Ευθύνες στον Γιώργο Λεβεντάκη καταλόγισε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου
Ο διπλασιασμός των οφειλών της ΔΕΥΑ Τριφυλίας στη ΔΕΗ, από 700.000 ευρώ όταν παρέλαβε η διοίκηση Λεβεντάκη το 2019, σε 1,4 εκ. ευρώ, μέχρι πριν κάποιους μήνες, που «μας έχει έρθει ένα χαρτί», όπως είπε ο πρόεδρός της Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης, οπότε και τέθηκε προ ημερήσιας διάταξης το θέμα των αλλεπάλληλων διακοπών ρευματοδότησης αντλιοστασίων, με συνέπεια Κοινότητες και κάτοικοι να μένουν χωρίς νερό, με καταλογισμό ευθυνών προσωπικά στον κ. Λεβεντάκη (που ήταν και πρόεδρος ΔΕΥΑΤ) για τη διαχείρισή του από τη Χάιδω Παναγιωτοπούλου.
Η κα Παναγιωτοπούλου θέτοντας το θέμα ανέφερε ότι «αυτό που απασχολεί έντονα την κοινωνία κι έχει θορυβηθεί αυτές τις μέρες είναι τι συμβαίνει με τη διακοπή ηλεκτροδότησης και συνεπώς ηλεκτροδότησης σε Κοινότητες. Είναι πρωτοφανές να μένει ο κόσμος χωρίς νερό επειδή δεν πληρώνεται η ΔΕΗ. Θέλω να ενημερωθώ από τους συναδέλφους της Δημοτικής Αρχής και – μιας και απουσιάζει ο κ. Λεβεντάκης – από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ ή από οποιονδήποτε άλλο θέλει, να μας ενημερώσει για το τι μέλλει γενέσθαι και να απαντηθεί το εξής ερώτημα: Έχουν έρθει ειδοποιήσεις από τη ΔΕΗ για διακοπή του ρεύματος σε όλο το Δήμο, για όλες τις πόλεις και τα χωριά του Δήμου Τριφυλίας;».
Και συμπλήρωσε: «Μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή δεν έχουμε λάβει για τη ΔΕΥΑΤ. Επειδή είναι σοβαρό το θέμα, ανησυχούμε όλοι, ανησυχεί ο κόσμος, θέλω μια επίσημη ενημέρωση».
Για το ίδιο θέμα ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως για τη λειτουργία των αντλιοστασίων του Δήμου υπάρχει ανησυχία και τη συνέδεσε με τη λειτουργία των κρατικών γεωτρήσεων στην περιοχή των Φιλιατρών, ενώ πρότεινε να μπει μοναδικό θέμα σε επόμενο συμβούλιο για την ύπαρξη της ΔΕΥΑΤ, τη λειτουργία και τη βιωσιμότητά της, τονίζοντας: «Εδώ και δύο χρόνια έχουμε χρησιμοποιήσει ανθρώπους – κατασκευαστές αντλιών από την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου του 2020 και αυτή τη στιγμή, κε πρόεδρε, το γνωρίζετε, να μην αναφέρω ονόματα, αυτοί οι άνθρωποι είναι απλήρωτοι. Εάν συμβεί κάτι αύριο το πρωί, ποιους θα καλέσουμε;».
Ακολούθως ο Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε: «Κύριε πρόεδρε, όταν ξεκινήσατε τον προεκλογικό σας αγώνα, το πρώτο που μας είπατε είναι ότι θα γίνει εξυγίανση στη ΔΕΥΑΤ. Ότι στη ΔΕΥΑΤ έχουν χαθεί λεφτά, ότι ευθύνονται διάφοροι κι ότι πρέπει να μπει μια σειρά κι αυτοί που ευθύνονται θα πληρώσουν. Φτάσαμε σήμερα και κόβονται, δυστυχώς, παροχές ρεύματος και μένουν χωριά χωρίς νερό. Και δεν ξέρουμε αύριο μήπως μείνουν και πόλεις. Διότι το 1,5 εκ. ευρώ που χρωστάει στη ΔΕΗ η ΔΕΥΑΤ είναι ένα νούμερο υψηλό και δύσκολα θα βρεθεί. Σας ρωτάμε, λοιπόν, τι είστε διατεθειμένος να κάνετε;…».
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΤ, Σωτήρης Μπακούρος, σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος ήρθε για να μείνει, είναι ένα πρόβλημα που αγγίζει όλες τις ΔΕΥΑ και τους Δήμους και χρειάζεται κυβερνητική λύση. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε κροκοδείλια δάκρυα για το ρεύμα που κόπηκε στο αντλιοστάσιο του Αετού, λέγοντας πως δεν άκουσε από κανέναν δημοτικό σύμβουλο να πει πόσα χρήματα χρωστάει η Κοινότητα Αετού, όπου το ποσό, όπως είπε, φτάνει στα 38.500 ευρώ, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση της Χάιδως Παναγιωτοπούλου, λέγοντάς του ότι απέναντι στη ΔΕΗ υπόλογος είναι ο Δήμος και όχι οι πολίτες...
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σαράντος Κουκούμης, είπε μεταξύ άλλων: «Τι να πω; Ότι δεν κάνατε σωστή διαχείριση; Ότι όποια Κοινότητα χρωστάει θα την τιμωρούμε με διακοπή νερού;». Συμπλήρωσε δε, πως το πρόβλημα θα οξυνθεί και πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα και να πληρωθούν οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει. Επίσης, πρέπει να ρυθμιστούν τα χρέη με κρατική επιχορήγηση.
Ακολούθησε τοποθέτηση – ενημέρωση του προέδρου του Δ.Σ. Τριφυλίας και προέδρου της ΔΕΥΑΤ, Χαράλαμπου Αυρηλιώνη, ο οποίος είπε επί λέξει: «Θέλω να ενημερώσω ότι μέχρι το 2019 που αναλάβαμε το χρέος στη ΔΕΗ ήταν 700.000 ευρώ. Έχει γίνει μια ρύθμιση από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, περίπου 1,5 εκ. ευρώ, το οποίο πληρώνει η ΔΕΥΑΤ με διαφορά κάποιο δάνειο του Δήμου συν το πολιτιστικό τέλος, κάποια έτη, μέχρι το 2028. Αφορά ρύθμιση κάποιο δάνειο που έχουν πάρει από το Δήμο και κάποιο πολιτιστικό τέλος. Και συγκεκριμένα τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας, όποιος θέλει μπορεί να τα πάρει από τη ΔΕΥΑΤ.
Υπάρχει μεγάλη αύξηση στο ρεύμα απ’ το 2017 στο 2018, περίπου στο 90% και το παράλογο, μπορώ να πω, είναι ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι απόφαση συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ, από 80% που είναι το τέλος ύδρευσης πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο το 2018 και το πήγε στο 50%. Όπως όλοι γνωρίζετε η ΔΕΗ έχει πάει στα ύψη το ενεργειακό κόστος, έχει ξεφύγει πάρα πολύ. Εμείς έχουμε αυξήσει τα έσοδα της Επιχείρησης (σ.σ. ΔΕΥΑΤ). Πληρώνονται προμηθευτές, κάποιο μέρος του πολιτιστικού τέλους και ΔΕΗ. Το 2021 όμως πληρώνονται οι Βιολογικοί, που, όπως μου είπε, ο κ. Τσίγκανος (σ.σ. από το Οικονομικό Τμήμα της ΔΕΥΑΤ) είναι 240.000 ευρώ συν στη ΔΕΥΑΤ. Συν το τέλος αναπροσαρμογής που είναι περίπου 150.000 ευρώ. Συν την αύξηση που έχει γίνει στις κιλοβατώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτόξευση, όπως είπε ο κ. Μπακούρος, περίπου στο 1,4 εκ. ευρώ, περιμένουμε επίσημη απάντηση απ’ τη ΔΕΗ, στείλαμε mail ακριβώς για να ρυθμίσουμε το χρέος. Όπως είπατε, κε Τσαφαρά, στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα καλέσω όλους για ενημέρωση, μαζί με ό,τι άλλα θέματα υπάρχουν, θα μπει τελευταίο θέμα, όχι για να κάνουμε πολιτική, αλλά για να πάρουμε μέτρα. Και θα μιλήσω με στοιχεία. Μπορείτε, κε Παρασκευόπουλε, αν θέλετε να δείτε, εγώ δε θα μιλήσω για τον Πύργο Τριφυλίας, για τους Γαργαλιάνους, την Κυπαρισσία, να ’ρθείτε να δείτε τι χρωστάει κάθε Ενότητα και πόσο χρωστάμε εμείς στα αντλιοστάσια».
Στη συζήτηση που ακολούθησε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου ρώτησε: «Η οφειλή συνολικά ποια είναι;», με τον κ. Αυρηλιώνη να απαντά πως «μας έχει έρθει ένα χαρτί εδώ και κάποιους μήνες για 1,4 εκ. ευρώ.
Για να κάνουμε ρύθμιση ζητήσαμε επίσημο χαρτί και αναλυτική κατάσταση πόσο είναι το χρέος».
Η κα Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε βαριά, σοβαρή αμέλεια και κακή διαχείριση, καταλογίζοντας ευθύνες στον κ. Λεβεντάκη που ήταν πρόεδρος στη ΔΕΥΑΤ, πριν από τον κ. Αυρηλιώνη, «και όλος του ο προεκλογικός αγώνας στηρίχθηκε στα υποτιθέμενα σκάνδαλα της ΔΕΥΑΤ», όπως είπε, συμπληρώνοντας: «Όταν, λοιπόν, αναλάβατε και βρήκατε μια οφειλή 700.000 ευρώ και τρέχοντες λογαριασμούς, φροντίσατε εκείνη την οφειλή τότε, με τις ρυθμίσεις που έτρεχαν τότε, πάνω στην κρίση, να ρυθμιστεί αυτή η οφειλή; Επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο από την πλευρά σας;», τονίζοντας πως είναι τραγικό αυτό που συνέβη και «ευθύνεστε που αφέθηκε ένα χρέος στη μοίρα του και ως δικαιολογία λέτε ότι οφείλουν ιδιώτες στη ΔΕΥΑΤ…».
Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου