Τα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης παραμένουν σε έξαρση το τελευταίο διάστημα -και- στην Τριφυλία, καθώς κινούνται παράλληλα με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Απατεώνες αδειάζουν τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, που παραπλανήθηκαν από μηνύματα που έλαβαν, θεώρησαν ότι είναι από την τράπεζά τους και αποκάλυψαν τους μυστικούς τους κωδικούς.
Θύμα μιας τέτοιας απάτης η ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος στην Τριφυλία, η οποία δέχτηκε τηλεφώνημα τις προηγούμενες μέρες από άτομο που ενδιαφερόταν να κάνει κράτηση σύμφωνα με το gargalianoionline. Της ζήτησε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού της προκειμένου να καταθέσει χρήματα για την κράτηση. Ακολούθως της έστειλε μήνυμα στο κινητό με ένα σύνδεσμο που την οδήγησε σε εικονική ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας και με τηλεφωνική καθοδήγηση πείστηκε να βάλει τους κωδικούς της… με αποτέλεσμα να κάνουν φτερά πολύ περισσότερα από 10.000 ευρώ από τον λογαριασμό της!
Νέα απόπειρα τα τελευταία 24ωρα
Μια νέα απόπειρα ηλεκτρονικής απάτη σημειώθηκε πρόσφατα στην Τριφυλία, εις βάρος ιδιοκτήτη καταλύματος στη Μαραθόπολη σύμφωνα με τον ιστότοπο gargalianoionline.Gr
Πιο συγκεκριμένα, ο υποτιθέμενος πελάτης επικοινώνησε μαζί του και φρόντισε να ειναι πειστικός λέγοντας ότι η κόρη του έχει παντρευτεί στην περιοχή και θα ήθελε να μείνει στο κατάλυμα για δυο εβδομάδες, την περίοδο του Πάσχα. Αφού συμφώνησαν για την τιμή ζήτησε τα στοιχεία του λογαριασμού του ιδιοκτήτη προκειμένου να προχωρήσει σε ηλεκτρονική πληρωμή. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση, οι επιτήδειοι συνήθως παίρνουν τηλέφωνο σε σταθερό τηλέφωνο για να μπορούν τα θύματα μέσω του κινητού τηλεφώνου, όπου υπάρχουν τα στοιχεία του e-banking, να κάνουν “επιβεβαίωση” της “υποτιθέμενης” μεταφοράς χρημάτων, η οποία στην ουσία παραπέμπει σε μία ψεύτικη ιστοσελίδα όπου υποκλέπτουν τα στοιχεία τους. Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση ο επιτήδειος δεν κατάφερε να αποσπάσει τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.
Πάντως, καλό θα ήταν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί!
Η μέθοδος απάτης fishing
Στη μέθοδο απάτης fishing, τα link που αποστέλλονται με email ή με sms, οδηγούν σε αποκαλούμενες «κάλπικες» ιστοσελίδες, που μοιάζουν πολύ με τις πραγματικές τραπεζών και οργανισμών. Η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος συστήνει στους πολίτες να μην ανοίγουν ποτέ τα link που δέχονται με περίεργα ηλεκτρονικά μηνύματα ή με sms και να επικοινωνούν άμεσα με την τράπεζά τους αν διαπιστώσουν κάτι ύποπτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου