Πληθαίνουν οι καταγγελίες στην Αστυνομία για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.Ολο και περισσότερες γυναίκες το παίρνουν απόφαση, σπάνε τα ταμπού και δεν διστάζουν να καταγγείλουν ότι οι άντρες τους τις κακοποιούν σωματικά ή λεκτικά.
Δεν είναι σπάνιες οι φορές όπου το περιπολικό θα κληθεί μέσα στη νύχτα και οι αστυνομικοί αναλαμβάνουν το ρόλο… πυροσβέστη, προκειμένου να εκτονωθεί μια κατάσταση μέσα στο σπίτι, που έχει πυροδοτήσει καβγάδες και εντάσεις, σε αρκετές δε περιπτώσεις με τα παιδιά για… μάρτυρες. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις καταλήγουν και στα δικαστήρια, αλλά και πάλι είναι λίγες όπως επισημαίνουν δικηγορικοί κύκλοι, μπροστά στο τι πραγματικά συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες σπιτιών.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ “ΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ”
Αλλά και από τα στατιστικά της Αστυνομίας για το χρόνο που πέρασε, φαίνεται ότι υπάρχει αύξηση στις καταγγελίες από γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας μέσα στο σπίτι τους. Κατά μέσο όρο καταγγέλλονταν περίπου 11 τέτοιες περιπτώσεις το μήνα στις αστυνομικές υπηρεσίες Πελοποννήσου, κατά πολύ αυξημένα συγκριτικά με άλλα αδικήματα. Συνολικά καταγράφηκαν 132 τέτοια περιστατικά μέσα στο 2020 που οδήγησαν σε σύλληψη του δράστη και δρομολογήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ 136 συλλήψεις καταγράφηκαν μέσα στο 2019. Το 2018 καταγράφηκαν 96 συλλήψεις για ενδοοικογενειακή βία και 112 καταγράφηκαν μέσα στο 2017.
Στην Ελλάδα, αστυνομικές πηγές επισημαίνουν πως παρά το αυτεπάγγελτο του αδικήματος της ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναίκες (ειδικά στην επαρχία) εξακολουθούν να σωπαίνουν, να κάνουν πίσω υποχωρώντας στις πιέσεις της οικογένειας ή ακόμα και να αρνούνται τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών. Δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος ως “φραστικό επεισόδιο”.
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι αυτόφωρα είναι τα αδικήματα και του εκφοβισμού, των απειλών, ακόμη και των τηλεφωνημάτων, που είναι απειλητικά.
Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ
Ο νόμος προστατεύει τα θύματα βίας μέσω της αυτεπάγγελτης δίωξης, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση το θύμα να απειληθεί εκ νέου από τον δράστη και να ανακαλέσει όσα αρχικά έχει καταγγείλει. Επίσης προβλέπει και την ποινική διαμεσολάβηση, ώστε “να παρέχεται ευκαιρία να μην δικαστεί ο δράστης που θα υποσχεθεί ότι δεν θα τελέσει άλλη πράξη και θα εκπληρώσει και κάποιες ακόμα προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος”, τονίζουν δικηγόροι που αναλαμβάνουν υποθέσεις Οικογενειακού Δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου