Η Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) του Δήμου Τριφυλίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για το Παιδί «Μύρτις» και την «Μάλι Μάλι Ρίπεσι» Κοιν.Σ.Επ. διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ στην Κοινότητα της Κεφαλόβρυσης, το Ρίπεσι, με την υποστήριξη της Κοινοφελούς Επιχείρησης Παιδείας-Πολιτισμού-Αλληλεγγύης-Περιβάλλοντος Δήμου Τριφυλίας (Κ.Ε.Π.ΠΑ.ΠΕ.ΔΗ.Τ).
Ο αρχαιολογικός πλούτος της χώρας μας είναι τεράστιος: Οι θαυμαστές Κυκλάδες, η παγκόσμια Αθήνα, η αιώνια Τεγέα, η ζωντανή Αρχαία Μεσσήνη. Στο Ρίπεσι αγαπάμε όλες τις ιστορίες, περισσότερο όμως αγαπάμε αυτές που μας συνδέουν με το παρελθόν γιατί έχουν να πουν κάτι για το μέλλον.
Τέσσερις βραδιές – Τέσσερις προβολές στο Σινέ – Ρίπεσι, με την μοναδική θέα στον Κυπαρισσιακό κόλπο, κάθε βράδυ στις 21:00 μ.μ.
Πέμπτη 10/8/2023 «Αρκαδία Χαίρε", του Φίλιππου Κουτσαφτή
Το ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σ’ ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Το ντοκιμαντέρ τιμήθηκε με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015, ως η καλύτερη ελληνική παραγωγή.
Παρασκευή 11/8/2023 «Το κορίτσι που γεννήθηκε δύο φορές», του Νίκου Λουπάκη
Το ντοκιμαντέρ του Νίκου Λουπάκη «Το κορίτσι που γεννήθηκε δυο φορές» είναι μια ταινία που, συνδέοντας ιστορία, τέχνη και επιστήμη, αγγίζει σύγχρονα πανανθρώπινα προβλήματα με τη βοήθεια της Μύρτιδος. Η ταινία αντλεί τη θεματική της από το χρονικό της ανάπλασης του προσώπου ενός εντεκάχρονου κοριτσιού, θύματος του περίφημου λοιμού, που το 430 π.Χ. αφάνισε το 1/3 των κατοίκων της Αθήνας. Είναι η Μύρτις. Έτσι την ονόμασαν οι επιστήμονες οι οποίοι – με επικεφαλής τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη – της προσέφεραν τη δυνατότητα να ζήσει μια δεύτερη ζωή, με έναν ομολογουμένως ασυνήθιστο τρόπο.
Κέρδισε το 1ο βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
Σάββατο 12/8/2023 «Από το Μηδέν στο Είναι», του Νίκου Ζέρβα
Το ντοκιμαντέρ είναι ένα ταξίδι στους χώρους θέασης και ακρόασης της Αρχαίας Μεσσήνης", σύμφωνα με τον Πέτρο Θέμελη.
Κυριακή 13/8/2023 «Ανασκάπτοντας την Αρχαία Κύθνο», του Γιάννη Σπηλιόπουλου
Με μεγάλη μας χαρά, παρουσιάζουμε το ολοκαίνουργιο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σπηλιόπουλου με θέμα τα 30 χρόνια αρχαιολογικών ερευνών στο νησί.
Ποιος είναι όμως ο λόγος για τον οποίο ένα μικρό χωριό θέλει να διοργανώσει ένα τέτοιο Φεστιβάλ;
Τι σχέση έχει ένα μικρό κορίτσι που πέθανε στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. με τους σύγχρονους ανθρώπους;
Τι έχουν να πουν τα πήλινα ειδώλια γυναικείων και παιδικών μορφών του 2ου μ.Χ. αιώνα στην σύγχρονη Κύθνο με τα τάματα ή τα παιχνίδια;
Πόσα μνημεία μπορεί να φιλοξενήσει η γενναιόδωρη Αρχαία Μεσσήνη που ακόμη και σήμερα οι νεκροί θάβονται το νεκροταφείο πάνω από τον αρχαιολογικό της χώρο;
Μάλλον ο σκηνοθέτης κ. Φίλιππος Κουτσαφτής μας δίνει μια απάντηση: «Παρακολουθούσα συχνά τα Ψυχοσάββατα και έβλεπα πως όλες οι τελετουργίες που έκαναν αυτές οι γυναίκες ήταν σαν να αφορούσαν και τους αρχαίους. Έχουμε κάποια κοινά με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Πατάμε στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες πέτρες και στα ίδια ρήματα».
Δράσεις που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ:
1) Καλλιτεχνικό Εργαστήρι κατασκευής κούκλας: «Η κούκλα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα»
Η κούκλα στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν απλά ένα παιχνίδι στα χέρια των παιδιών, αλλά έπαιζε σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των μεγάλων. Η μορφή της, η πλήρης αυτή αναπαράσταση του ανθρώπου, υπήρξε για χιλιάδες χρόνια πριν εξελιχθεί σε παιχνίδι, όταν ως είδωλο είχε περισσότερο θρησκευτική σημασία.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής κούκλας, ή όπως λέγεται στον τόπο μας, κουτσούνα στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) την Πέμπτη 10/8/2023 10:00 π.μ. 14:00 μ.μ. Το εργαστήρι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους από ηλικίες 4 έως 104! Τα υλικά προσφέρονται από εμάς
2) 12/8/2023: Επίσκεψη στον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης – Εργαστήρι φωτογραφίας.
Οι προβολές και το εργαστήρι θα έχουν ελεύθερη είσοδο.
Καλή Αντάμωση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου