Η ΑΛΙΕΙΑ στον Κυπαρισσιακό κόλπο αποτελεί ένα πλεονέκτημα που δεν έχει ακόμα αναδειχθεί στην περιοχή” εκτιμά με αφορμή τον Κυπαρισσιακό κόλπο για την Αλιεία ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας ο οποίος μιλώντας στον Ιωάννη Μποζίκα και στο αγροτικό ένθετο της εκπομπής του ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ στο Παλμό 90,5 FM εκθέτοντας τα οφέλη που δημιουργούνται.
ΜΆΛΙΣΤΑ πρόσφατα έτρεξε πρόγραμμα ανακαίνισης επαγγελματικών σκαφών αλιέων ενώ το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει κι άλλες δράσεις. Ο Αντώνης Παρασκευόπουλος παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η ολοκληρωμένη μελέτη που έχει αναλάβει η ΔΑΟΚ Τριφυλίας για πόντιση τεχνητού υφάλου στο Κυπαρισσιακό κόλπο θα αναζητήσει χρηματοδότηση από τα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την αύξηση των αλιευμάτων. Την μελέτη αυτή θυμίζουμε είχε αρχικά ο Δήμος Τριφυλίας αλλά πέρασε στην αρμοδιότητα του αρμόδιου φορέα που είναι η ΔΑΟΚ ως υπηρεσία της περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με αφορμή τον φετινό εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος:
Ο φετινός εορτασμός της αποτελεί αφορμή για να προβληθούν οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους οι Θάλασσες και τα αλιεύματα προσφέρουν στην κοινωνία με την εξασφάλιση τροφής και κατ’ επέκταση την επιβίωση στον πλανήτη μας.
Αποτελεί επίσης την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι πόροι από την ανθρώπινη δραστηριότητα.Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, το 70 % των παγκόσμιων αποθεμάτων ψαριών πλήττεται από την υπεραλίευση με αποτέλεσμα τα ιχθυοαποθέματα να έχουν φτάσει στα όρια τους.
Εκτιμάται ότι τέσσερα από τα δέκα επτά μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία του κόσμου θεωρούνται ήδη κατεστραμμένα, ενώ άλλα εννέα βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η αλεία στην χώρα μας είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία και τις παραδόσεις μας. Οι αλιείς αποτελούν μια από τις πιο ευαίσθητες παραγωγικές τάξεις της πατρίδας μας διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαδικασία του ιχθυεμπορίου, διαχειριζόμενοι τα ιχθυοαποθέματα, τα οποία αποτελούν και εθνικό πλούτο.
Στόχος όλων μας πρέπει να αποτελέσει η στήριξη της βιώσιμης αλιείας σε επίπεδα που δεν θέτουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγή των αποθεμάτων των ψαριών και ταυτόχρονα εξασφαλίζουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποδόσεις στα δίχτυα των ψαράδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου