2021 είναι έτος απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών η οποία θα διεξαχθεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία στο πλαίσιο της απογραφής πληθυσμού στην ΕΕ.
Οι Απογραφές Πληθυσμού-Κατοικιών δίνουν τη δυνατότητα ύπαρξης δημογραφικών, οικονομικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού σε χαμηλό επίπεδο γεωγραφικής ανάλυσης, γεγονός που αποτελεί σημαντικότατο εργαλείο για τη χάραξη κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών και σχεδιασμών.
Το δε αποτέλεσμα της απογραφής αναμένεται να είναι διαθέσιμο στις 31 Μαρτίου 2024.
Στην Απογραφή 2011 χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά η έννοια του «νοικοκυριού-κατοικία», δηλαδή όλα τα άτομα που διαμένουν σε μια κατοικία θεωρούνται μέλη του ίδιου νοικοκυριού. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, ο αριθμός των κατοικούμενων κατοικιών και ο αριθμός των νοικοκυριών που τις καταλαμβάνουν είναι ίσοι.
Τα στοιχεία απογραφής πληθυσμού αφορούν: Φύλο, ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, τόπο γέννησης, υπηκοότητα, τόπο προηγούμενης διαμονής εντός της Ελλάδας, προηγούμενη διαμονή σε χώρα του εξωτερικού, επίπεδο εκπαίδευσης, κατάσταση ασχολίας του απογραφόμενου την εβδομάδα πριν από την Απογραφή, κλάδο οικονομικής δραστηριότητας(π.χ. γεωργία, παροχή υπηρεσιών, εμπόριο, κλπ), επάγγελμα, θέση στην εργασία, τόπο εργασίας.
Σημειώνεται πως η απογραφή του 2011 έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 0.88% σε σύγκριση με την απογραφή του 2001, σε 10.815.197 κατοίκους.
Η τάση μείωσης του πληθυσμού εκτιμάται πως θα συνεχιστεί αν τα ποσοστά της γονιμότητας συνεχίσουν να παραμένουν χαμηλά και υπάρχουν εκτιμήσεις πως έως το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει μειωθεί στα 9,7 εκατ βάσει αυτού του σεναρίου. Η δε Eurostat εκτιμά ότι χωρίς τη μετανάστευση, ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί σε 9,3 εκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050, και σε 8,9 εκατ. άτομα με χαμηλότερη γονιμότητα, ενώ το κύριο σενάριο της Eurostat αναφέρει 9,1 εκατομμύριο κατοίκους το 2050.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου