Ημέρα καθολικής απεργίας ήταν η Πέμπτη για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα εργασιακά είναι ο έλεγχος, δηλαδή οι υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες και φυσικά αυτό είναι σε βάρος του εργαζόμενου, υπογραμμίζει ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του ΕΚΘ, Θανάσης Παπαναστασίου.
Στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά το οποίο τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.
Εργαζόμενοι και συνδικάτα διαμαρτύρονται για μια σειρά από διατάξεις όπως η διευθέτηση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου των ωρών εργασίας -για παράδειγμα 10ωρο, τέσσερις ημέρες κι όχι 8ωρο και πέντε ημέρες-, αύξηση υπερωριών, άνοιγμα κλάδων για κυριακάτικη εργασία, απόλυση συνδικαλιστών, προϋποθέσεις για κήρυξη απεργίας, μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή.
Ο δικηγόρος-εργατολόγος και νομικός σύμβουλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Θανάσης Παπαναστασίου, μιλώντας στο Sputnik για το νέο νομοσχέδιο και τις αντιδράσεις που προκαλεί, θέτει στο επίκεντρο το διαχρονικό πρόβλημα του ελέγχου της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.
«Πώς θα αμυνθεί ο εργαζόμενος;»
«Από την πολυετή εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι πάντα το πρόβλημα που υπάρχει στο εργασιακό είναι ο έλεγχος. Δηλαδή όταν έχει υποστελεχωμένες ελεγκτικές υπηρεσίες. Ακόμα και το καλύτερο σύστημα να έχεις, αν δεν έχει δικλείδες ασφαλείας, τότε την πληρώνει ο εργαζόμενος, δυστυχώς» σημειώνει ο κ. Παπαναστασίου προσθέτοντας ότι στο θέμα της διευθέτησης «πραγματικά το νομοσχέδιο λέει ότι σε αυτό το κομμάτι μπορεί να συναινεί ο εργαζόμενος. Και σας ρωτάω: Πώς θα αμυνθεί ο εργαζόμεν
«Χαιρετίζουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας γιατί θεωρητικά θα σταματήσει τις παράνομες υπερωρίες, αλλά εάν δεν υπάρξει ελεγκτικός μηχανισμός είναι γράμμα κενό» τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.
ΣΕΠΕ, κυριακάτικη εργασία και ρεπό
Η κατάργηση του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) με την υπάρχουσα μορφή και η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή προβληματίζει στο σκέλος της στελέχωσης και όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου «μακάρι να γίνουν προσλήψεις όπως γίνονται στην Αστυνομία» θέλοντας έτσι να καταδείξει την απόλυτη ανάγκη αύξησης του αριθμού στελεχών του ελεγκτικού μηχανισμού τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας.
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί μέγα ζητούμενο, ενώ όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος του ΕΚΘ, το άνοιγμα κλάδων για κυριακάτικη εργασία «ανοίγει» σειρά ζητημάτων, καθώς δεν σηματοδοτεί αύξηση των εργαζόμενων, αλλά εργαζόμενους που αντί να πληρώνονται την αργία, απλά θα παίρνουν ρεπό.
Στα θετικά -από νομικής άποψης- του νομοσχεδίου, ο κ. Παπαναστασίου στέκεται στην αντιστροφή ενός δεδομένου που ίσχυε και προέβλεπε πως εργαζόμενος όφειλε να αποδείξει γιατί η απόλυση του είναι καταχρηστική. «Τώρα θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι δεν είναι καταχρηστική η απόλυση του εργαζόμενου» εξηγεί.
Το νέο εργασιακό, όπως λέει ο κ. Παπαναστασίου, ακολουθεί ένα πρότυπο που προωθεί η Ευρώπη. Από τη δεκαετία του ΄80 και μετά στην Ελλάδα η κύρια προώθηση ήταν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχτιζαν την κυρίαρχη αντίληψη «περί συλλογικού εργατικού. Δηλαδή δύο μέρη -εργοδότες και σωματείο- συμφωνούσαν για τους όρους της σύμβασης και οι όροι δίνονταν σε όλους -ακόμα και σε αυτούς που δεν είχαν συμφωνήσει- για το καλό τους».
«Από το 2010 και μετά, πανευρωπαϊκά κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αρχίζει και αλλάζει και βγάζουμε νομοθεσία για τις διακρίσεις φυλετικές, κοινωνικές, για τις εγκύους τώρα για τους μπαμπάδες. Όλο το ευρωπαϊκό σύστημα πηγαίνει προς την ασφάλεια και την υγεία, χωρίς να μπορεί να δώσει κάτι παραπάνω όπως ήταν το συλλογικό εργατικό» καταλήγει ο κ. Παπαναστασίου.
ΠΗΓΗ:/sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου