«Ναυμαχία» ψαράδων στο Ιόνιο και τον Κυπαρισισακό κόλπο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

«Ναυμαχία» ψαράδων στο Ιόνιο και τον Κυπαρισισακό κόλπο

Οι Ιταλοί αλιείς χρόνια έρχονται κοντά στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο και υπεραλιεύουν την κόκκινη γαρίδα η οποία αποτελεί τη βάση διατροφής ψαριών (βακαλάου, ξιφία κ.α) με αποτέλεσμα τα αλιεύματα να έχουν εξαφανισθεί ελλείψει τροφής.
Οι Έλληνες αλιείς που 40 χρόνια συναγωνίζονται ιταλικά «αλιευτικά εργοστάσια» που έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιο υπεραλίευσης της κόκκινης γαρίδας. Η «ναυμαχία» στο Ιόνιο είναι άνιση αφού τα ελληνικά αλιευτικά σκάφη είναι μικρά και ελάχιστα σε σχέση με των Ιταλών.
ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ-ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Εμπόδιο στις συζητήσεις με την Ιταλία για την ΑΟΖ είχαν σταθεί τα τελευταία χρόνια οι κόκκινες γαρίδες, αλίευμα που κυνηγούν οι Ιταλοί ψαράδες χρόνια τώρα, νύχτα μέρα με τεράστια σκάφη «αλιευτικά εργοστάσια», όπως τα χαρακτηρίζουν οι έλληνες επαγγελματίες ψαράδες που δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης στο Ιόνιο.
Η Ρώμη ζητούσε να κατοχυρώσουν οι Ιταλοί ψαράδες το δικαίωμα να αλιεύουν τις μεγάλες κόκκινες γαρίδες στα ανοιχτά της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς ακόμη και στην περίπτωση που τα ελληνικά χωρικά ύδατα επεκταθούν (όπως προβλέπει η τελική συμφωνία) από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, με βάσει και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και οι Ιταλοί το πέτυχαν με τους έλληνες ψαράδες να είναι δικαιολογημένα αγανακτισμένοι από την εξέλιξη αυτή.
Δυστυχώς με τη συμφωνία για την ΑΟΖ υπεγράφη και Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή, τα δυο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. (Βιώσιμη διαχείριση)
Υπογράφηκε επίσης, Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.

ΟΡΙΟ 68 ΙΤΑΛΙΚΑ ΣΚΑΦΗ
Πάντως τα  υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς. «Όμως οι Ιταλοί δεν σέβονται τίποτα, αλιεύουν ότι γουστάρουν αφού κανείς δεν τους ενοχλεί », τονίζουν στην «Πατρίς» επαγγελματίες αλιείς.
Οι Ιταλοί θα ψαρεύουν ειδικότερα τέσσερις κατηγορίες ειδών,με ανώτατο όριο 68 σκάφη, ενώ τα μικροπελαγικά αλιεύματα, τα οποία αφορούν τους Έλληνες ψαράδες, δεν θα αλιεύονται από τους Ιταλούς βάσει της Συμφωνίας. Έτσι η Αθήνα θεωρεί ότι και ως προς το αλιευτικό κομμάτι, η συμφωνία αυτή είναι win- win.

«ΘΗΣΑΥΡΟΣ» Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΑΡΙΔΑ
Ο πληθυσμός της κόκκινης γαρίδας, μόνο στο Ιόνιο Πέλαγος και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη, αγγίζει τα 8 εκατομμύρια ζωές. Αρκετοί εκ των Ελλήνων ψαράδων ασχολούνται αποκλειστικά με την αλιεία της κόκκινης γαρίδας.
Το κιλό της κόκκινης γαρίδας κυμαίνεται ανάλογα το είδος και την ωρίμανση από τα 10 έως τα 45-50 ευρώ.

Οι “μεταναστευτικές ροές” της κόκκινης γαρίδας ταξιδεύουν από την Αδριατική θάλασσα στο Ιόνιο Πέλαγος, γεννούν και παραμένουν για αρκετό χρονικό διάστημα στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο, ανοιχτά του Κατακόλου  συνεχίζοντας το ταξίδι βόρεια και νότια της Κρήτης. Οι Ιταλοί απλώναν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, τα τεράστια σκάφη τους στερώντας από τον βακαλάο και τον ξιφία την τροφή του, την κόκκινη γαρίδα. (φωτογραφίες marinetraffic)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages