Η υπάλληλος εισπρακτικής: «Καλησπέρα σας επικοινωνώ από την εταιρεία D……… A.E για λογαριασμό της τράπεζας …………. . Σας ενημερώνω ότι η συνομιλία μας καταγράφεται. Επικοινωνώ για την καταβολή καθυστερημένων δόσεων του δανείου που έχετε λάβει. Πότε θα μπορέσετε να τις πληρώσετε;
Οφειλέτης: Συγνώμη κυρία μου αλλά βρίσκομαι σε νοσοκομείο. Έχω εγχειριστεί, μπορείτε να πάρετε την άλλη εβδομάδα.
Υπάλληλος εισπρακτικής: Δεν μπορώ να το ξέρω εγώ αυτό. Πρέπει να μου πείτε πότε θα μπορέσετε να πληρώσετε έστω μία δόση.
Οφειλέτης: Σας είπα κυρία μου δεν μπορώ τώρα, είμαι στο νοσοκομείο, πάρτε σε 10 μέρες.
Υπάλληλος εισπρακτικής: Πρέπει να μου απαντήσετε κύριε…
Οφειλέτης:.………………. (αγανακτισμένος το κλείνει)
Η υπάλληλος συνεχίζει να καλεί και τις επόμενες ημέρες από άλλες τηλεφωνικές συνδέσεις, αλλά ο εγχειρισμένος οφειλέτης δεν απαντά. Όταν ανάρρωσε κινήθηκε δικαστικά εναντίον εταιρείας και τράπεζας, ενώ προσκόμισε τα αποδεικτικά στοιχεία από τη εγχείρηση που υπεβλήθη και τη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο. Και δεν ήταν ο μόνος αλλά τουλάχιστον 120 δανειολήπτες, οφειλέτες και οφειλέτριες, κατέφυγαν στην δικαιοσύνη, στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή και την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.. Οι «κακοπληρωτές» στο πλαίσιο δύο παραγγελιών προκαταρκτικής εξέτασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι οποίες ανατέθηκαν σε αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατονόμασαν συγκεκριμένες εταιρείες, τραπεζικά ιδρύματα και δικηγορικά γραφεία. Η προκαταρκτική αφορούσε τη διερεύνηση τέλεσης των αδικημάτων της εκβίασης, παράνομης βίας και περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η δικογραφία, μέρη της οποίας παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ολοκληρώθηκε στις 7 Μαρτίου 2016 και διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Κλιμάκωση απειλών
Η έρευνα των αστυνομικών, παραγγέλθηκε με το πέρας τηλεοπτικής εκπομπής του δημοσιογράφου Αντώνη Σρόϊτερ, η οποία προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA την 05-12-2013, με θέμα «Εισπρακτικές εταιρείες που επικοινωνούν με τους δανειολήπτες και τα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες».
Οι αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών εξέτασαν ενόρκως τους 120 μάρτυρες, που κατάφεραν να εντοπίσουν, οι οποίοι είχαν υποβάλει μηνύσεις ή είχαν κάνει έγγραφες διαμαρτυρίες προς τις αρμόδιες αρχές. Τουλάχιστον 20 πολίτες δεν θέλησαν να καταθέσουν από… φόβο, ενώ κάποιοι όπως διαπιστώθηκε είχαν μετοικίσει σε χώρες του εξωτερικού για να ξεφύγουν! Οι μάρτυρες στην πλειοψηφία τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, κατονόμασαν συνολικά 12 εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, 8 τράπεζες, 18 δικηγορικά γραφεία και 11 ακόμη εταιρείες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου