Συνέντευξη του Ασημάκη Ντεμερούκα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων στην εφημερίδα “Ελευθερία”
Έκδηλη είναι η ανησυχία του αγροτικού κόσμου αλλά και όσων έχουν ιδιοκτησίες στην περιοχή του Κουτσουβερίου Γαργαλιάνων από την κατασκευή του νέου δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι σχετικά με την απορροή των νερών.
Έχοντας κατά νου τις ζημιές που υπέστησαν το 2016 από τα πλημμυρικά φαινόμενα που τα αποδίδουν στον αντίστοιχο νέο δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού και βλέποντας πως και στο νέο έργο τα τεχνικά απορροής των υδάτων να καταλήγουν στα χωράφια, χωρίς να υπάρχει δίοδος διευθέτησής τους προς κάποιο ρέμα, βρίσκονται στα «κάγκελα» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ασημάκης Ντεμερούκας. Ήδη προχωρούν σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων όπως αποφάσισαν και ανησυχούν έντονα για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτό το ζήτημα.
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Ντεμερούκας, ουσιαστικά επισημαίνει ότι όλα δείχνουν ότι η μελέτη δεν έχει επικαιροποιηθεί και βασίζεται σε στοιχεία όταν η περιοχή είχε άλλη χρήση και άλλα χαρακτηριστικά. Λέγοντας μάλιστα πως από τα 5 τεχνικά που έχουν κατασκευαστεί στο πρώτο τμήμα των 4 χιλιομέτρων μόνο το ένα καταλήγει σε φυσικό αποδέκτη το χείμαρρο του Λαγκούβαρδου, τα υπόλοιπα είναι τυφλά. Από την πλευρά τους δε προτείνουν δύο λύσεις, είτε να κατασκευαστούν μετά από απαλλοτριώσεις δίοδοι κατεύθυνσης των νερών στη θάλασσα, είτε αυτά τα τεχνικά να ενωθούν και να καταλήγουν στο Λαγκούβαρδο, σημειώνοντας πως το όποιο κόστος είναι μικρότερο από αυτό μιας ανθρώπινης ζωής.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ντεμερούκας μας τόνισε: «Καταρχάς η Περιφέρεια δεν μας ρώτησε, τους φορείς, τον κόσμο που έχει εδώ περιουσία οι οποίοι μάλιστα από το 2016 έχουν κάνει και μήνυση στην Περιφέρεια για πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή. Όταν ξεκίνησε δε ρώτησε ποια σημεία εντοπίζουμε ότι έχουν πρόβλημα. Η μελέτη από ό,τι έχουμε μάθει δεν έχει επικαιροποιηθεί. Έχουμε στοιχεία ότι η μελέτη είναι από το ’80, ας βγει κάποιος να μας διαψεύσει ότι δεν είναι από τότε, σε αεροφωτογραφίες ακόμη παλαιότερες του ’50, ας βγει κάποιος να μας πει το αντίθετο. Τότε υπήρχαν γράνες, υπήρχαν ρέματα, μετά όμως χτίστηκαν σπίτια, χτίστηκαν θερμοκήπια, έχουν φυτευτεί ελαιώνες. Έχει αλλάξει η χρήση γης.
Καλώς ή κακώς, η περιοχή είχε τα θέματά της από πριν, το 2016 είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα και καταστράφηκαν περιουσίες. Όλα αυτά ξεκίνησαν γιατί τα νερά από τους Γαργαλιάνους μέχρι πριν να γίνει ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού διοχετεύονταν στους ελαιώνες, πάλι άναρχα δεν είχε γίνει μελέτη, αλλά εξυπηρετούνταν. Το 2016 που έγινε ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού τα νερά από την περιοχή των Γαργαλιάνων οδηγήθηκαν όλα προς την περιοχή του Κουτσουβερίου, και δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Χωρίς τότε να έχουμε την κατασκευή του σημερινού δρόμου. Στο σημερινό δρόμο που κατασκευάζεται σε ένα μήκος 4 χιλιομέτρων από τους Γαργαλιάνους μέχρι το χείμαρρο του Λαγκούβαρδου, που είναι ένα σημείο το οποίο μπορεί να αποφορτίσει μεγάλο όγκο νερού, στα υπόλοιπα 4 χιλιόμετρα υπάρχει μόνο ένα ρέμα του Κουτσουβερίου, το οποίο υπερχείλισε το 2016 και έκανε τις ζημιές.
Ερχόμαστε λοιπόν, το 2022 να φτιάξουμε ένα δρόμο, ένα δρόμο που από 4 μέτρα τον κάνουμε 20 μέτρα. Σε αυτό το δρόμο που τα νερά από μόνος του τα αποφόρτιζε άναρχα, αλλά σιγά – σιγά στα αγροτεμάχια, ερχόμαστε και φτιάχνουμε 5 τεχνικά, το 5ο είναι στο χείμαρρο Λαγκούβαρδου που είναι το μόνο που μπορεί να αποφορτίσει μεγάλο όγκο νερού. Τα υπόλοιπα 4 (αυτά τουλάχιστον έχουμε καταγράψει σαν Σύλλογος) είναι τυφλά, είναι βασισμένα στις αεροφωτογραφίες που ανέφερα.
Εμείς επιστήσαμε την προσοχή από την αρχή στην Περιφέρεια και μάλιστα πέρυσι τον Αύγουστο είχαμε κάνει επιστολή που τη δημοσιοποιήσαμε και είχε γίνει ντόρος. Είχαμε ζητήσει να μας δείξουν και την υδραυλική μελέτη, που έχουν σχεδιάσει να χύνονται τα νερά αυτά, καθώς η απόσταση από τη θάλασσα είναι 3 χιλιόμετρα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ο κίνδυνος είναι ορατός και τώρα μάλιστα πριν ολοκληρωθεί ο δρόμος και πέσει άσφαλτος που δεν έχει απορροφητικότητα ήδη βλέπουμε με την προηγούμενη βροχή τα νερά να έχουν υπερχειλίσει.
Ο κόσμος είναι ανάστατος, στη γενική συνέλευση που έγινε, αποφάσισε ο κόσμος να κινηθεί νομικά, καταθέτοντας εξώδικο με υπογραφές όλων των πολιτών που πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή είχαν πληγεί το 2016 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τις διαδικασίες αν υποστούμε ζημιά θα πάμε στην εισαγγελέα.
Εφόσον το 2016 ξέρουμε ότι η περιοχή έχει πλημμυρικά φαινόμενα, με αυτό το έργο, την επιδείνωση που γίνεται στην απορροή των νερών είναι σίγουρο ότι θα έχει προβλήματα. Όπως είπα στα 4 πρώτα χιλιόμετρα το μόνο ρέμα είναι του Κουτσουβερίου και τα 3 τεχνικά οδηγούν σε αυτό, όχι ότι οδηγούν άμεσα εκεί μέσα από γράνες ή ρέματα και μπορούν να γίνουν εργασίες βελτίωσης, χύνονται στο κενό και μετά από κανά χιλιόμετρο κάπου μπορεί να συναντηθούν και να καταλήξουν σε αυτό, συμπαρασύροντας όμως ό,τι βρουν στο δρόμο τους.
Πριν δύο μήνες είχαμε συνάντηση εδώ στο έργο με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Τσουκαλά, έκανε αυτοψία, είδε ότι υπάρχουν θέματα, δεν είδαμε κάποια λύση. Επίσης σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας είμαστε σε πίεση προς την τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας να καθαρίσει αυτό το ένα ρέμα που έχουμε, πάλι μας παραπέμπουν ότι έχουν λίγα μηχανήματα και μας πάνε από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Ο κόσμος είναι στα κάγκελα, η μόνη ασπίδα είμαστε εμείς ο Αγροτικός Σύλλογος, δεν γίνεται σε κάθε τι που συμβαίνει, σε κάθε έργο να υπάρχουν συλλογικοί φορείς που αντιδρούν μόνο, θα πρέπει και η Δημοτική Αρχή ή η Περιφέρεια να αφουγκράζεται τον κόσμο.
Οι δύο λύσεις που προτείνουμε, σε συνεννόηση με τον κόσμο και εμείς σαν διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου είναι: Η μία να ξεκινήσει η Περιφέρεια άμεσα μια απαλλοτρίωση κάποιων εκτάσεων και για αυτά τα τεχνικά που έχουν φτιάξει να δημιουργηθούν εκ νέου ρέματα και να φτάνουν στη θάλασσα. Η δεύτερη λύση είναι αυτά τα τεχνικά, να βρεθεί τρόπος να ενωθούν όλα και να καταλήξουν στο χείμαρρο του Λαγκούβαρδου που είναι ο μόνος που μπορεί να αντέξει αυτόν τον όγκο νερού. Μπορεί το κόστος να είναι μεγάλο από ό,τι μας λένε, αλλά το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής δεν εκτιμάται».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου