Καλαµπόκι, ζάχαρη και κακάο αναµένεται να διακριθούν µεταξύ των αγροτικών εµπορευµάτων κατά τη διάρκεια του 2014, σηµειώνοντας τη µεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της γερµανικής επενδυτικής τράπεζας Commerzbank. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι τιµές του καλαµποκιού θα κινηθούν ανοδικά κατά τη διάρκεια του 2014, έστω κι αν είναι δύσκολο να φτάσουν στα επίπεδα που είχαν βρεθεί τη διετία 2011-2012.
«Λαµβάνοντας υπόψη το σενάριο των φυσιολογικών καιρικών συνθηκών, η παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού υπολογίζεται µειωµένη την περίοδο 2014-2015, σε αντίθεση µε το σιτάρι, µε αποτέλεσµα να µειωθεί η διαφορά των τιµών µεταξύ των δυο σηµαντικότερων δηµητριακών», αναφέρει η µελέτη. Σύµφωνα µε τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας, Κάρστεν Φρίτς, «οι τιµές καλαµποκιού στην αµερικανική αγορά αυτή τη στιγµή είναι χαµηλές και πρόκειται να ανακάµψουν πάνω από τα σηµερινά επίπεδα των 4,3 δολαρίων ανά µπούσελ. Η τιµή του µαλακού σιταριού στο χρηµατιστήριο του Παρισιού διαµορφώνεται στα 211 ευρώ ο τόνος, παραµένοντας 35 ευρώ υψηλότερη από την αντίστοιχη αµερικανική.
«Η απόσταση που χωρίζει τις ευρωπαϊκές χώρες από τις αραβικές, που είναι οι σηµαντικότεροι εισαγωγείς, ευνοεί το ευρωπαϊκό προϊόν σε σχέση µε το αµερικανικό», αναφέρει η Commerzbank.
Άνοδος αναµένεται όµως και στη χρηµατιστηριακή τιµή της ζάχαρης, η οποία υπολογίζεται να φτάσει τα 19,5 σεντς ανά λίµπρα, σηµαντικά υψηλοτέρα από τα 16,49 σεντς σήµερα. Όσον αφορά τη σόγια, η επενδυτική τράπεζα προβλέπει διορθωτική πορεία προς τα 11,50 δολάρια το µπούσελ, καθώς οι τρέχουσες τιµές των 13,35 δολαρίων είναι «σχετικά υψηλές» και ενθαρρύνουν την παγκόσµια παραγωγή.
Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014
Home
αγροτικά
ειδήσεις
Ελλάδα
Πελοπόννησος
greece
news
Τα αγροτικά προϊόντα που θα ξεχωρίσουν το 2014
Τα αγροτικά προϊόντα που θα ξεχωρίσουν το 2014
Tags
# αγροτικά
# ειδήσεις
# Ελλάδα
# Πελοπόννησος
# greece
# news
Share This
About Ανώνυμος
news
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου