Ένας από τους επτά σοφούς του κόσμου, απαντά σε 3 φιλοσοφικά ερωτήματα - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ένας από τους επτά σοφούς του κόσμου, απαντά σε 3 φιλοσοφικά ερωτήματα

Εκδήλωση, αύριο Κυριακή, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους Επτά Σοφούς του κόσμου στην Κοσμολογία θα έχουν όσοι παραστούν στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν τους στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας αύριο Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, στη 1.00 μετά το μεσημέρι.
Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνει απονομή του «Μεσσηνιακού Αριστείου Επιστημών», το οποίο υποστηρίζει με 5.000 ευρώ, ενώ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «7 Σοφοί της Αρχαιότητας» του Γ. Πετρίτση.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο διεξαγωγής του 2ου Συμποσίου των Επτά Σοφών του Κόσμου στην Κοσμολογία, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής) και τη Μεσσηνία, από σήμερα έως την Κυριακή, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου .
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης μεταφέρουμε μια συνέντευξη του Γιώργου Ευσταθίου, καθηγητή Αστροφυσικής και διευθυντή του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, εταίρο της Βασιλικής Ακαδημίας, στην ελληνική έκδοση της Huffington Post.
Ο Γεώργιος Ευσταθίου είναι ο ένας από τους επτά σοφούς και ένας από τους διακεκριμένους επιστήμονες στην Κοσμολογία παγκοσμίως.


Πώς ξεκίνησε το σύμπαν;
Δεν ξέρουμε. Σύμφωνα με τη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, το Σύμπαν ξεκίνησε από μια «μοναδικότητα» -όταν η θερμοκρασία και η πυκνότητα του Σύμπαντος ήταν άπειρη. Καμιά φορά ταυτίζουμε τη μοναδικότητα με την ύπαρξη του "Big Bang".
Η γνώμη μου είναι πως δεν υπάρχει καμιά μοναδικότητα - η κλασική Γενική Σχετικότητα καταρρέει σε υψηλές ενέργειες και θα έπρεπε να αντικατασταθεί από μια ολοκληρωμένη θεωρία για τη βαρύτητα (που θα περιλαμβάνει και τον παράγοντα του υπεριώδους), ίσως τη «Θεωρία των Χορδών».
Οπότε πιστεύω πως υπήρχε κάποια δομή στη «γέννηση» του Σύμπαντος, και πως ίσως μια μέρα θα ανακαλύψουμε κάτι για αυτή τη δομή, και ίσως βρούμε ίχνη για μια προ του "Big Bang" φάση. Αυτό που εμείς έχουμε στο μυαλό μας σαν «το Σύμπαν μας» μπορεί να είναι ένα μικρό κομμάτι μιας πολύ μεγαλύτερης οντότητας -το «Πολυσύμπαν».


Από πού προήλθαμε;
Υπάρχουν πολλά επίπεδα σε αυτή την ερώτηση. Τα στοιχεία που έχουμε από την Κοσμολογία, τα οποία είναι πολύ ισχυρά, δείχνουν πως η δομή στο Σύμπαν δημιουργήθηκε από αυξομειώσεις στην κβαντική ροή στο «νεαρό» Σύμπαν, που έγιναν σε μεγάλη κλίμακα, καθώς ο χώρος διαστελλόταν γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός.
Η τεράστια διαστολή στη διάρκεια αυτής της «πληθωριστικής» φάσης μετέτρεψε τις κβαντικές αυξομειώσεις σε κλασικές που μεγάλωσαν μέσω της βαρύτητας για να διαμορφώσουν όλη αυτή τη δομή που βλέπουμε σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των γαλαξιών, των αστεριών και των πλανητών. Χωρίς τις διακυμάνσεις αυτές στην κβαντική ροή τα αστέρια και οι πλανήτες δε θα είχαν διαμορφωθεί και χωρίς τα αστέρια και τους πλανήτες κανένα είδος ζωής δε θα είχε διαμορφωθεί.
Τώρα πλέον έχουμε αρκετά στοιχεία ότι τα πλανητικά μας συστήματα είναι αρκετά συνηθισμένα στο γαλαξία μας. Αλλά ξέρουμε ελάχιστα για τις συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη ζωής, και ξέρουμε ακόμα λιγότερα για την ανάπτυξη της νοήμονος ζωής. Αυτά τα θέματα ερευνώνται επί του παρόντος. Παρόλα αυτά, σε τελική ανάλυση, η ζωή χρωστά την ύπαρξή της στην κβαντομηχανική και τη βαρύτητα.


Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου;
Η Αστρονομία μάς έχει διδάξει ότι το Σύμπαν έχει ηλικία 13.8 δισεκατομμύρια έτη και ότι ο Ήλιος μας είναι 4.6 δισεκατομμυρίων ετών, και έχει σχεδόν διανύσει τη μισή ζωή του. Στο τέλος, ο Ήλιος θα γίνει Ερυθρός γίγαντας και θα καταστρέψει τη Γη. Για να επιβιώσει η ανθρωπότητα, θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη Γη πριν συμβεί κάτι τέτοιο. Ξέρουμε ακόμα ότι το Σύμπαν μπαίνει σε μια φάση επιταχυνόμενης διαστολής, που προκαλείται από μια μυστηριώδη μορφή σκοτεινής ενέργειας. Αν αυτό συνεχιστεί στο μέλλον, οι γαλαξίες θα απομακρυνθούν από μας πιο γρήγορα από την ταχύτητα του φωτός, και δε θα τους ξαναδούμε ποτέ. Ο Γαλαξίας του Ηλιακού μας Συστήματος θα συνενωθεί με την Ανδρομέδα και άλλους γειτονικούς γαλαξίες, διαμορφώνοντας έναν υπέρ - γαλαξία. Δε θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε κάποιον άλλο γαλαξία. Στο τέλος, η κοινή ύλη θα αποσυντεθεί αφήνοντας πίσω της θερμική ακτινοβολία χαμηλής θερμοκρασίας. Όλα αυτά αφορούν στο πολύ μακρινό μέλλον. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, εικάζω πως η ανθρωπότητα θα εξελιχθεί, αρκετά σύντομα, σε όντα που μοιάζουν με σάιμποργκ με υπολογιστές εμφυτευμένους στα κεφάλια μας, ρομποτικά χέρια, πόδια κ.τ.λ. Υπολογιστές/ρομπότ μπορεί ακόμα και να αντικαταστήσουν το ανθρώπινο είδος.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages