Τριφύλιοι παραγωγοί στην Αλμερία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τριφύλιοι παραγωγοί στην Αλμερία

Στην Αλμερία της Νότιας Ισπανίας βρίσκονται από τις 13 Οκτωβρίου 19 παραγωγοί από την Τριφυλία, συμμετέχοντας σε 15ήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι σχετικά με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Πρόκειται για αγρότες από τις περιοχές των Γαργαλιάνων, των Φιλιατρών και της Κυπαρισσίας, τους οποίους συνοδεύουν ο αρμόδιος του «ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα», που έχει οργανώσει την αποστολή, Γιώργος Τσουμάνης, και η υπεύθυνη Τύπου του οργανισμού, Μαργαρίτα Καλαφατάκη.
«Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με θερμοκήπια 300.000 στρεμμάτων, σε μια θάλασσα από θερμοκήπια» μας είπε χαρακτηριστικά χθες ο παραγωγός Ηλίας Μπουντουβάς, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, στη σύντομη επικοινωνία που είχαμε. «Ακολουθούμε ένα εντατικό πρόγραμμα. Ξεκινάμε στις 8.00 το πρωί με επισκέψεις σε θερμοκήπια μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια παρακολουθούμε σεμινάρια από γεωπόνους για το πώς καλλιεργούν εδώ. Το Σαββατοκύριακο είμαστε κάπως πιο ελεύθεροι και μπορούμε να επισκεφθούμε και ορισμένα άλλα μέρη. Όσον αφορά στην τεχνογνωσία και τον τρόπο παραγωγής, θα έλεγα ότι είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, ίσως εμείς να είμαστε και πιο καλά, όπως, για παράδειγμα, στις κατασκευές, γιατί εδώ δε χρειάζεται να είναι ενισχυμένες, αφού δεν υπάρχουν οι βροχές που έχουμε εμείς. Ωστόσο, τα βουνά γύρω είναι πολύ κοντά, οπότε, όταν βρέχει εκεί, δημιουργούνται λιμνοδεξαμενές, με τις οποίες ποτίζουν. Έχουν λύσει το πρόβλημα της άρδευσης».
Δύναμη οι συνεταιρισμοί
Για τις τιμές παραγωγού στα προϊόντα: «Θα έλεγα ότι είναι πιο οργανωμένοι στον τρόπο διαχείρισης και προώθησης των προϊόντων τους, αλλά δε βλέπουμε αυτό το πράγμα να έχει υπεραξία στον παραγωγό» πρόσθεσε ο κ. Μπουντουβάς. «Οι τιμές που έχουν, είναι ίδιες με αυτές στην Ελλάδα, ίσως και λίγο πιο χαμηλές. Βέβαια, έχουν συμπιέσει το κόστος παραγωγής. Για παράδειγμα, εταιρεία με πλαστικά στην Ελλάδα σε μας τα χρεώνει 5 ευρώ το κιλό, ενώ εδώ, λόγω της μεγάλης παραγγελίας που κάνουν, τους στοιχίζουν 3 ευρώ. Επίσης, ένα λίπασμα που το βρίσκουμε 30 ευρώ στην Ελλάδα, εδώ κάνει 20. Αυτοί δουλεύουν μέσα από Cooperatives (συνεταιρισμούς), οπότε ρίχνουν με αυτό τον τρόπο το κόστος παραγωγής, τουλάχιστον στα εφόδια».
Αναφερόμενος στα θετικά τέτοιων επισκέψεων, ο Η. Μπουντουβάς σημείωσε: «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς το ταξίδι. Οι παραγωγοί πρέπει να κάνουμε τέτοια ανοίγματα, για να βλέπουμε την πραγματικότητα και να καταρρίπτονται μύθοι που μπορεί να υπάρχουν. Να διαπιστώνουμε πού βρισκόμαστε εμείς και πού είναι οι συνάδελφοί μας, αλλά και πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, γιατί ανακαλύπτουμε ότι, για τους παραγωγούς τουλάχιστον, τα προβλήματα είναι κοινά».
Της Μαρίας Νίκα από το 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages