ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΑΠΟ το 2012 είχε επισημανθεί από κορυφαίους καθηγητές ότι θα απασχολήσει την χώρα μας το φαινόμενο της παραβατικότητας ανηλίκων που φαίνεται να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.
Tα στοιχεία που καταγράφονται στο μηνιαίο δελτίο της Περιφερειακής διεύθυνσης Πελοποννήσου αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων συλλήψεις για κλοπές, διαρρήξεις και άλλες μορφές παραβατικότητας με 32 συνολικά συλλήψεις το 2017. Το σοβαρό όμως πρόσθετο στοιχείο που είχε επισημανθεί αποτελεί η ηλικιακή ομάδα των παραβατών που μειώνονται ακόμα από την ηλικία των 15 ετών και πιο κάτω.
Μάλιστα σε εκδήλωση που είχε διεξαχθεί το 2012 στην Αθήνα και ανασύραμε από το αρχείο μας, τότε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, παρουσία δεκάδων ενεργών πολιτών, κατέθεσε με τη διάλεξή του την επιστημονική γνώση του και άνοιξε διάλογο με τους πολίτες, μεταφέροντας την αξιόλογη εμπειρία του, στο θέμα:«Παραβατικότητα ανηλίκων:αιτίες,τρόποι πρόληψης του φαινομένου, εναλλακτικές μορφές ανήλικων παραβατών»
Τότε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας το νέο κύκλο σεμιναριών επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για όλους, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αμαρουσίου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
« Έπειτα από τη μεγάλη απήχηση που είχε πέρυσι το πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης εθελοντών σε ζητήματα εφαρμοσμένης κοινωνικής πολιτικής, φέρνουμε στην πόλη μας τον επιτυχημένο θεσμό του «Λαϊκού Πανεπιστημίου». Θέλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες δημιουργικές διεξόδους, θέλουμε να τους παρακινούμε να ενεργοποιούνται, να αναπτύσσουν τη συντροφικότητα, να καλλιεργούν τη σκέψη, να αξιοποιούν τη γνώση και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο προσφέρεται γι’ αυτό το σκοπό.»
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΌΜΕΝΟ
Στην διάλεξη του τότε ο Καθηγητής Αντεγκληματικής Πολιτικής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση στην παραβατικότητα ανηλίκων, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει μειωθεί το ηλικιακό προφίλ των ανήλικων παραβατών, στις ηλικίες 13 – 15 ετών. Η παραβατικότητα εκδηλώνεται –πρόσθεσε- μέσα στην οικογένεια, στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και την τοπική κοινωνία με πράξεις βίας, εκφοβισμού, κλοπές,ληστείες και χρήση ναρκωτικών.
Αναφερόμενος στην πρόληψη του φαινομένου τόνισε ότι η οργανωμένη Πολιτεία πρέπει να διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για την ενίσχυση της αντεγκληματικής πολιτικής σε διάφορα επίπεδα, όπως τη στήριξη των δομών και των δράσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διατομεακή συνεργασία. Επίσης πρόσθεσε πρέπει να οργανωθούν συγκεκριμένα προγράμματα, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο στήριξης και αλληλεγγύης των ανηλίκων.
Όσον αφορά στη μεταχείριση των ανήλικων παραβατών ο κ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υποστηρίζονται συστηματικά οι κρατούμενοι παραβάτες σε σωφρονιστικά καταστήματα, με σκοπό να κοινωνικοποιηθούν ομαλά και να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία. Μία εναλλακτική μεταχείριση αποτελεί η παροχή κοινωφελούς εργασίας στις τοπικές κοινωνίες» σημείωνε ο Καθηγητής.
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Στη Μεσσηνία το φαινόμενο λαμβάνει πολλές διαστάσεις καθώς ανήλικοι σύμφωνα με στοιχεία συστήνουν συμμορίες με αντικείμενο τις κλοπές, διαρρήξεις, απάτες, ενώ από το 2014 ευτυχώς παρουσιάζεται μείωση στο τομέα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Ωστόσο εκτός από τις παραβάσεις συνήθως συμμορίες ανηλίκων προβαίνουν σε άλλες πράξεις όπως καταστροφή δημόσιας περιουσίας, δημοτικής όπως κάδοι, αλλά και βεβήλωση μνημείων κάτι που οφείλει να προβληματίσει την κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου