Κατάργηση των PLF (Passenger Locator Form) που δημιουργούν γραφειοκρατική επιβάρυνση στους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας μας, αλλά και ομογενοποίηση της ισχύος των πιστοποιητικών ώστε να μη δημιουργούνται οξύμωρες καταστάσεις με τουρίστες που μπορούν να μπουν στη χώρα αλλά χρειάζονται συνεχή τεστ για να δειπνήσουν, ζητάει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ ) από την κυβέρνηση. Σε επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού που κοινοποιείται και στους υπουργούς Επικρατείας, Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος ζητάει σειρά επικαιροποιήσεων και τροποποιήσεων στα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας του τουριστικού κλάδου προκειμένου να γίνει ακόμα πιο ανταγωνιστικός προορισμός η Ελλάδα, χωρίς συμβιβασμούς στην υγειονομική ασφάλεια.
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Με τη διετή εμπειρία από την πανδημία δεδομένη και την πρόοδο στους εμβολιασμούς, ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει πως για τους ταξιδιώτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ, η υποχρέωση συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (φόρμες εντοπισμού επιβατών) θα πρέπει άμεσα να καταργηθεί. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες ταξιδιωτών η σχετική υποχρέωση θα πρέπει ομοίως να καταργηθεί από την 1η Απριλίου 2022. «Η μορφή που έχει λάβει σήμερα η πανδημία και οι συνθήκες που επικρατούν έχουν ακυρώσει τον σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε το συγκεκριμένο μέτρο – με βάση τους ισχύοντες κανόνες δεν υπάρχει πλέον λόγος εντοπισμού των ταξιδιωτών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Επίσης, αναφορικά με τις προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα σημειώνει πως «αν και η παροχή πλέον της δυνατότητας σε όλους τους ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου, να έρχονται στη χώρα μας κρίνεται ιδιαίτερα θετική, αυτό που δημιουργεί ζητήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων και άνευ λόγου ταλαιπωρία στους επισκέπτες είναι η διαφοροποίηση που υπάρχει στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ως προς τη διαδικασία εισόδου στη χώρα (έως 9 μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού) σε σχέση με τη χρήση του εντός αυτής (έως 7 μήνες)».
Δημιουργούνται οξύμωρες καταστάσεις με τουρίστες που μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά χρειάζονται συνεχή τεστ για να δειπνήσουν.
Πράγματι, ένας επισκέπτης που έχει ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό του προ 8μήνου, νομίμως εισέρχεται στη χώρα μας, αλλά δεν μπορεί να διαμείνει σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα, να γευματίσει σε ένα εστιατόριο κ.λπ., αν δεν πραγματοποιήσει rapid ή pcr test. Η διάρκεια ισχύος, λοιπόν, του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα πρέπει να είναι κοινή για όλες τις χρήσεις, εξηγεί ο ΣΕΤΕ. Παρόμοια διαφοροποίηση διαπιστώνεται και στο όριο ηλικίας που αφορά την υποχρέωση των παιδιών να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης/αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου. Για μεν την είσοδο στη χώρα το όριο τίθεται στα πέντε έτη, ενώ εντός αυτής στα τέσσερα έτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου