ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ; ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΦΙΥΛΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 1 Απριλίου 2014

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ; ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΤΡΦΙΥΛΙΑ

Φόβους για «λουκέτα» και σοβαρά ερωτήματα για τα Αστυνομικά Τμήματα, τις αστυνομικές δυνάμεις και την αστυνόμευση στην Τριφυλία έχει προκαλέσει στους πολίτες η ψήφιση και δημοσίευση στο ΦΕΚ, στις 24 Μαρτίου, του Ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις». 
Ο νόμος, που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων παρά τις έντονες αντιθέσεις και σφοδρές αντιδράσεις των θεσμικών συλλογικών Οργάνων των αστυνομικών υπαλλήλων της χώρας, περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές για τη ριζική αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και ανάλογες αλλαγές για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και της οργανικές δομές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 
Συγκεκριμένα για την ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται μείωση των δομών κατά 43% (κυρίως με συγχωνεύσεις τμημάτων), κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη Γ.Γ.Π.Π. από τις οποίες θα προκύψει και μεγάλη εξοικονόμηση πόρων. Ειδικότερα για την ΕΛ.ΑΣ., στόχος της αναδιάρθρωσης είναι η μείωση κατά 25% του χρόνου ανταπόκρισης της ΕΛ.ΑΣ. στα αιτήματα των πολιτών και η προσέγγιση του δείκτη αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας στα ευρωπαϊκά στάνταρ (από το ελληνικό 9,7% στο ευρωπαϊκό 17% – 19%). 
Με το νέο οργανόγραμμα καταργούνται 6.700 κενές οργανικές θέσεις και μειώνονται οι διοικητικές δομές, από 120 σε 68. Αντιδράσεις προκάλεσε η κατάργηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., που πλέον αντικαθίσταται από Επιτελείο, όπως και το ότι εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης καταργούνται και οι υπόλοιπες 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας με τις αρμοδιότητές τους να μεταφέρονται στις 12 ήδη υφιστάμενες Περιφερειακές Διευθύνσεις. 
Τρεις Αστυνομίες
Ουσιαστικά, η μία Αστυνομία όπως την ξέραμε, μέχρι πρότινος, γίνεται τρεις Αστυνομίες, αφού δημιουργούνται τρεις αυτόνομοι Κλάδοι: 
- ο Κλάδος Τάξης (στον οποίον θα υπάγονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις), ο Κλάδος Ασφάλειας και ο Κλάδος Αλλοδαπών & Προστασίας Συνόρων. Ο Κλάδος Τάξης χειρίζεται τα θέματα γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας και προγραμματίζει, κατευθύνει και ελέγχει το έργο των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα αυτά. 
- Ο Κλάδος Αστυνομίας Ασφάλειας χειρίζεται τα θέματα δημόσιας και κρατικής ασφάλειας και προγραμματίζει, κατευθύνει και ελέγχει το έργο των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα αυτά. 
- Ο Κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων χειρίζεται τα θέματα της αστυνομίας αλλοδαπών και προστασίας συνόρων και ιδίως τα θέματα εφαρμογής της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου, εξόδου και παραμονής αλλοδαπών στη χώρα, ασφαλούς και υπό συνθήκες σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κράτησης και επιστροφής τους και προγραμματίζει, κατευθύνει και ελέγχει το έργο των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας στα θέματα αυτά. 
Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα (πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου) είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, πολλές προερχόμενες μάλιστα από «διαρροές» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για μια σειρά από «λουκέτα» που θα μπουν σε Αστυνομικά Τμήματα και Αστυνομικούς Σταθμούς και στη Μεσσηνία. 
Οι κάτοικοι της Τριφυλίας αλλά και οι παράγοντες του δήμου φοβούνται πώς με την εφαρμογή και υλοποίηση των διατάξεων του νόμου για την Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. – και μάλιστα με Προεδρικό Διάταγμα και υπουργικές αποφάσεις που θα ακολουθήσουν – θα μπουν «λουκέτα» σε Αστυνομικά Τμήματα, που έχουν μικρή δύναμη έως για παράδειγμα 25 αστυνομικούς και να δημιουργηθούν νέα μεγάλα (πολυδύναμα) Τμήματα με μικρές και ευέλικτες μηχανοκίνητες μονάδες, οι οποίες θα τεθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας! 
Στην Τρφυλία 
Στην Τριφυλία, σύμφωνα με στοιχεία που κατ’ επανάληψη από τα προηγούμενα χρόνια ανέφεραν τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών υπαλλήλων και έχουν δημοσιευθεί, στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυπαρισσίας υπηρετούσε ο Διευθυντής, που από το Μάρτιο του 2012, αποχώρησε χωρίς μέχρι σήμερα να έχει τοποθετηθεί άλλος στη θέση του, και μία υπάλληλος που αποχώρησε το 2013, το Α.Τ. Κυπαρισσίας είχε οργανικές θέσεις 26 υπαλλήλων, το Τμήμα Τροχαίας Κυπαρισσίας 19, το Α.Τ. Φιλιατρών 16, το Α.Τ. Γαργαλιάνων 20 και το Α.Τ. Κοπανακίου 17. 
Σχεδόν οι μισές από αυτές τις θέσεις ήταν κενές, αφού δεν υπηρετούσαν τόσοι υπάλληλοι όσοι προβλέπονταν και, με την κατάργηση πλέον των κενών οργανικών θέσεων, οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, όχι μόνο δεν ενισχύονται αλλά, αντίθετα, εκτιμάται πως ίσως συρρικνωθούν περαιτέρω. 
Σε μια περίοδο που λόγω και της οικονομικής κρίσης, παρατηρείται αύξηση των παραβατικών συμπεριφορών και έξαρση της μικροεγκληματικότητας και εγκληματικότητας και στην Τριφυλία, αντί να ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις, όπως όφειλε και οφείλει να κάνει η Πολιτεία, υπάρχουν φόβοι πως με τον νέο νόμο και την Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. οι αστυνομικές δυνάμεις που υπάρχουν, εάν δεν ενισχυθούν σημαντικά, σε ανθρώπινο δυναμικό και πόρους, δε θα μπορούν εκ των πραγμάτων να επιτελέσουν τα καθήκοντα του ρόλου και της αποστολής τους. 
Όπως, μάλιστα, λένε ευθέως πολίτες σε συζητήσεις τους, τα «λουκέτα» σε Α.Τ. όπως των Φιλιατρών και του Κοπανακίου και ίσως και των Γαργαλιάνων, μόνον προβλήματα θα προκαλέσουν και σε τίποτα δε θα συμβάλουν στην καλύτερη αστυνόμευση. 
Επίσης, με τη δημιουργία των τριών Κλάδων, Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών, πολλοί πολίτες αναρωτιούνται εάν στην Τριφυλία είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δημιουργηθούν και τρία αντίστοιχα Τμήματα! Ένα για την Τάξη, ένα για την Ασφάλεια και ένα για τους Αλλοδαπούς, που ως γνωστόν στην περιοχή είναι χιλιάδες με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι λαθρομετανάστες! Θα δημιουργηθούν Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας και Αλλοδαπών στην Τριφυλία; 
Στην Κυπαρισσία λειτουργεί Πρωτοδικείο με δύο Ειρηνοδικεία. Θα δημιουργηθεί Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων; Είναι γεγονός πως, οι αστυνομικοί υπάλληλοι της περιοχής, με αντίξοες συνθήκες και καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, νυχθημερόν πασχίζουν για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής, την αποτροπή κρουσμάτων και την εξιχνίαση υποθέσεων έχοντας πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους! 
Είναι, επίσης, γεγονός ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, με αποφάσεις του Αστυνομικού Διευθυντή, έχει ενισχύσει την Β’ ΟΠΚΕ, από τέσσερα άτομα σε πέντε, ενώ από το καλοκαίρι του 2013 συστάθηκε Ομάδα Ασφαλείας με δύο άτομα και προσεχώς επίκειται ενίσχυσή της με ένα επιπλέον άτομο. 
Ωστόσο, όπως έχουμε επισημάνει, ο κόσμος της Τριφυλίας φοβάται πως η λαίλαπα που σαρώνει τα πάντα στο δημόσιο τομέα, θα συμπαρασύρει και την ασφάλεια και αστυνόμευση της περιοχής, σε μία περίοδο που, λόγω της έξαρσης της εγκληματικότητας, θα έπρεπε όχι μόνο να καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις και να κλείνουν Α.Τ., αλλά να καλύπτονταν με αστυνομικούς υπαλλήλους και να ενισχύονταν οι δομές με πόρους και μέσα, και μόνο ως χρύσωμα στο χάπι εκλαμβάνουν την ενίσχυση με οχήματα και δίκυκλες μηχανές. 
Η Αναδιοργάνωση θα έχει πραγματικό και ουσιαστικό νόημα και περιεχόμενο μόνον εάν συνοδευτεί με αποφάσεις του υπουργείου για ενίσχυση των αστυνομικών τμημάτων με προσωπικό, πόρους και μέσα ώστε να μπορούν οι αστυνομικοί υπάλληλοι να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, και βεβαίως να υπάρχει περισσότερη, μεγαλύτερη, πιο έντονη και συστηματικότερη αστυνόμευση της περιοχής, για πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας και εμπέδωση – ξανά – του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες!
του Ηλία Γιαννόπουλου - tharrosnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages