Περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης ή έστω διατήρησης των τιµών στα σηµερινά επίπεδα και για τη σοδειά του 2023 προδιαγράφουν οι ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, σε µια συνθήκη που παρεκκλίνει αρκετά από την εικόνα που αναπτύσσουν οι αγορές στα υπόλοιπα αγροτικά εµπορεύµατα.
Παρατεταµένη ξηρασία στην Ισπανία και την Τυνησία, καθώς και η προοπτική µιας µειωµένης παραγωγής στην Ελλάδα, τόσο εξαιτίας των περιορισµένων βροχών και των υψηλών θερµοκρασιών το χειµώνα που πέρασε, όσο και της παρενιαυτοφορίας που αναµένεται έπειτα από µια χρονιά όπως αυτή του 2022, δείχνουν πως το έλλειµµα της προσφοράς θα διατηρηθεί.
Με αυτά τα θεµελιώδη, µια δραµατική αποκλιµάκωση στις τιµές ελαιολάδου από τα σηµερινά επίπεδα, δύσκολα θα µπορούσε να σηµειωθεί µέσα στους επόµενους δώδεκα. Στο µεταξύ, σε επίπεδο Ευρώπης, η ζήτηση περιµένει στη γωνία κάτι που σηµαίνει πως ακόµα και µε µια φυσιολογική παραγωγή σε Ιταλία και Ισπανία, δεν θα υπάρχουν αποθέµατα ικανά να κινήσουν τις τιµές σε χαµηλότερα επίπεδα.
Νέες πράξεις στην κορυφή τιµών για το ελαιόλαδο
Προς το παρόν, το τελευταίο διάστηµα γίνονται εµπορικές κινήσεις που συντηρούν την εγχώρια αγορά ελαιολάδου στα υψηλά περιόδου, µε τελευταίες αξιόλογες αναφορές, το διαγωνισµό του Αγροτικού Συνεταιρισµού Γλυφάδας Μεσσηνίας, που έκλεισε 30 τόνους ΠΟΠ ελαιολάδου στη τιµή των 5,31 ευρώ το κιλό και επιπλέον 20 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιµή των 5,22 ευρώ.
Οι τιµές προς το παρόν φαίνεται να έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα 5 ευρώ στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές της χώρας, µε τις κορυφές των 5,30 να συνεχίζονται στη Λακωνία. Στην Ισπανία, υπήρξε µια µικρή υποχώρηση για τη µέση τιµή, κοντά στα 5,20 ευρώ το κιλό, ωστόσο όλα δείχνουν πως ο κύκλος ανόδου που άνοιξε πριν από περίπου ένα χρόνο στην αγορά ελαιολάδου της Ευρώπης, έχει ακόµα µέλλον µπροστά του.
Σχεδόν τριάντα έξι µήνες χωρίς βροχές στην Ισπανία
Στο µεταξύ, µήνες ξηρασία µετρούν στην Ισπανία και τα µοντέλα καιρού δεν δείχνουν σύννεφα βροχής στον ορίζοντα, σε µια εξέλιξη που έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια που θέλουν µειωµένη παραγωγή ελαιολάδου και για το 2023. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται φυσικά και διατήρηση των τιµών στα σηµερινά επίπεδα, αν όχι παραπάνω, δεδοµένου ότι δεν θα µπορούσε ούτε η Ελλάδα να εµφανίσει την ίδια υπερπαραγωγή που είχε το 2022.
Η Ισπανία συνήθως παρέχει περίπου το 40% της παγκόσµιας παραγωγής ελαιολάδου. Ωστόσο, οι καύσωνες και η έντονη ξηρασία έχουν συρρικνώσει σηµαντικά τα αποθέµατα στη χώρα και στους νούµερο δύο και τέσσερα παραγωγούς, Ιταλία και Πορτογαλία. Μόνο ο τρίτος µεγαλύτερος παραγωγός της ΕΕ, η Ελλάδα, η οποία δεν επλήγη από τις καιρικές συνθήκες, ανέµενε βελτίωση της παραγωγής, αν και όχι αρκετή για να αντισταθµίσει την πτώση στην Ισπανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου