Μέσα στο 2021, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαχειρίστηκε 13 υποθέσεις revenge porn. Πολλά θύματα δεν προχωρούσαν σε καταγγελία υπό τον φόβο κοινωνικού "στίγματος".Τουλάχιστον μια καταγγελία για διαδικτυακό εκβιασμό (revenge porn) το μήνα, στα τηλεφωνικά κέντρα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεκάδες ακόμα "κρυμμένες" στη σιωπή φοβισμένων θυμάτων. Αρκετά από αυτά δεν απευθύνονται ποτέ στις αρχές, οι οποίες δυσκολεύονται να κρατήσουν στατιστική για τον ιντερνετικό "εφιάλτη" που αποκτά χρόνο με το χρόνο όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Διαδικτυακό "ξεγύμνωμα" με ροζ βίντεο και γυμνές φωτογραφίες ανηλίκων και ενηλίκων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες πορνογραφίας και μυστικούς ιστοτόπους του "σκοτεινού" κυβερνοχώρου.
Εκδικητική "ομηρία" από πρώην συντρόφους και αγνώστους. Οι καταγγελίες, μπορεί το τελευταίο διάστημα να παρουσιάζουν αυξητική τάση, αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν κάποιο περιστατικό δει το φως της δημοσιότητας, όπως στην περίπτωση του παρουσιαστή Στάθη Παναγιωτόπουλου. Ψυχολόγοι, προειδοποιούν ότι το revenge porn, είναι μια ακόμα μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, που αφήνει ένα ανεξίτηλο σημάδι με ολέθριες συνέπειες στην ψυχική υγεία του θύματος, οδηγώντας ακόμα και στην αυτοκτονία.
"Σκοτεινός" αριθμός θυμάτων
Μόνο μέσα στο 2021, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διαχειρίστηκε 13 υποθέσεις revenge porn. Τα 5 από τα θύματα ήταν ανήλικα, ενώ οι υπόλοιπες 8 περιπτώσεις αφορούσαν ενήλικες γυναίκες που αντιλήφθηκαν ότι "πρωταγωνιστούν" εν αγνοία τους σε πορνογραφικό υλικό που κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Κάθε χρόνο 10-15 τέτοιες υποθέσεις απασχολούν κατά μέσο όρο τις αρχές, όμως αυτοί οι αριθμοί σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς δεν αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίσημη στατιστική άρχισε να καταγράφεται για πρώτη φορά από τις αρχές του 2021, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, τα θύματα δεν προχωρούσαν ποτέ σε καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες, υπό τον φόβο κοινωνικού "στίγματος".
Όπως σε κάθε μορφή κακοποίησης, έτσι και στα περιστατικά σεξουαλικού, διαδικτυακού εκφοβισμού, υπάρχει ένας μεγάλος, "σκοτεινός" αριθμός, θυμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, ενδεχομένως απλώς αγνοούν ότι φωτογραφίες και βίντεο τους κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, χωρίς την συγκατάθεση τους.
Τις περισσότερες φορές όμως, τα θύματα δεν φτάνουν ποτέ στο σημείο να καταγγείλουν το περιστατικό. Ντροπή και φόβος για το τι θα πει ο οικογενειακός κύκλος ή το σχολικό περιβάλλον σε περίπτωση ανήλικων θυμάτων είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους πολλές φορές περιστατικά εκδικητικής πορνογραφίας δεν φτάνουν ποτέ στις αρχές. Μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποτελούν και οι ονομαζόμενοι "παρατηρητές", αυτοί δηλαδή που βλέπουν υλικό revenge porn και όχι μόνο δεν το αναφέρουν, αλλά συνεχίζουν να το μοιράζουν διαδικτυακά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου