ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ INTERNET; - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ INTERNET;

Προτεινόμενη το 2016, η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων για το Facebook και τη Google, οδήγησε σε διαμάχη και μεγάλο διχασμό ενώ οι πιέσεις στην επιτροπή από τα λόμπι ήταν μεγάλες.  
Οι επικριτές της νομοθεσίας ισχυρίζονται ότι η πρόταση θα καταστρέψει το διαδίκτυο, αλλά οι υποστηρικτές επιμένουν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και πως πρέπει να ρυθμιστεί το τοπίο. Μουσικοί και παραγωγοί πιέζουν την επιτροπή να δώσει ένα τέλος στην εκμετάλλευση του έργου τους από τις τεχνολογικές πλατφόρμες. 
Τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων της Ευρώπης έχουν επίσης καλέσει τους ευρωβουλευτές να ψηφίσουν το νόμο, διότι κατηγόρησαν την Google και το Facebook για «λεηλασία» των ειδήσεων και των εσόδων από διαφημίσεις, με αποτέλεσμα την «απειλή για τη δημοκρατία». «Για χάρη του ελεύθερου Τύπου και των δημοκρατικών αξιών της Ευρώπης, οι νομοθέτες της ΕΕ πρέπει να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας», αναφέρει η δήλωση που υπογράφηκε από 20 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων είναι η Ένωση Τύπου και το γαλλικό πρακτορείο. 
 Οι αντίπαλοι της πρότασης απαντούν όμως δίνοντας παραδείγματα του τι μπορεί να φέρει ο νόμος. Η Wikipedia έκλεισε τις σελίδες της σε ορισμένες χώρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νόμο, που ισχυρίζεται ότι θα αναγκάσει το κλείσιμο της εγκυκλοπαίδειας. Ο Berners-Lee είναι ανάμεσα στους 70 παράγοντες του διαδικτύου που στρέφονται εναντία στον νόμο, υποστηρίζοντας ότι θα μετατρέψει το διαδίκτυο από μια ανοιχτή πλατφόρμα σε ένα εργαλείο για «αυτοματοποιημένη επιτήρηση και έλεγχο». 
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία έκφρασης, David Kaye, εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τη «λογοκρισία προδημοσίευσης». Ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα τμήματα είναι το άρθρο 11, το οποίο θα απαιτούσε από τις εταιρείες του Διαδικτύου να πληρώνουν σε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτορεία την δημοσίευση αποσπασμάτων της δουλειάς τους, όπως τίτλους, εικόνες και πληροφορίες, στις ροές του Facebook και τις Ειδήσεις Google. 
 Το άλλο αμφισβητούμενο σημείο είναι το άρθρο 13, το οποίο θα καθιστούσε πλατφόρμες όπως το YouTube υπεύθυνες για υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, απαιτώντας να έχουν συμφωνίες με τους κατόχους δικαιωμάτων μουσικής και κινηματογραφικών ταινιών. 
 Το YouTube πληρώνει τις μουσικές εταιρείες 20 φορές λιγότερο από αδειοδοτημένες υπηρεσίες όπως η Spotify, ενώ είναι τόσο κυρίαρχο Μέσο με 1,8 δισ. χρήστες το μήνα. «Αυτό είναι θεμελιωδώς άδικο», δήλωσε ο Dave Rowntree των Blur, σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με Ευρωπαίους νομοθέτες. Ο μουσικός είναι μόνο ένα από τα μεγάλα ονόματα του χώρου που συμμετέχουν στην εκστρατεία υπέρ του νόμου. Οι πλατφόρμες του Διαδικτύου, που είναι γνωστές στις Βρυξέλλες ως «Gafa» (Google, Apple, Facebook, Amazon), επιμένουν ότι δεν αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα καταστρέψει το διαδίκτυο απαιτώντας φίλτρα λογοκρισίας για να ελέγχονται οι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages