2 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΡΕΜΑΤΑ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΚΑΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

2 ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΡΕΜΑΤΑ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΜΕ ΚΑΚΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΟΜΒΡΙΩΝ

ΤΟ θέμα των ρεμάτων που δεν διευθετήθηκαν ή δεν υλοποιήθηκαν έργα υποδομής αποτελεί σοβαρό αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς εδώ και χρόνια μετά την δημοσιοποίηση εκ νέου της έκθεσης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος που η οποία με λεπτομερή στοιχεία εστιάζει στους κινδύνους από πλημμυρικά φαινόμενα. Η Έκθεση είχε ολοκληρωθέι τον Δεκέμβριο του 2012 (με αναθεώρηση στις 7/6/2013). 
Στις 128 σελίδες της έκθεσης, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου, έχουν καταγραφεί τα ρέματα-φονιάδες σε όλη τη χώρα, όπως επισημαίνει σε δημοσιεύματα σε έγκυρους ιστότοπους.. Μάλιστα είχαμε αναφερθεί πολλές φορές με ρεπορτάζ μας στην επικινδυνότητα των ρεμάτων, καθώς στη Κυπαρισσία έχουν διεξαχθεί συνεδριάσεις του οικείου Δ.Σ. για το θέμα αυτό. Εξάλλου μεταξύ άλλων εκτός από το Μελιγαλά και τον Πάμισο που αποτελούν μεγάλες πληγές η ∆/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μεσσηνίας υποδεικνύει ως ευάλωτες περιοχές 2 ζώνες στην Τριφυλία:

1) Η Περιοχή Τερψιθέας Φιλιατρών: στον εθνικό δρόµο Κυπαρισσία-Φιλιατρά και στην περιοχή Τερψιθέας εξαιτίας ανθρώπινων παρεµβάσεων έχει στενέψει η κοίτη των χειµάρρων που πηγάζουν από το όρος «Ψυχρό» µε αποτέλεσµα να υπάρχει κίνδυνος πληµµύρας σε καλλιεργηµένες εκτάσεις, βιοτεχνίες και στο οδικό δίκτυο. Η εν λόγω περιοχή πληµµύρισε το 2009 σε ένα εθνικό δρόμο που δεν έχει παραδοθεί επίσημα στην κυκλοφορία.
2) Περιοχή του ποταμού Νέδα: στην πεδινή κοίτη του ποταµού της Νέδας ανάντη και κατάντη της Εθνικής Οδού Κυπαρισσίας-Πύργου ο ποταµός κατά καιρούς πληµµυρίζει και καταλαµβάνει µεγάλες επιφάνειες καλλιεργηµένων εκτάσεων, κυρίως προς την πλευρά του Ν. Μεσσηνίας. Έχει πλημμυρίσει το 2011 ενώ οι όχθες όταν πλημμυρίζουν σύμφωνα με τους παραγωγούς προκαλούν προβλήματα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Η Κυπαρισσία έζησε το 2015 μια οικολογική καταστροφή με πλημμύρες στην εθνική οδό προς Καλονερό καθώς τα ρέματα δεν είχαν καθαριστεί από το Δήμο, είχαν βουλώσει δεκάδες φρεάτια, δεν υπήρχε δίοδος σε χάνδακες κατά μήκος του οδικού άξονα, ενώ δεν είχε γίνει συντήρηση των αγωγών αποχέτευσης και ιδίως εξαιτίας του γεγονός ότι τα όμβρια πέφτουν στους αγωγούς με αποτέλεσμα να υπερχειλίζουν..
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages