Σε μία καθόλα αγροτική περιοχή, χωρίς το παραμικρό ενδεχόμενο ανάπτυξης οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ τον μαγευτικό Κυπαρισσιακό κόλπο με την έννοια του ανθρώπου να “θεσμοθετείται” ως κάτι υποδεέστερο από την Καρέτα-Καρέτα…
Το ακανθώδες ζήτημα της εκμετάλλευσης ή όχι του Κυπαρισσιακού κόλπου έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα μία μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε εκείνους που επιθυμούν την ανακήρυξη του κόλπου ως περιφερειακού πάρκου (δήμαρχοι, τουριστικοί φορείς κ.λ.π.) και εκείνων που θέλουν τη θεσμοθέτησή του ως εθνικού πάρκου (Κυβέρνηση, ΜΚΟ).
Το ΣΤΕ αποφάνθηκε αρχικά επί του σχεδίου κρίνοντας ότι η περιοχή μπορεί και πρέπει να ονομαστεί εθνικό πάρκο αντί για περιφερειακό, με την εν λόγω γνωμοδότηση να έχει ωστόσο συμβουλευτικό και μόνο χαρακτήρα και συνεπώς να μη δεσμεύει σε καμία περίπτωση τη διοίκηση. Παρόλα αυτά ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. ΓΙΆΝΝΗΣ ΤΣΙΡΏΝΗΣ εμμένει στην άποψη ότι η εν λόγω περιοχή πρέπει να παραδοθεί αποκλειστικά στην οικολογία ισοπεδώνοντας έτσι την όποια οικονομική προοπτική των κατοίκων της. Μεγάλη απορία προκαλεί πως η ίδια περιβαλλοντική μελέτη είναι δυνατόν να δημιουργήσει δύο προεδρικά διατάγματα, ένα του κ. Μανιάτη το οποίο μιλούσε για τη δημιουργία περιφερειακού πάρκου με ζώνες οικιστικής ανάπτυξης και βεβαίως προστασίας του περιβάλλοντος και όλων των μορφών ζωής με την ίδια περιβαλλοντική μελέτη να καθοδηγεί τον κ. Τσιρώνη προς ένα προεδρικό διάταγμα όπου ουσιαστικά απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας έμεινε με το στόμα ανοικτό μπροστά στην καθόλα προκλητική δήλωση του υπουργού, ο οποίος δήλωσε: “Η οικολογία πρέπει να κερδίσει μια μάχη πάση θυσία!”. Το ότι μία ενδεχόμενη ήπια ανάπτυξη στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου θα συμβάλλει εκτός των άλλων και στην αναζωογόνηση των περιοχών γύρω από τα καμένα της Ζαχάρως όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 σημειώθηκε μείωση του πληθυσμού σε ποσοστό 20% αφήνει ως φαίνεται τον υπουργό παντελώς αδιάφορο.
Όπως ακριβώς αδιάφορο αφήνει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και η δυνατότητα συνδυασμού μιας ήπιας μορφής ανάπτυξης με τον σεβασμό στο περιβάλλον χωρίς το δεύτερο να εμποδίζει την ουσιαστική επιβίωση μιας περιοχής που έχει βαλτώσει οικονομικά. Η ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου χρειάζεται επενδύσεις, δηλαδή θέσεις εργασίας μέσα από μία τουριστική προοπτική και με παράλληλο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζητά την αναθεώρηση της ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης βάσει της οποίας έχει δημιουργηθεί το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ζήτημα του στρατηγικού σχεδιασμού της περιοχής του Κυπαρισσιακού κόλπου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς της εν λόγω περιοχής το σχέδιο που αφορά στον καθορισμό ζωνών προστασίας, χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης βασίζεται στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στην οποία αποτυπώνονται λανθασμένα οικολογικά και περιβαλλοντικά στοιχεία που στρεβλώνουν την πραγματικότητα και όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας, κ Γιώργος Γεωργιόπουλος: “Είναι επιβεβλημένη η ανάγκη να ανακληθεί άμεσα η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ενώ θα πρέπει να επανεξεταστεί η σχετική διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος από μηδενική βάση”.
Σήμερα, στην ισοπεδωμένη ΕΛΛΆΔΑ του 2016 είναι όσο ποτέ απαραίτητη η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου που θα προστατεύει το περιβάλλον και συγχρόνως θα επιτρέπει μία ήπια ανάπτυξη της περιοχής. Διότι αν η οικολογία χρειάζεται μία νίκη, τότε και οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων έχουν ανάγκη από μια καλύτερη μέρα..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου