Αντ. Παρασκευόπουλος - Κερδίζουν έδαφος οι εξαγωγές αγγουριού της Τριφυλίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Αντ. Παρασκευόπουλος - Κερδίζουν έδαφος οι εξαγωγές αγγουριού της Τριφυλίας


Έδαφος έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια αγγουριού στη περιοχή της Τριφυλίας λόγω και της εξαγωγικής προοπτικής που έχει αποκτήσει το προϊόν. Αλλά και σε μια προσπάθεια να μειώσουν το καλλιεργητικό ρίσκο λόγω της εμφάνισης του ιού της καστανής ρυτίδωσης στη ντομάτα.

Ήδη από τέλος Ιανουαρίου που ξεκίνησε η συγκομιδή του μέχρι και σήμερα έχουν εξαχθεί περισσότεροι από 1000 τόνοι αγγουριού στις βαλκανικές χώρες και κυρίως προς τη Βουλγαρία. Η καλλιέργεια του αγγουριού στη περιοχή, που σήμερα, τη χειμερινή περίοδο φτάνει τα 1200 στρέμματα , έχει μια παράδοση , καθώς όπως μας επισημαίνει ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, στην περιοχή καλλιεργείται εδώ και 65 χρόνια. Που σημαίνει ότι οι παραγωγοί της περιοχής γνωρίζουν πολύ καλά τις καλλιεργητικές πρακτικές , παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος μιλώντας στη «Ε» σημείωσε «Η περιοχή της Τριφυλίας είναι μια κοιτίδα θερμοκηπίων εξαιρετικά αναβαθμισμένη στην οποία καλλιεργούνται όλα τα είδη κηπευτικών σε σύγχρονα τυποποιημένα θερμοκήπια τα οποία παρουσιάζουν κάθε χρόνο αυξητική τάση , διότι αξιοποιούνται τα επενδυτικά προγράμματα , σχέδια βελτίωσης , αναπτυξιακοί νόμοι.

Το μικροκλίμα , οι παραγωγοί , η τεχνογνωσία , το επιστημονικό προσωπικό ιδιωτικό και στη ΔΑΟΚ , είναι συντελεστές και παράμετροι οι οποίοι έχουν βοηθήσει στην προώθηση και ανάπτυξη αυτού του κλάδου. Τα δύο κυριότερα είδη κηπευτικών που καλλιεργούνται στη περιοχή είναι η ντομάτα με 1300 στρέμματα και το αγγούρι με 1100-1200 στρέμματα , αυτή τη καλλιεργητική περίοδο Δεκέμβριο με αρχές Ιουλίου». Και ο κ. Παρασκευόπουλος συνέχισε: «Τα τελευταία χρόνια λόγω της εμφάνισης του ιού της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας και του ρίσκου που υπήρχε , για να μειώσουν οι παραγωγοί το ρίσκο μερικοί στράφηκαν στην καλλιέργεια του αγγουριού. Η οποία με τις  συνθήκες της περιοχής , λόγω της αυξημένης υγρασία ευνοείται ιδιαίτερα. Υπάρχει παράδοση εδώ και 65 χρόνια με τη καλλιέργεια , άρχισε με το τολ  Φιλιατρών που κατοχυρώθηκε και ως τύπος θερμοκηπίου πανελλαδικά. Επομένως οι παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά τη καλλιέργεια, τις τεχνικές , τις καλλιεργητικές πρακτικές , αξιοποιούν καινούργια υβρίδια ανθεκτικά στα παθογόνα. Αυτό που είναι ενδιαφέρον και διαπιστώνω στα θερμοκήπια που επισκέπτομαι ,  είναι ότι υπάρχουν πολλά ωφέλιμα έντομα για τον τετράνιχο και το θρίπα , καθώς για τη καλλιέργεια του αγγουριού δεν είναι εύκολη η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων , αφού γίνεται συγκομιδή κάθε 2 μέρες.  Οπότε οι παραγωγοί για να παράξουν ασφαλή προϊόντα χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους στα πλαίσια της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας». Συνεχίζοντας ο διευθυντής της ΔΑΚΟ λέει:

«Όλη αυτή η υλοποίηση δεν είναι απλή , εδώ όμως φαίνεται η διαφοροποίηση της περιοχής , για αυτό δεν είναι μόνο το φημισμένο αγγούρι Φιλιατρών και Τριφυλίας , δεν είναι μόνο τα εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά , είναι η ασφάλεια του προϊόντος.»

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Για τις σημαντικές εξαγωγές τα τελευταία χρόνια δίνουν ώθηση στο προϊόν  ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρει: «Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουμε σημαντικές εξαγωγές αγγουριού και ενδεικτικά θα αναφέρω ότι από τέλος Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχουμε περισσότερες από 200 αναγγελίες που έχουν γίνει στην υπηρεσία μας για εξαγωγές σε βαλκανικές χώρες και κυρίως Βουλγαρία , δευτερευόντως Ρουμανία και κεντρική Ευρώπη. Αυτό βοηθά πάρα πολύ γιατί απορροφούνται μεγάλες ποσότητες. Μέχρι σήμερα έχουν  εξαχθεί περισσότεροι από 1000 τόνοι όταν έχει συγκομιστεί μόνο το 25% της παραγωγής. Άρα τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για την αύξηση των εξαγωγών. Σημαντικό επίσης είναι ότι οι εξαγωγείς είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί , έχουν καταφέρει και να παράγουν εξαιρετικά προϊόντα αλλά και να τα εξάγουν στο εξωτερικό με τη δική τους φίρμα και σήμανση. Εδώ παρεμβαίνει η υπηρεσία μας, με τους ελέγχους γιατί μας ενδιαφέρει να προωθούνται τα προϊόντα με ταυτότητα , με σωστή σήμανση . Καθημερινά , ποιοτικοί ελεγκτές της υπηρεσίας βρίσκονται στο πεδίο για ελέγχουν τις σημάνσεις , την ποιότητα, την φυτοϋγεία όλων αυτών.

Όταν ένα προϊόν έχει μια εξαγωγική προοπτική και με δεδομένο ότι υπάρχει μια ζήτηση και στην εσωτερική αγορά , δημιουργείται αυξητική προοπτική.» ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages