ΤΟ ΓΥΡΟ της χώρας, κάνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Καλαμάτας, αλλά και της Κυπαρισσίας, αναφορικά με τις ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως προσωπικό, οι οποίες το καθιστούν σε μεγάλο βαθμό, μη… λειτουργικό, με γιατρούς, πολίτες και επισκέπτες, σε απόγνωση, καθώς ο κίνδυνος ελλοχεύει!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Μετά την ανοιχτή επιστολή της προέδρου των ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ, Εύης Γεωργιοπούλου και την παρέμβαση του χειρουργού του νοσηλευτικού ιδρύματος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και αντιπρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Παναγιώτη Γιαννόπουλου, στο θέμα, αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού, Δημήτρης Τζωρτζίνης.
Ο κ. Τζωρτζίνης, έθεσε χθες το ζήτημα στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας άμεσα λύση, τονίζοντας πως αν υπάρχει πολιτική βούληση, αυτό, μπορεί να λυθεί. «Το πρόβλημα αυτό, υπάρχει χρόνια τώρα, απλώς τώρα, βγήκε στην επιφάνεια, αφού η ήδη οριακή κατάσταση, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο με τις αναρρωτικές άδειες, που έφεραν ως αποτέλεσμα να… σπάσει η κλωστή, από την οποία κρεμόταν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος απευθυνόμενος στο υπουργείο Υγείας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας ειδική αναφορά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), για το οποίο έχει γίνει προκήρυξη 7 θέσεων. «Η κυβέρνηση, κάτι που μπορούσε να κάνει και η προηγούμενη, άμεσα, κατ’ εξαίρεση, μπορεί να ανοίξει θέσεις επικουρικών γιατρών και το πρόβλημα να λυθεί», ανέφερε ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να μεριμνήσει ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι κρίσεις, αφού μόνο μια έχει τελειώσει.
«Δυστυχώς, ο Αύγουστος θα κυλίσει δύσκολα, αλλά έστω και το Σεπτέμβριο, το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, που στάθηκε στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τις τρεις κυρίως, ειδικότητες.
«Δυστυχώς, ο Αύγουστος θα κυλίσει δύσκολα, αλλά έστω και το Σεπτέμβριο, το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, αφού δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα», σημείωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, που στάθηκε στο μείζον ζήτημα που έχει ανακύψει με τις τρεις κυρίως, ειδικότητες.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, Η ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Παντού υπάρχουν προβλήματα, αλλά οι τρεις ειδικότητες που σχετίζονται με τα Επείγοντα, πραγματικά έχουν τεράστιο θέμα! Οι χειρουργοί για παράδειγμα, έχουν πρόβλημα και λόγω μιας αναρρωτικής, αλλά και με τον συνάδελφο τον κ. Κρητικό ο οποίος εξελέγη βουλευτής Λακωνίας. Με δεδομένο δε, ότι οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό το καλοκαίρι, είναι περισσότερες, το πρόβλημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο Ιατρικός Σύλλογος έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ και ο διευθυντής του Χειρουργικού Τμήματος έχει στείλει έγγραφο στο διοικητή, εξηγώντας πως έχει η κατάσταση, όμως δυστυχώς, κι ενώ υπάρχουν προτάσεις και μπορεί να γίνουν πράγματα, δεν έχει γίνει ακόμη κάτι», ανέφερε με νόημα, τονίζοντας πως η λύση, είναι απλή! «Προσλαμβάνουμε γιατρούς! Είναι πολύ απλή η λύση. Αν θέλουν, γίνεται και αυτό, επιλύεται το πρόβλημα στιγμιαία», ανέφερε ο κ. Τζωρτζίνης, ο οποίος με τη σειρά του, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάδελφοί του, στα δύο Νοσοκομεία. «Οι άνθρωποι και στην Κυπαρισσία και την Καλαμάτα, έχουν έρθει στα όρια των δυνατοτήτων τους και μπορεί να κινδυνεύει και η υγεία τους, ενώ ένας κουρασμένος γιατρός, μπορεί να είναι… κακός γιατρός», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας με δυο λέξεις, τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η έλλειψη γιατρών και το να εργάζονται όσο έχουν απομείνει, πολλές ώρες, χωρίς άδειες και ρεπό! «Και δε μιλάμε για ωράρια που σχετίζονται με το Νόμο, ο οποίος είναι σαφής και κάνει λόγο οκτάωρο και 2 ώρες υπερωρία, τη στιγμή που στα Νοσοκομεία μας, μιλάμε για 24ωρα και15ωρα συνεχούς δουλειάς στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, που προχώρησε και σε συγκεκριμένες προτάσεις. «Αρχικά, θα έπρεπε να πληρώνουμε τους γιατρούς για να μην φεύγουν στο εξωτερικό και να μείνουν στην Ελλάδα. Επίσης, θα πρέπει να ξαναδούμε τις αμοιβές των ειδικευόμενων που δεν υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, αφού δεν μπορούν να φύγουν από την Αθήνα με τους μισθούς που τους δίνουν, δεδομένου ότι τα έξοδά διαβίωσής τους σε άλλη πόλη, είναι πολύ περισσότερα», τόνισε ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο οποίος έδωσε μια άλλη διάσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, φέρνοντας στην επιφάνεια το θέμα της πολιτικής βούλησης, που εφόσον υπάρξει, το θέμα, άμεσα, θα λυθεί! Μάλιστα, όπως είπε, για όλα αυτά έχουν γίνει περισσότερα από 40 διαβήματα και από τον Ιατρικό Σύλλογο της Μεσσηνίας και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα οποία είχαν φτάσει στο γραφείο Πολάκη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέριμνα! Στην ίδια κατεύθυνση, και όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας ειδικά, αλλά και της Κυπαρισσίας, τα οποία από… ξενοδοχειακής άποψης, είναι άψογα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου