ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ- ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ: ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ- ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ: ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ

 


Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. 

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ ΜΕΣΟ

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να αποτυπώσω λίγα λόγια για αυτό το όμορφο μαγικό μέσο που μέχρι και σήμερα κρατάει ζωντανή την φλόγα του. Ξεκίνησα το ζιζάνιο του ραδιοφώνου από πολύ νεαρή ηλικία. Σε ηλικία 14 ετών ως νεαρότερος δημοσιογράφος με την σχολική και τοπική εφημερίδα ασχολήθηκα με αυτό το μαγικό κουτί. Από τα μεσαία κύματα της Αμαλιάδος που παίζουν μέχρι και σήμερα για περισσότερα από 65 χρόνια και αργότερα στα FM ζώντας τις πρώτες μέρες της ελληνικής ελεύθερης ιδιωτικής ραδιοφωνίας από το 1988. 


Τότε γεννήθηκε η πρώτη ελληνική εκπομπή η πρώτη ενημερωτική στα FM της Αθήνας. Ήταν το πρωινό δρομολόγιο της συλλογικό σταθμό Α 100 FM που κάποτε αναμετέδιδε αυτόν του πολυτεχνείου και αργότερα μέσα από τα ερτζιανά της Μεσσηνίας καταλήγοντας τα τελευταία χρόνια στο φιλόξενο Παλμό 90,5 της Καλαμάτας. Μάλιστα το 1989 εκδόθηκε η πρώτη ραδιοφωνική εφημερίδα τα νέα του Α 100 FM που ήταν και η πρώτη πανελλαδική προσπάθεια η οποία πήρε μεγάλα εύσημα από τον αθηναϊκό τύπο. Από τα μεσαία και τα FM το μεγάλο ευτύχημα ήταν να βρεθώ κοντά σε μεγαθήρια της ελληνικής και αργότερα ελεύθερης ραδιοφωνίας. Να θυμηθώ τον πατέρα του ελληνικού ραδιοφώνου τον ακούραστο Σπύρο Μπεράτη που ζει μέχρι και σήμερα, την πρώτη εκφωνήτρια της Πελοποννήσου την Αιμιλία Μονάχου που ζει σήμερα στην Καλαμάτα, μέχρι και τον αείμνηστο φίλο μου Κώστα Θεοδωρακάκη που γνώρισα στην Αθήνα.

Ο ήρωας της ελληνικής ραδιοφωνίας Σπύρος Μπεράτης τιμήθηκε από το Σύλλογο Καλονεριτών Τριφυλίας το 2019.

Το ραδιόφωνο παραβαίνει αυθεντικό, δημοκρατικό, αληθινό μέσο το οποίο δεν ταυτίζεται με ιδιοτέλειες αλλά ούτε και μου οτιδήποτε άλλο που αφορά την απογύμνωση της προσωπικότητας του ακροατή. Γι’ αυτό το λόγο παραμένει ζωντανό. Η διαχρονική αυθεντικότητα του τηρείται από τους ανθρώπους με μεράκι, αλλά ακόμα περισσότερο από τους ακροατές που έχουν και κρίση αλλά κυρίως κριτική σκέψη μέσα από τον λόγο και την μουσική. 

Παράλληλα με μισ ομάδα φίλων δημιουργήσαμε ένα ακόμα ραδιόφωνο, φοιτητικό αυτή τη φορά, για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τους σπουδαστές το οποίο εκπέμπει ήδη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα μέσω του διαδικτύου με την ονομασία Freegr radio. Η διακίνηση των ιδεών και ελεύθερη έκφραση είναι συνώνυμα με το ραδιόφωνο. Γι’ αυτό μέχρι και σήμερα παραμένει αξιόπιστο μέσο και αξίζει να το αγκαλιάσουμε..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΝΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε με απόφαση της UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου.

Αρχικά, η πρόταση των Ισπανών ήταν να τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου στις 30 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση της περίφημης εκπομπής του Όρσον Γουέλς το 1938, που έμεινε στην ιστορία ως ο «Πόλεμος των Κόσμων». Η UNESCO, όμως, αποφάσισε διαφορετικά και πρόκρινε τη 13η Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1946 πρωτολειτούργησε το ραδιόφωνο του ΟΗΕ.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages