Η σταθερή ποιότητα αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για να κερδίσουμε την προστιθέμενη αξία, ώστε να αυξηθεί το εισόδημα των αγροτών. Από κει και πέρα απαιτείται και η συνεργασία μεταξύ των παραγωγών προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες οικονομίες κλίμακας. Παράλληλα η σύνδεση με τον τριτογενή τομέα, ο σχεδιασμός μιας κοινής επικοινωνιακής στρατηγικής είναι βασικά ενισχυτικά στοιχεία. Αυτό τονίζει στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ξενοφώντας Κάππας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη».
1) Πότε ιδρύθηκε το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη» και ποιος είναι ο σκοπός του;
Το Ίδρυμα "Καπετάν Βασίλη" είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων
2) Μεταξύ των δράσεων που αναλάβατε είναι και η σύνταξη μελέτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία. Θέλετε να μας αναφέρετε κάποια βασικά σημεία αυτής της μελέτης;
Η συγκεκριμένη μελέτη η οποία υλοποιήθηκε από το ΙΟΒΕ, επιχειρεί να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας. Στη μελέτη αναλύεται η δομή της αγροτικής παραγωγής, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το πλαίσιο στήριξης του αγροτικού τομέα και επιχειρείται μια πρώτη αξιολόγηση του αντίκτυπου που ενδέχεται να έχουν οι αλλαγές στην ΚΑΠ για τον αγροτικό τομέα στη Μεσσηνία. Αναλύονται, επίσης, τα πλεονεκτήματα, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές για τον αγροτικό τομέα στη Μεσσηνία και τέλος, προσδιορίζονται στόχοι και δράσεις για τον ευρύτερο αγροτικό τομέα, με στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.
3) Ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές είναι τα κυριότερα προϊόντα της Μεσσηνίας. Θέλετε να μας αναφέρετε κάποιες δράσεις που αναλάβατε για τα συγκεκριμένα προϊόντα;
Οι δράσεις μπορούμε να πούμε ότι χωρίζονται σε κάποιες γενικότερες κατηγορίες. Μια βασική κατηγορία είναι η ανάπτυξη της γευσιγνωσίας στη περιοχή καθώς ένα από τα δυνατά σημεία του ελληνικού και ειδικότερα του Μεσσηνιακού ελαιολάδου είναι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Ως προς αυτό λοιπόν έχουν γίνει σεμινάρια γευσιγνωσίας για ενήλικες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας ώστε να γνωρίσουν τη διαδικασία της γευσιγνωσίας αλλά και τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, ενώ έχει υποστηρίξει μια σειρά δράσεων του Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Άλλη βασική κατηγορία είναι η στήριξη της έρευνας στον τομέα της ποιότητας του ελαιολάδου σε συνεργασία με τον καθηγητή Μαγιάτη του ΕΚΠΑ και το UCDavis.
Τέλος βασική κατηγορία είναι η εκπαίδευση και βελτίωση των πρακτικών καλλιέργειας των αγροτών. Στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο “Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια”, για παραγωγούς και επαγγελματίες του ελαιοκομικού τομέα. Παράλληλα προγραμματίζονται πιο εξειδικευμένα και πρακτικά σεμινάρια σε αγροτικές περιοχές ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια.
Άλλη βασική κατηγορία είναι η στήριξη της έρευνας στον τομέα της ποιότητας του ελαιολάδου σε συνεργασία με τον καθηγητή Μαγιάτη του ΕΚΠΑ και το UCDavis.
Τέλος βασική κατηγορία είναι η εκπαίδευση και βελτίωση των πρακτικών καλλιέργειας των αγροτών. Στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο “Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια”, για παραγωγούς και επαγγελματίες του ελαιοκομικού τομέα. Παράλληλα προγραμματίζονται πιο εξειδικευμένα και πρακτικά σεμινάρια σε αγροτικές περιοχές ειδικά για την ελαιοκαλλιέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου