμός που παράγεται από την ελαιοποιήσιμη ελιά και τίποτα άλλο». Επίσης η πρόταση όριζε το ελαιόλαδο ως αποκλειστικά «το μίγμα ραφιναρισμένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιολάδου χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου προϊόντος». Τα παραπάνω σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς μεταφράστηκαν ως πρόσθεση να μπει φρένο στα αρωματισμένα ελαιόλαδα που κυκλοφορούν με την επισήμανση «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» σε αγορές όπως των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο της Μαδρίτης, που ξεκίνησε σήμερα, προεδρεύει ο Τούρκος, Neset Akkoc, αφού η χώρα του θα ασκεί την προεδρία του IOC έως και την 30η Απριλίου του 2015 . Στην σύνοδο παρίστανται εκπρόσωποι από τις 17 χώρες μέλη (Αλβανία, Αλγερία, Αργεντινή, Αίγυπτος , Ε.Ε., Ιράν, Ιράκ, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος, Λιβύη, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Συρία, Τυνησία, Τουρκία και Ουρουγουάη) οι οποίοι θα παρίστανται και σε συνεδριάσεις ειδικών επιτροπών. Η ομάδα εργασίας για το μέλλον του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου θα συνεδριάσει μεταξύ 2 και 5 Ιουνίου.
Επίσης, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η τεχνική επιτροπή συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης 3 Ιουνίου. Επιπλέον, η επιτροπή προώθησης θα συνεδριάσει την ίδια ημέρα για να εξετάσει τις ενέργειες που έχουν διεξαχθεί από την προηγούμενη σύνοδο του IOC και τις δραστηριότητες που είναι προγραμματισμένες για το 2015 . Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο στην εκστρατεία προώθησης του ελαιολάδου στη Βραζιλία (εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στα πλαίσια του Summer Fancy Food Show στη Νέα Υόρκη) αλλά και των προγραμμάτων προώθησης με στόχο την τόνωση της κατανάλωσης στις χώρες μέλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου