Γόνιμος διάλογος και συγκεκριμένες προτάσεις για την επιβίωση των επιχειρήσεων σε συνάντηση της Ο.Ε.ΕΣ.Π. με φορείς του Ν. Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένες προτάσεις που στοχεύουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων προέκυψαν μέσω ενός γόνιμου διαλόγου στο πλαίσιο ευρείας διαδικτυακής σύσκεψης που έγινε την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου ανάμεσα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) Γεώργιο Βαγενά, με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς καθώς και τους βουλευτές του νομού Μεσσηνίας με θέμα: “ Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 ”.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την επιβίωση των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας. Στη συζήτηση αναλύθηκε διεξοδικά από τον πρόεδρο της Ο.Ε.ΕΣ.Π. Γεώργιο Βαγενά καθώς και από τους προέδρους των Εμπορικών Συλλόγων και τα μέλη τους, το αδιέξοδο που έχει βρεθεί ο κλάδος μας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τόνισαν ότι δεν έχουν δει ακόμα έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση. Επίσης συζητήθηκαν θέματα ανεύρεσης ρευστότητας και στήριξης κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και άλλα επιμέρους θέματα – προβλήματα της επιχειρηματικότητας που ταλανίζουν τους μικρομεσαίους συναδέλφους μας και πρέπει να διορθωθούν προκειμένου να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας τα οποία θα μπορούσαν να προσδώσουν θετικό πρόσημο στην οικονομική ανάπτυξη των πόλεων.
Παραθέτουμε παρακάτω τα μέτρα που διεκδικούμε και χρήζουν άμεσης υλοποίησης:
- Όλες οι επιστρεπτέες ενισχύσεις να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέες καθώς και τα προγράμματα που τρέχουν από τις Περιφέρειες για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην απαιτούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και αυστηρούς όρους υπαγωγής σε αυτά καθώς και να απευθύνονται και σε αυτοαπασχολούμενους και να μην συνδέονται με τον τζίρο κάθε επιχείρησης.
- Διαγραφή όλων των χρεών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.) που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
- Σχεδιασμό νέας ρύθμισης μεγαλύτερης των 120 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων.
- Χορήγηση δανείων από τις τράπεζες χωρίς αυστηρά κριτήρια.
- Αποζημίωση των εμπορευμάτων που έμειναν απούλητα βάσει των τιμολογίων των επιχειρήσεων, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Άμεση θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
- Άμεση θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επιχειρηματίες, όπως ισχύει και στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
- Απόσυρση του πτωχευτικού νόμου καθώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αλλά ούτε και την επαγγελματική στέγη.
- Θεσμοθέτηση της Κυριακάτικης αργίας.
- Ενέσεις ρευστότητας στους κλάδους που πλήττονται και δεν έχουν επαναλειτουργήσει, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα χειμερινά θέρετρα.
- Επιδότηση της εργασίας ισοτίμως με την επιδότηση της ανεργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου