Eκτός χάρτη αναδασώσεων τα καμένα δάση της Μεσσηνίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Eκτός χάρτη αναδασώσεων τα καμένα δάση της Μεσσηνίας


Και επίσημα πλέον, εκτός του Εθνικού Σχεδίου Αναδασώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα επόμενα 10 χρόνια, φαίνεται πως μένουν οι δασικές περιοχές της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον αναλυτικό χάρτη τ
ων περιοχών που έχουν προεπιλεγεί, και δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή». Κι αυτό, όταν την τελευταία 15ετία μόνο στον Ταΰγετο και στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καλαμάτας οι απώλειες, μαζί με τη χαμηλή βλάστηση, ξεπερνούν τα 156.000 στρέμματα δασικής έκτασης. 
Το 2007, στη μεγάλη φωτιά στον Ταΰγετο, κάηκαν 50.000 στρέμματα ελάτης και μαύρης πεύκης. Σε επίπεδο δε Μεσσηνίας, οι απώλειες αγγίζουν τα 200.000 στρέμματα. Να σημειωθεί, ότι βάση του χάρτη για τις περιοχές που έχουν προεπιλεγεί, η μεγαλύτερη έκταση (157.000 στρέμματα) βρίσκεται στην Ομηρούπολη της Χίου και είχε καεί το 2012 (στο νησί επελέγησαν και ακόμη 49.000 στρέμματα που κάηκαν το 2016). Ακολουθεί έκταση 55.100 στρεμμάτων στην Κινέτα και 14.800 στρεμμάτων στο Μάτι που κάηκαν το 2018. 
Εκτός η Μεσσηνία 
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος αφορά τη φύτευση περίπου μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων σε βάθος δεκαετίας, με 30 εκατομμύρια φυτά. Έμφαση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα δοθεί στις περιοχές που επλήγησαν από μεγάλες δασικές πυρκαγιές την τελευταία δεκαετία και η αναδάσωση δεν έχει προχωρήσει με φυσικό τρόπο.
 «Στοίχημα, η επαναλειτουργία των κρατικών φυτωρίων, που ήταν από τα πρώτα «θύματα» της οικονομικής κρίσης, αλλά και η συμπλήρωση του σχεδίου με ανάλογης έντασης μέτρα προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων», σημειώνεται στο άρθρο. Και ενώ όλα αυτά τα κριτήρια θα έπρεπε να εντάσσουν τη Μεσσηνία από τις πρώτες περιοχές στον εθνικό σχεδιασμό, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι στη μεγάλη πυρκαγιά του 2007 κάηκαν και τα φυτά που είχαν αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο μετά τη φωτιά του 1998, αυτή είναι εκτός. Υπογραμμίζεται, πως όταν μια περιοχή καίγεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, σταματάει η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης και μόνη λύση είναι πλέον η αναδάσωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages