Σε ένα πρωτοποριακό βήμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που βρίσκονται στην Πελοπόννησο συμμετέχουν αυτό το καλοκαίρι σε διεθνές πείραμα διαπλανητικής επικοινωνίας με λέιζερ. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τέτοια τεχνολογία δοκιμάζεται από ευρωπαϊκό έδαφος, σε συνεργασία με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ανοίγοντας το δρόμο για το “Διαστημικό Διαδίκτυο” του μέλλοντος.
Το πείραμα περιλαμβάνει τη μετάδοση σημάτων λέιζερ από το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου στην Κορινθία προς το διαστημικό σκάφος Psyche της NASA, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 265 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη – σχεδόν διπλάσια απόσταση σε σχέση με τον Ήλιο. Το σήμα ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός και φτάνει στο σκάφος σε περίπου 16 λεπτά, ενώ η απάντηση φτάνει στο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Χελμού στα Καλάβρυτα, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της διαπλανητικής «συνομιλίας».
Όπως εξηγεί ο δρ Μανώλης Ξυλούρης, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Αστεροσκοπείου, η τεχνολογία αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα: «Η μετάδοση δεδομένων γίνεται έως και 100 φορές ταχύτερα από τις συμβατικές ραδιοεπικοινωνίες, ενώ η στενή δέσμη του λέιζερ καθιστά τις επικοινωνίες πιο ασφαλείς και δύσκολα ανιχνεύσιμες».
Η δοκιμή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη χρήση λέιζερ για τις μελλοντικές επικοινωνίες στο Διάστημα, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, τη μετάδοση βίντεο υψηλής ανάλυσης από αποστολές μακριά από τη Γη. «Είναι ένα τεχνολογικό άλμα που θα φέρει το Διαδίκτυο και στο Διάστημα» δήλωσε ο Ρολφ Ντένσινγκ, διευθυντής επιχειρήσεων της ESA.
Η τεχνολογία, ωστόσο, απαιτεί ακραία ακρίβεια στη στόχευση. Οι συντεταγμένες του σκάφους παρέχονται από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, ενώ αστρομετρικές μέθοδοι, βασισμένες στις θέσεις των άστρων, χρησιμοποιούνται για την τελική ευθυγράμμιση. Τις ώρες των δοκιμών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγορεύει την κυκλοφορία αεροσκαφών στην περιοχή για λόγους ασφαλείας.
Το «Psyche», αξίας 1,6 δισ. δολαρίων, έχει ως στόχο να μελετήσει ένα σπάνιο μεταλλικό αστεροειδή με την ίδια ονομασία, πιθανότατα απομεινάρι του πυρήνα ενός αρχαίου πλανήτη.
Η αποστολή εξελίσσεται σε μία από τις πλέον φιλόδοξες της NASA και η συμμετοχή ελληνικών επιστημονικών υποδομών σε αυτή αποτελεί σπουδαίο βήμα για τη χώρα.
Μετά την πρώτη επιτυχή σύνδεση στις αρχές Ιουλίου, νέες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για τις 28 Ιουλίου και τις 4 Αυγούστου, με την Ελλάδα να φιλοδοξεί να αποτελέσει μόνιμο ευρωπαϊκό σταθμό διαστημικών επικοινωνιών, όπως αποκάλυψε ο δρ Ξυλούρης.
Η Πελοπόννησος, με τα παρατηρητήριά της, αναδεικνύεται έτσι σε κόμβο ενός τεχνολογικού μέλλοντος που μέχρι πρότινος φάνταζε επιστημονική φαντασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου