Μια βραδιά που έδωσε την ευκαιρία στο κοινό να αναλογιστεί πόσο πολύτιμος πολιτισμικά είναι ο τόπος που ζούμε, διοργάνωσαν την Κυριακή το βράδυ στο Ψάρι Τριφυλίας οι δύο τοπικοί σύλλογοι, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ψαρραίων και ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος “Το Μετσίκι”. Ήταν εκδήλωση τιμής της μνήμης του Γεωργίου Χρήστου Παπαγεωργίου, ο οποίος με την αγάπη του στην ιστορία του τόπου, την παρατηρητικότητά του, τη γνώση που απέκτησε μελετώντας, εντόπισε έναν εξαιρετικά σημαντικό θολωτό τάφο, που μάλιστα είχε επιχωματωθεί από το πέρασμα των αιώνων, έκανε τη σχετική υπόδειξη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία και τον έφερε στο φως, συλλέγοντας επιπλέον πολύτιμες πληροφορίες για το πόσο σπουδαία ήταν η συγκεκριμένη περιοχή κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Για όλα αυτά μίλησε αναλυτικά αλλά απλά και άμεσα η αρχαιολόγος Γεωργία Χατζή, πρώην διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, η οποία είχε και την ευθύνη των πρώτων μεγάλων ανασκαφών…
Η αρχαιολόγος, πρώην διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Γεωργία Χατζή
Η εκδήλωση έγινε στο πανέμορφο χώρο του Σχολείου του Ψαρίου, στο μεγάλο προαύλιο που βρίσκεται μέσα στο πράσινο. Η κ. Χατζή μίλησε με συγκίνηση και αγάπη για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι με αξέχαστη θέρμη και προθυμία, παρότι δεν είχαν καμία εμπειρία και γνώση, τη βοήθησαν στο έργο της. Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια “ευρεσιτεχνία” των κατοίκων της περιοχής για τη μετακίνηση των τεράστιων πετρών της εισόδου του μεγάλου θολωτού τάφου, οι οποίες είχαν πέσει και εμπόδιζαν το ανασκαφικό έργο. Οι πέτρες αυτές, είπε η κ. Χατζή, μετακινήθηκαν πάνω σε αυτοσχέδιες ράγες που έφτιαξαν οι κάτοικοι από κορμούς κυπαρισσιών.
Η αρχαιολόγος παρουσίασε σε προτζέκτορα φωτογραφίες από τα χρόνια των ανασκαφών, στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, με εργάτες κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους ήταν συγγενείς και φίλοι του κοινού.
Η κ. Χατζή τόνισε μεταξύ άλλων ότι η περιοχή Σουλιμά, μαζί με την περιοχή της Πύλου, είναι οι πιο σημαντικές της περιόδου της Μυκηναϊκής Μεσσηνίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην περιοχή Σουλιμά η πιο σημαντική θέση φαίνεται ότι είναι του Ψαρίου, λόγω των θολωτών τάφων που έχουν βρεθεί.
Επίσης η αρχαιολόγος ανέφερε ότι η Μεσσηνία είναι από τους πλέον εξερευνημένους αρχαιολογικά Νομούς της χώρας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μυκηναϊκή περίοδο. Οι ανασκαφές σε ό,τι αφορά τις μυκηναϊκές αρχαιότητες ξεκίνησαν στη Μεσσηνία από Αμερικανούς αρχαιολόγους, τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70. Σημείωσε δε ότι οι Αμερικανοί έφτασαν κοντά και στο Μετσίκι, στη θέση πάνω από το Ψάρι με τους μεγάλους θολωτούς τάφους.
Τέλος η Γεωργία Χατζή μίλησε με μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό για το τιμώμενο πρόσωπο, τον ευπατρίδη όπως τον χαρακτήρισε και η ίδια, Γεώργιο Χρήστο Παπαγεωργίου, αναφερόμενη και στην επιστολή που έκανε προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία στην οποία ουσιαστικά υποδείκνυε την ύπαρξη θολωτού τάφου στο ύψωμα Μετσίκι.
Πριν από την εκδήλωση στο Σχολείο πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη αναμνηστικής πλάκας για τον Γεώργιο Χρήστο Παπαγεωργίου στην Αγία Άννα, το εκκλησάκι πριν από τις αρχαιολογικές θέσεις στο Μετσίκι.
Στο σχολείο η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον ανιψιό του τιμώμενου προσώπου, τον Λάμπρο Μαρωνίτη και στη συνέχεια χαιρετισμούς από τους προέδρους των δύο Συλλόγων, του Διονύση Αθανασόπουλου από τον Προοδευτικό Σύλλογο και του Μιλτιάδη Γυφτόπουλου από το Σύλλογο “Μετσίκι”, ο οποίος ανήγγειλε και τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου στο Ψάρι. Χαιρέτισε επίσης ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Τριφυλίας, Ντίνος Καράμπελας, που αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αξία της συνεργασίας και της συνέργειας μεταξύ των Συλλόγων για την προώθηση των θεμάτων των περιοχών τους, ενώ κάλεσε τους Συλλόγους να συνεργαστούν για το σχεδιασμό ενός προγράμματος γιορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ‘21. ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ kalamatajournal
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου