Η συγκομιδή του πράσινου καρπού έχει ξεκινήσει στα ελαιοπαραγωγικά κέντρα, σε μία χρονιά που όμοιά της, σύμφωνα με τους παλαιότερους, δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Κι αυτό λόγω της μεγάλης μείωσης που επισημαίνεται στο σύνολο σχεδόν των παραγωγικών κέντρων.
Οι πρώτοι τιμοκατάλογοι ήδη έχουν βγει για την ποικιλία Χαλκιδικής, με επικρατέστερα τα 2 ευρώ για όλα τα μεγέθη, ενώ σε υψηλό επίπεδο φημολογείται ότι θα κινηθεί και η πράσινη Κονσερβολιά, σύμφωνα με τους συνομιλητές. Οι παραγωγοί φέτος δεν αναμένεται να «βγάλουν τα σπασμένα» παρά το επίπεδο τιμών, εκτιμούν, δεδομένων των δραματικών μειώσεων στις ποσότητες.
Επιπλέον, υπάρχει κι ένας προβληματισμός ως προς την ανταπόκριση της αγοράς στην τιμή, με τις εξαγωγικές ανάγκες της χώρας, παράλληλα, να μην καλύπτονται, λόγω της ελλιπούς παραγωγής, όπως εκτιμά ο κλάδος.
Απρόβλεπτο το επίπεδο μειώσεων
Στη Στυλίδα, η συγκομιδή εξελίσσεται μετά τη διακοπή που μεσολάβησε λόγω των βροχοπτώσεων. «Στην Κονσερβολιά Στυλίδας η παραγωγή θα είναι στο 2% μιας καλής χρονιάς», εκτιμά ο πρόεδρος του ΑΕΣ Στυλίδας, Γιώργος Πλιάτσικας, συμπληρώνοντας ότι το ποσοστό ανεβαίνει στο περίπου 5%, αν συμπεριληφθούν και οι άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην περιοχή.
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοια χρονιά», υπογραμμίζει, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που δεν συμφέρει να μαζέψουν τον καρπό, ενώ και η συγκομιδή θα ολοκληρωθεί σαφώς πιο γρήγορα, δεδομένων των ελάχιστων ποσοτήτων, αλλά και της απειλής του δάκου.
Αναφέροντας τους ίδιους προβληματισμούς για την Αιτωλοακαρνανία, ενδεικτική είναι η εικόνα που μεταφέρει από το Καινούργιο ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Περικλής Παπασάικας. «Στην Κονσερβολιά είμαστε 90% μείον, μην πω και 95%, γιατί κι αυτές που έχουμε έχουν προσβληθεί από πρώιμο δάκο. Στις Καλαμών η ακαρπία είναι στο 80%, θα μαζέψουμε κάποιες». Ο ίδιος εξηγεί ότι στην περιοχή του υπάρχει μία αναλογία 40%-40% στις δύο επιτραπέζιες ποικιλίες και ένα 20% ελαιοποιήσιμες. «Περιμέναμε φέτος μειωμένη παραγωγή, δηλαδή 50% κάτω, αλλά θα υπήρχε γιατί είναι πολλά τα δέντρα, όμως δεν υπάρχει τίποτα», τονίζει.
Ένα 20% της περσινής παραγωγής, κι αυτό με επιφύλαξη, εκτιμάται ότι υπάρχει διάσπαρτο στα δέντρα και στον ελαιώνα της Άμφισσας, αφού οι δυσμενείς για την καλλιέργεια καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν και η παρενιαυτοφορία φέρνουν τις φετινές ποσότητες χαμηλότερα και από τις αρχικές προβλέψεις. «Θα ήταν το 40% της περσινής, ενώ τώρα έχει το 20% και αν», εξηγεί από τη ΔΑΟΚ ο προϊστάμενος γεωπόνος, Νίκος Σιδηρόπουλος, αναφέροντας ότι η συγκομιδή έχει ξεκινήσει από τα ποτιστικά κτήματα.
Πήλιο: Ζήτημα επιβίωσης και για τις οργανώσεις
Μικρή σοδειά εκτιμάται και για το Πήλιο, με τους παραγωγούς να μπαίνουν δειλά στις πρώτες συγκομιδές, όπου αυτές είναι εφικτές, δεδομένων των σημαντικών δυσκολιών ακόμη στην πρόσβαση στους ελαιώνες, που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel. Την παραλαβή ελιών ξεκίνησε αυτές τις μέρες και ο ΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων.
Εν αναμονή και της ανακοίνωσης των τιμών το προσεχές διάστημα, «εκείνο που έχουμε ανακοινώσει είναι ότι στις τιμές που θα ισχύσουν στην αγορά θα υπάρχει μία προσαύξηση μέχρι 10 λεπτά» εξηγεί ο διευθυντής της οργάνωσης, Αναστάσιος Ψοφογιώργος, για τις ποσότητες που θα παραλάβει ο συνεταιρισμός. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι φέτος θα προκύψει πρόβλημα για την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών, λόγω της μικρής σοδειάς, άρα και ζήτημα επιβίωσης της οργάνωσης, ενώ και για την απασχόληση του προσωπικού θα πρέπει να υπάρξει κάποια στήριξη.
Χαλκιδική: Δεν αλλάζει το εισόδημα όσο κι αν αλλάξουν οι τιμές
Ολοκλήρωση της συγκομιδής με το τέλος του μήνα, νωρίτερα κατά πολύ από άλλες χρονιές, αλλά και ένα 30%-40% παραγωγών που δεν θα συγκομίσουν καθόλου, εκτιμά από τη Χαλκιδική ο Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Αγίου Μάμα.
Ο ίδιος κάνει λόγο για μία τραγική παραγωγή φέτος, με τους παραγωγούς να έχουν κάνει όλα τα έξοδα που έπρεπε για τη φροντίδα της καλλιέργειας η οποία φέτος δεν ανταμείβει τους κόπους στερώντας πολύτιμο εισόδημα για την περιοχή, καθώς η ακαρπία ξεπερνά και το 90%.
Με τους πρώτους τιμοκαταλόγους να έχουν ήδη κυκλοφορήσει για την ποικιλία, η τιμή που κυριαρχεί προσώρας είναι στα 2 ευρώ για όλες τις κατηγορίες. «Ό,τι και να αλλάξει στην τιμή, δεν θα αλλάξει κάτι στο εισόδημα, γιατί δεν υπάρχουν ποσότητες», υπογραμμίζει.
Το προϊόν χρειάζεται στήριξη, επισημαίνει η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ
Διευκρινίζοντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μόλις μαζευτεί τελικά ο καρπός, ο πρόεδρος της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ, Γιώργος Ντούτσιας, κάνει λόγο για μια χρονιά με πάρα πολύ μειωμένη έως και μηδενική παραγωγή, ειδικότερα στις ποικιλίες των πράσινων ελιών, που όμοιά της «δεν έχει ξανατύχει στην Ελλάδα τα τελευταία 60 χρόνια», αφού οι μειώσεις αφορούν όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ηρτημένη σοδειά είναι κάτω των 10.000 τόνων για την ποικιλία Αμφίσσης/Κονσερβολιά, στους 50.000 τόνους υπολογίζεται η ποικιλία Χαλκιδικής, λόγω της κάπως καλύτερης εικόνας που εμφανίζει η Καβάλα, ενώ στο ίδιο επίπεδο εκτιμάται και η ποικιλία Καλαμών/Καλαμάτα που έρχεται αργότερα.
Ποσότητες που κινούνται μακριά πια από το περσινό ρεκόρ. Η καλή περσινή χρονιά είχε ως αποτέλεσμα 95.000 τόνους προϊόντος που κατευθύνθηκαν στην επιτραπέζια χρήση για την Κονσερβολιά/Αμφίσσης, 180.000 τόνους για τη Χαλκιδικής και 145.000 τόνους για την Καλαμών/Καλαμάτα, ανέφερε, επαναλαμβάνοντας τον προβληματισμό που επικρατεί σε όλο τον κλάδο.
Κατά τον ίδιο, το προϊόν χρειάζεται στήριξη, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα στην ανακοίνωση της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για την ανάγκη ύπαρξης μίας διεπαγγελματικής συμφωνίας στον κλάδο, που θα εδράζεται σε «σταθερές» ως προς το αντικειμενικό κόστος παραγωγής και ως προς τη σύσταση μητρώου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, για την υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να συνδράμει το υπουργείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου