Διχάζει το ελεύθερο κάμπινγκ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Διχάζει το ελεύθερο κάμπινγκ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση με τα χιλιάδες τροχόσπιτα, που έρχονται στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, και επιλέγουν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ, αντί να επισκεφθούν έναν οργανωμένο χώρο, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μαραζώνουν εξαιτίας της ασυδοσίας και της ανομίας που επικρατεί, όπως λένε, σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας αλλά και της Μεσσηνίας.
Το θέμα διχάζει, καθώς πολλοί είναι οι υπέρμαχοι του ελεύθερου κάμπινγκ, αφού για πολλούς αποτελεί τρόπο ζωής, «κουλτούρας» και φιλοσοφίας, καθώς η επαφή με τη φύση μέσω της ελεύθερης κατασκήνωσης είναι κάτι μοναδικό, ενώ συνιστά και διακοπές χαμηλού κόστους.
Τι ισχύει

Όμως, η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση σε αιγιαλούς, δάση, παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους για πολλούς και ποικίλους λόγους, οι οποίοι κυρίως έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, των μνημείων, και τη διατήρηση της αισθητικής του τόπου. Και αν θέλουμε να λέμε πως έχουμε κράτος και οργάνωση, ευρωπαϊκού επιπέδου,  η τήρηση των νόμων δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση ούτε σε αυτή την περίπτωση, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει.
Από το 2012, και σύμφωνα με το αρ. 38 του Ν. 4055/2012 (ΦΕΚ Α’ 51/ 12.3.2012) εισήχθη μάλιστα τροποποίηση, στη σχετική νομοθεσία η οποία προβλέπει άμεση διοικητική κύρωση του ποσού των 300 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει σε κράτηση (και όχι με φυλάκιση) έως 6 μήνες ή με πρόστιμο ακόμα και τμε 3 χιλιάδες ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.
Έχουν αγανακτήσει

Οι επιχειρηματίες των οργανωμένων κατασκηνώσεων έχουν αγανακτήσει με την συγκεκριμένη κατάσταση και καταγγέλλουν τους Ευρωπαίους πολίτες, που όταν επισκέπτονται την περιοχή μας, συμπεριφέρονται χειρότερα απ’ όλους και κάνουν πράγματα που στις χώρες τους ούτε που θα τολμούσαν να διανοηθούν.
Στις χώρες τους τολμούν να μην εφαρμόσουν το νόμο; Αναρωτιέται ο κ.Αναστάσιος Τάγαρης που διατηρεί οργανωμένο κάμπινγκ στο Θολό.
Όπως εξηγεί ο κ.Τάγαρης, ο ίδιος καλείται να πληρώσει ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές, προσωπικό, και όλα όσα χρειάζονται όμως για τους κατασκηνωτές δεν ισχύει το ίδιο, αφού μπορούν ανεξέλεγκτα να πάνε όπου θέλουν, χωρίς να τους ελέγχει κανείς.


«Αν μένουν σε εμάς, οργανωμένα, το κράτος θα κερδίσει από τον ΦΠΑ, ενώ θα στηριχτούν και οι θέσεις εργασίες. Τώρα, με την κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο κανείς δεν κερδίσει αλλά εγκυμονούν και σοβαροί κίνδυνοι για το περιβάλλον» σημειώνει στη συνέχεια.
Επιπτώσεις
Λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα στο Γιαννιτσοχώρι συναντήσαμε τον κ.Κώστα Κουρούβανη, που διατηρεί και εκείνος κάμπινγκ και τον ρωτήσαμε για αυτούς τους κινδύνους. Όπως μας ανέλυσε υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εκδηλωθεί πυρκαγιά, αφού οι κατασκηνωτές στήνουν υπαίθριες ψησταριές, ανάβουν φωτιά όπου θέλουν, ενώ παράλληλα υπάρχει μόλυνση του περιβάλλοντος με τα σκουπίδια που αφήνουν σε κάθε περιοχή ανεξέλεγκτα.
«Το κυριότερο όμως, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τα χημικά απόβλητα των τροχόσπιτων. Στις τουαλέτες των τροχόσπιτων χρησιμοποιείται ένα πολύ βαρύ χημικό, που απαγορεύεται να διοχετευτεί απευθείας στο περιβάλλον. Που αδειάζουν τις τους τουαλέτες λοιπόν; Ας μου απαντήσει κάποιος υπεύθυνα. Εγώ εδώ στο χώρο μου, έχω βιολογικό καθαρισμό. Μετά να μην αναρωτιόμαστε γιατί όταν πηγαίνουμε στην παραλία βγάζουμε σπυριά στα χέρια και στα πόδια μας» τονίζει ο κ.Κουρούβανης υπονοώντας ευθέως πως όλα τα χημικά απόβλητα καταλήγουν στις παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages