Καλά και εμπορεύσιμα μεγέθη φαίνεται ότι δίνει φέτος η συγκομιδή της επιτραπέζιας ελιάς, η οποία έχει ολοκληρωθεί για τις ποικιλίες Χαλκιδικής και Κονσερβολιάς, αλλά βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη για τις Καλαμών, με τις ποσότητες, ωστόσο, να είναι σημαντικά μειωμένες λόγω του δάκου και των καιρικών συνθηκών.
Οι απώλειες στην παραγωγή υπολογίζονται κατά κανόνα στο 30%-40% μιας κανονικής χρονιάς για τη Χαλκιδικής και την Καλαμών, ενώ αγγίζουν το 70% για την Κονσερβολιά. Η τελευταία, όπως παρατηρεί στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργος Ντούτσιας, «αποδεκατίστηκε από τον δάκο κυρίως στην ανατολική πλευρά της Κεντρικής Ελλάδας, ενώ στη Δυτική (π.χ. Αιτωλοακαρνανία και Άρτα), παρόλο που υπήρχε κανονική παραγωγή, επηρεάστηκε από τη μεγάλη ξηρασία». Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 60% της ποικιλίας ελαιοποιήθηκε και, όπως λέει χαρακτηριστικά, «όταν μιλάμε για ελαιοποίηση στην επιτραπέζια ελιά, το λάδι που παράγεται θεωρείται προϊόν απόσυρσης».
Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018
50% οι τιμές για τις πράσινες και τις ελιές Καλαμών
Tags
# αγροτικά
# ειδήσεις
Share This
About Freegr network
ειδήσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ στο freegr@gmail.com. Ακούμε τις απόψεις σας..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου