Το χαλάζι «εξαφάνισε» το πρώιμο καρπούζι σε περιοχές της Ηλείας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Το χαλάζι «εξαφάνισε» το πρώιμο καρπούζι σε περιοχές της Ηλείας

Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, το απόγευμα της προηγούμενης Παρασκευής, ήταν αρκετά για να καταστραφεί ολοσχερώς το πρώτο «χέρι» του πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού και να τιναχτούν στον «αέρα» τα όνειρα των παραγωγών της ευρύτερης περιοχής του Βρανά Βαρθολομιού.
Η χαλαζόπτωση μπορεί να κράτησε πολύ λίγη ώρα, αλλά ήταν τόσο έντονη που «πλήγωσε» τα νεαρά καρπούζια στα χωράφια με αποτέλεσμα να καταστούν μη εμπορεύσιμα. Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να κόψουν και να πετάξουν τα «χτυπημένα» καρπούζια, για να «δέσει» το δεύτερο «χέρι» χάνοντας όμως την πρωιμότητα!
Με το κόστος της καλλιέργειας να έχει εκτιναχθεί στα ύψη ξεπερνώντας ακόμα και τα 1.000 ευρώ το στρέμμα, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των δυσμενών καιρικών συνθηκών των προηγούμενων μηνών, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε ολοκληρωτική καταστροφή, αφού οι παραγωγοί περίμεναν να βγάλουν τα έξοδα τους και να κερδίσουν και ένα πολύ μικρό μεροκάματο, από τα πρώτα τους καρπούζια!
Οι παραγωγοί ξεκινούν πλέον και πάλι από το «μηδέν», με νέα έξοδα και καλλιεργητικές φροντίδες για να βγάλουν το δεύτερο «χέρι». Ωστόσο, ο κίνδυνος να «μπουν μέσα» οικονομικά είναι πλέον ορατός. Μοναδική τους ελπίδα, η άμεση εκτίμηση της καταστροφής από τον ΕΛΓΑ και η αποζημίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages