ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ


 
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αντίθετο και δε συμφωνεί με το υποέργο ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών, εφόσον δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και του Τοπικού Συμβουλίου Φιλιατρών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή πρόταση που συνδιαμορφώθηκε από παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφωνήθηκε από του βήματος από τον Θανάση Πετράκο και υπερψηφίστηκε από 20 περιφερειακούς συμβούλους σχετικά με την ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών, στο θέμα «Αποδοχή ή μη των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την εκτέλεση του ενταγμένου έργου στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: “Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου”» που συζητήθηκε πρώτο στην προχθεσινή συνεχιζόμενη από 13 Οκτωβρίου συνεδρίαση του Σώματος.

Η δε πρόταση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα μειοψήφησε λαμβάνοντας 16 θετικές ψήφους, ενώ 3 ψήφισαν κατά της δανειακής σύμβασης και κατά της ανάπλασης πλατείας Φιλιατρών.
Όσο κι αν επιχειρούσε ο κ. Νίκας να κάμψει αντιδράσεις για να επιτύχει να «περάσει» το θέμα, αυτό δεν έγινε, καθώς, ως φάνηκε, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης το γνώριζαν καλά σε όλες τις πτυχές και τη «διαδρομή» του, χωρίς ενημέρωση και διαβούλευση πριν από την ολοκλήρωση σύνταξης της μελέτης στο Δήμο Τριφυλίας, αλλά και αργότερα, όταν πια εντάχθηκε το έργο, στο Συμβούλιο Κοινότητας Φιλιατρών και το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, παρότι τοπικοί και δημοτικοί σύμβουλοι επί μήνες ζητούν ενημέρωση και διαβούλευση
Επικεφαλής δε και περιφερειακοί σύμβουλοι με ερωτήσεις που έκαναν και τοποθετήσεις τους ουσιαστικά ανέδειξαν αδιαφανείς διαδικασίες και «μεθόδευση» για να περάσει η συγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης, προϋπολογισμού σχεδόν 3,3 εκ. ευρώ, η οποία, όπως ειπώθηκε, πάσχει πολλαπλώς και δεν υπάρχουν διαθέσιμες απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις για το έργο, χωρίς να έχει παρασχεθεί ενημέρωση από τη Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή σε κανέναν και για τίποτα!
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε καν από την Περιφερειακή Αρχή γνωρίζουν τη μελέτη, παρότι η Περιφέρεια είναι κύριος του έργου με τίτλο «Αστική Αναζωογόνηση περιοχών Περιφέρειας Πελοποννήσου», που είναι ενταγμένο στον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», με πέμπτο (ε) υποέργο την «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδιστρίου)» και Φορέας υλοποίησης του υποέργου «Ανάπλαση πλατείας Φιλιατρών (Πλατεία Καποδοστρίου)» δια της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Πελοποννήσου! Σοκαριστική δε είναι η δήλωση του κ. Νίκα στη συνεδρίαση: «Δεν έχω δει εγώ τη μελέτη, δεν την ξέρω» και ότι «υποβλήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας στην Ο.Ε. της Περιφέρειας», προκαλώντας σωρεία ερωτημάτων…
Στην Τρίπολη είχαν μεταβεί σύμβουλοι της Κοινότητας Φιλιατρών και εκπρόσωποι της Επιτροπής Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών, που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη υλοποίηση του «φαραωνικού» έργου ανάπλασης των περίπου 3,3 εκ. ευρώ, για το οποίο τονίζουν ότι καταστρέφει την πλατεία, την ιστορία και τον πολιτισμό των Φιλιατρών και τα Φιλιατρά.

Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης δόθηκε ο λόγος στο δήμαρχο Τριφυλίας, Γεώργιο Λεβεντάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «εγώ την Α’ Κυριακή πήρα 62%, τη Β’ 85% απ’ τα Φιλιατρά, εγώ έχω μεγαλώσει κι είμαι Φιλιατρινός…» και ρώτησε όσους αντιδρούν από ποιον επίσημο φορέα έχουν αντίρρηση, γιατί συζήτησε με όλους και δεν βρήκαν ένα λάθος στην πλατεία. 
«Οι εν λόγω κύριοι είναι πέντε άτομα, τι εκπροσωπούν;», πυροδοτώντας αντιδράσεις από τους κατοίκους, τοπικούς συμβούλους κι εκπροσώπους της Επιτροπής από τα Φιλιατρά. 
Ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι «δε θέλουνε να γίνει τίποτα» και αφού αναφέρθηκε σε κάποιους που θέλουν να ανεβάζουν μπροστά στο πεζοδρόμιο μες στην πλατεία επάνω γιατί πήρανε καινούργιο αυτοκίνητο, όχι κάτω, πάνω στο πεζοδρόμιο (!), είπε ότι «δε θέλω εγώ να είμαι η αιτία, γιατί αυτά τα χρήματα αφορούν και άλλες πόλεις, αν καταλαβαίνετε ότι πρέπει να τα τιμωρήσετε τα Φιλιατρά μ’ αυτό τον τρόπο, να τα εξαιρέσετε, τα λεφτά να παρθούν στην Περιφέρεια, γιατί έχουν κι άλλες πόλεις ανάγκη κι εγώ δεν μπορώ να είμαι αυτός ο οποίος να πω, να πούμε, ούτε θα παρακαλέσω. 
Αν νομίζετε ότι πρέπει να τα πάρει και πρέπει να γίνουν τα Φιλιατρά, να γίνουν. Εάν όχι, ο κόσμος και μάτια έχει και αυτιά έχει και κρίση έχει…».

Ακολούθως έλαβε το λόγο η Ζωή Πετροπούλου σημειώνοντας πως «είμαστε σήμερα (σ.σ. προχθές) εδώ ως Επιτροπή Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών και ως εκπρόσωποι των απλών Φιλιατρινών – με τους οποίους δε διαβουλεύτηκε κανένας – για να σας καταθέσουμε ξεκάθαρες απόψεις, στηριγμένες πάνω στη λογική, στη συντήρηση και ανάδειξη της ιστορίας της πόλης.
Η εν λόγω πλατεία αποτελεί καθημερινό τόπο συνάντησης των κατοίκων της πόλης μας και τοπόσημο αυτής, καθώς φέρει πολλά ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία. Ειδικότερα, την πλατεία κοσμούν μια σειρά από μνημεία και αγάλματα, ενώ περιβάλλεται από χαρακτηρισθέντα ως διατηρητέα κτήρια και μνημεία που την καθιστούν μοναδική και μαρτυρούν τη σημαντική οικονομική ανάπτυξη των Φιλιατρών κατά τον 19ο αιώνα και την εποχή της “κοινωνίας της σταφίδας”.
Η μελέτη, εξάλλου, της πλατείας ως έχει σήμερα βραβεύτηκε το έτος 1985 στην αρχιτεκτονική έκθεση BIΕΝΑLLE της Σόφιας, λαμβάνοντας το 2ο βραβείο. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τη συγκεκριμένη ανάπλαση η οποία δεν σέβεται την ιστορία του χώρου, το περιβάλλον και τη λειτουργικότητα του χώρου». 
Επίσης, αναφέρθηκε συνοπτικά στις σοβαρές ζημιές που προκαλούνται με βάση το συγκεκριμένο έργο που βασίζεται στη συγκεκριμένη μελέτη που εκπονήθηκε από το Δήμο Τριφυλίας. 
Κατέληξε δε τονίζοντας: «Η δημοκρατία είναι μακριά και πέρα από ψιλοεκβιασμούς – εκβιασμούς. Η δημοκρατία είναι διάλογος και κατά συνέπεια ανταλλαγή απόψεων σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο βάσης. ΟΧΙ σε αυτή τη μελέτη. ΟΧΙ σε αυτό το έργο. Τα λεφτά να μείνουν στα Φιλιατρά, να διατεθούν για έργα αναπτυξιακού περιεχομένου που έχει ανάγκη η πόλη».

Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε πως «θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ των ουκ άνευ. Άκουσα τον κ. δήμαρχο, άκουσα την εκπρόσωπο των ανθρώπων που αντιδρούν, αλλά είναι μια υπόθεση η οποία αν δεν έχει την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν πρόκειται να περπατήσει…».

Ο Γιώργος Δέδες, που νωρίτερα είχε ρωτήσει το δήμαρχο πότε έγινε η μελέτη και εκείνος του απάντησε πριν από ένα χρόνο, σημείωσε ότι έκανε ερώτηση στο δήμαρχο μόνο και μόνο «επειδή πληροφορήθηκα ότι αυτή η πλατεία κατασκευάστηκε – διαμορφώθηκε με βάση τη μελέτη της δεκαετίας του ’80 της επιστημονικής ομάδας της αείμνηστης Άννας Βρυχέα, της αρχιτεκτόνισσας, καθηγήτριας του ΕΜΠ, που, τουλάχιστον, στο χώρο των Μηχανικών και της Αρχιτεκτονικής θεωρείται εμβληματική φυσιογνωμία με διεθνή και ευρωπαϊκή αναγνώριση»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages