Το θαύμα στα Φιλιατρά- Πώς έσωσε την πόλη από τους Γερμανούς ο Άγιος Χαράλαμπος - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Το θαύμα στα Φιλιατρά- Πώς έσωσε την πόλη από τους Γερμανούς ο Άγιος Χαράλαμπος

 


Μεγάλη γιορτή για την Ελλάδα αλλά και την Ορθοδοξία αποτελεί η 10η Φεβρουαρίου, ημέρα που τιμάται ο Άγιος Χαράλαμπος.

Με χιλιάδες ανθρώπους να γιορτάζουν το όνομα τους σήμερα αξίζει να αναφερθούμε τόσο στον βίο του Αγίου όσο και στο περίφημο θαύμα για το οποίο και γίνεται λόγος πως έκανε για τα Φιλιατρά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο βίος του αγίου
Όπως αναφέρεται στο ekklhsiaonline, o Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυς και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης.
Η Μαγνησία αυτή κατά πάσαν πιθανότητα ήταν στη Θεσσαλία. Τα ερείπιά της σώζονται ακόμη κοντά στο χωριό που λέγεται «Μηλιές».
Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς Χριστιανούς που κρατούσαν την πίστη τους με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους χρόνους των διωγμών.
Στην Μαγνησία έζησε όλη του την ζωή ο Άγιος Χαράλαμπος. Εκεί σαν νέος, ήταν φωτεινό παράδειγμα συνετής ζωής. Αργότερα η πίστη του στο Χριστό έγινε εντονότερη.
Αφιερώθηκε λοιπόν στην υπηρεσία του Χριστού κι έγινε ιερέας το 130 μ.Χ.
Από την θέση του αυτή, ανέλαβε τον αγώνα αφενός να διαδώσει την χριστιανική πίστη και αφετέρου να αγιάζει με τα μυστήρια τους πιστούς.
Μπροστά σε Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, άρχισε ισχυρά χριστιανικά κηρύγματα.
Ο Άγιος Χαράλαμπος έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.).
Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο, ο οποίος ήταν σε προχωρημένη ηλικία, και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του.
Καθώς αρνήθηκε, ο Λουκιανός διέταξε να αρχίσουν τα φρικώδη βασανιστήρια στο γέροντα ιερέα.
Τέλος, έδωσε εντολή για τον αποκεφαλισμό του.
Σύμφωνα με τον βίο του Αγίου ήταν 113 χρονών.
Το θαύμα των Φιλιατρών
Tο 1943 το Γερμανικό Στρατηγείο της Τρίπολης διέταξε τον Γερμανό Διοικητή των Φιλιατρών, Κοντάου, να κάψει τα Φιλιατρά, να σκοτώσουν τους πρόκριτους της πόλης και να συλλάβουν 1.500 κατοίκους της για να τους στείλουν στα στρατόπεδα της Γερμανίας, καθώς οι αντάρτες είχαν προβεί σε κάποιο σαμποτάζ.
Ο Κοντάου έδωσε με τη σειρά του διαταγή στους στρατιώτες του να προχωρήσουν την επομένη στις 6.00 π.μ. στην εκτέλεσή της.
Μόλις το πληροφορήθηκε αυτό, ο ιερέας Θεόδωρος Κωτσάκης, από τα Φιλιατρά, προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεσολαβήσει στους κατακτητές. Αποχωρώντας άπρακτος ο ιερέας από τη γερμανική διοίκηση, ειδοποίησε τους Φιλιατρινούς της Τρίπολης να προσευχηθούν τη νύκτα στον Άγιο Χαράλαμπο, πολιούχο Φιλιατρών, για να βάλει το χέρι του.
Ο Άγιος Χαράλαμπος αναφέρεται πως παρουσιάστηκε τη νύχτα στον Κοντάου, ενώ κοιμόταν. Παρουσιάστηκε ως ένας γέροντας σεβάσμιος, μεγαλοπρεπής, ιεροφορεμένος, που δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του ο Γερμανός Διοικητής. Ο γέροντας του ζήτησε ήπια να μην εκτελέσει τη φρικτή εντολή.
Εκείνος εντυπωσιασμένος από το όνειρο, ξύπνησε. Σε λίγο ξανακοιμήθηκε, χωρίς να έχει επηρεαστεί. Όμως ο Άγιος επανεμφανίστηκε λέγοντας τα ίδια λόγια προσθέτοντας ότι θα φρόντιζε να μην τιμωρηθεί ο ίδιος για την παρακοή.
Ο Διοικητής ξαναξύπνησε και αυτή τη φορά τα λόγια του γέροντα στοίχειωναν τη σκέψη του. Ωστόσο, του ήταν αδύνατο να μην εκτελέσει τη διαταγή, αφού γνώριζε ότι έτσι θα ακολουθούσε και η δική του παραδειγματική τιμωρία. Αποφάσισε, λοιπόν, να ξανακοιμηθεί, όταν για τρίτη φορά, ο Άγιος Χαράλαμπος τον επισκέφθηκε συμβουλεύοντάς τον: «Σου είπα να μην φοβηθείς. Εγώ θα φροντίσω και δεν θα τιμωρηθείς. Θα φυλάξω εσένα και όλους τους άνδρες σου και θα γυρίσετε στα σπίτια σας, χωρίς να πάθει κανένας τίποτε».
Στην αρχή ο Διοικητής θέλησε να αρνηθεί την εντολή του Αγίου, αλλά τελικά λύγισε, διότι εν συνεχεία τη νύχτα εκείνη, κατά τα λεγόμενά του, άκουσε στον ύπνο του κλάματα από βασανιζόμενους ανθρώπους στην αυλή του. Ύστερα πλησίαζαν ζωντανές μορφές, που έμοιαζαν γυναίκες, που κτυπούσαν τα στήθη από δυστυχία. Θρηνούσαν και καταριόντουσαν για την σφαγή των παιδιών τους.
Ξύπνησε έντρομος. Πήγε να μιλήσει, αλλά έμενε ενεός βλέποντας ακόμη την άγια μορφή, το γέροντα του ονείρου του.
Όταν συνήλθε, άρχισε να σκέφτεται το κακό, που επρόκειτο να γίνει. Ξανάκλεισε τα μάτια. Και ο Άγιος Χαράλαμπος, εμφανίσθηκε ξανά απειλητικός. Με φωνή δυνατή και επιτακτική του είπε: “Πρόσεξε! Η πόλη δε θα καεί και οι κάτοικοι δε θα συλληφθούν. Είναι αθώοι. Το ακούς;”
Τότε σηκώθηκε και χαράματα τηλεφώνησε στον προϊστάμενό του στην Τρίπολη ο οποίος επίσης είχε δει στο όνειρό του τον Άγιο Χαράλαμπο όπως του τον περιέγραψε στο τηλέφωνο ο αξιωματικός του. Τελικά του ανακοίνωσε: «Γράψτε. Αναστέλλω την καταστροφήν της πόλεως. Έλθετε αμέσως ενώπιόν μου αύριον μεσημβρία».
Τα ξημερώματα ανακοινώθηκε η ανάκληση της απόφασης. Ο αξιωματικός Κοντάου έψαξε να βρει την εικόνα του Αγίου, που είδε. Όταν τον οδήγησαν στον ναό της Παναγίας, αναγνώρισε την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους, που είδε στον ύπνο του.
Λέγεται ότι μόλις αντίκρισε την εικόνα σκέπασε με τα χέρια του το πρόσωπό του και όταν τα κατέβασε, έκανε το σταυρό του, λέγοντας προσευχές στα γερμανικά. Στη συνέχει ρώτησε τους ιερείς να του πούνε ποιος ήταν ο γέροντας.
Ο Γερμανός αξιωματικός και όλοι οι άνδρες της φρουράς εκείνης επέστρεψαν, όταν τελείωσε ο πόλεμος, στη Γερμανία, αλώβητοι. Ο αξιωματικός διατήρησε ζωηρή την μνήμη του θαύματος ευγνωμονώντας τον Άγιο.   Ekklisiaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages