ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: «Αρκαδιά» η Κυπαρισσένια…Η ωραία της Δύσης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΩΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: «Αρκαδιά» η Κυπαρισσένια…Η ωραία της Δύσης

  



«Αρκαδιά» η κυπαρισσένια… Η ωραία της Δύσης 


«Απειρόφρονη και απειρόκαλη», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί ο Στάθης Παρασκευόπουλος στα βιβλία του, η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από το 5000 π.Χ. στην ίδια θέση, η Κυπαρισσία αναφέρεται από τον Όμηρο ανάμεσα στις πόλεις της Πελοποννήσου που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο. Το 455 π.Χ., έπειτα από ένα μεγάλο σεισμό, πολλοί Κυπαρισσιώτες φτάνουν στη Μεσσήνη της Κάτω Ιταλίας όπου οικοδομούν πόλη με την ονομασία Θουρία και δίνουν στις βρύσες της ονόματα από τον τόπο τους: Θουρία και Διονυσιάδα από τη Διονυσιάδα πηγή που αναφέρει ο περιηγητής Παυσανίας στη θέση του σημερινού σιδηροδρομικού σταθμού, κοντά στην ακτή του Αϊ-Λαγούδη. Στην ίδια θέση αναφέρεται και η ύπαρξη ναού του Δαφνίου Απόλλωνα. Το 1926 βρέθηκε στην περιοχή ανατολικά του σταθμού μαρμάρινη κεφαλή που αποδίδεται στο θεό Απόλλωνα ή Διόνυσο, και χρονολογήθηκε από τον 4ο αι. π.Χ., την εποχή δηλαδή της μεγάλης ακμής της πόλης. Ήταν το 369 π.Χ., όταν ο Επαμεινώνδας καταφθάνει από τη Θήβα προκειμένου να εκμεταλλευτεί τα εύφορα εδάφη της. Την οχυρώνει και ιδρύει εδώ το επίνειο της Αρχαίας Μεσσήνης, που αναδεικνύεται σε σπουδαίο λιμάνι της περιοχής.Κατά τον 10ο αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην πόλη πολλοί Αρκάδες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Τότε πρωτοσυναντάμε και την ονομασία Αρκαδιά. Την ίδια περίοδο, στη θέση της αρχαίας ακρόπολης κατασκευάστηκε το βυζαντινό φρούριο που τον 13ο αιώνα ανακατασκευάστηκε από τους Φράγκους. Κατά τον 18ο αιώνα η Κυπαρισσία αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες πόλεις και λιμάνια της Πελοποννήσου. Φημιζόταν μάλιστα για το εξαιρετικό μετάξι της, που το εξήγαγε μέχρι την Τραπεζούντα, και λέγεται πως ξεπερνούσε σε ποιότητα ακόμη κι αυτό των Ινδιών. Η ονομασία Αρκαδιά την συντροφεύει μέχρι την απελευθέρωση της πόλης, οπότε ο Όθωνας θα της δώσει ξανά την πρώτη ονομασία της.

Η «διπλή πολιτεία» κατά τον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο είναι σήμερα μια πόλη 8.000 κατοίκων, γεμάτη ελαιώνες, αμέτρητα κυπαρίσσια και κατάφυτους κάμπους, που απλώνεται από τις θάλασσες του Κυπαρισσιακού κόλπου μέχρι τους πρόποδες του όρους Ψυχρό ή Αιγάλεω. 

Η Άνω Πόλη, πρώτος και διατηρητέος σήμερα οικισμός της Κυπαρισσίας, ξεκίνησε γύρω στο 1880 να κατεβαίνει σταδιακά προς τη θάλασσα, όπου και δημιουργήθηκε η σύγχρονη όψη της Κυπαρισσίας, με την όμορφη ρυμοτόμηση, την πλούσια εμπορική ζωή και τις αμμουδιές του Κυπαρισσιακού στα πόδια της.( κείμενο: Θάλεια Νουάρου )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages