Σε απόγνωση οι αγρότες, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό η ελληνική γεωργία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022

Σε απόγνωση οι αγρότες, χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό η ελληνική γεωργία


 Ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας με τους αγρότες να βλέπουν μεγάλη συμπίεση στα εισοδήματά τους λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν στη διάθεση και την κατανάλωση των προϊόντων, αλλά και με τις συνεχείς αυξήσεις στα εφόδια (λιπάσματα, ζωοτροφές), στην ενέργεια (ρεύμα, πετρέλαιο) και την ακρίβεια σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο. Εκτός των γενικών προβλημάτων, και στο τοπικό επίπεδο υπάρχει απραξία. Δρομολογημένα έργα υποδομών (π.χ Φιλιατρινό φράγμα) δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ δεν υπάρχει βούληση να δοθούν λύσεις σε κατεπείγοντα προβλήματα (π.χ διάθεση σταφίδας).

Η δύσκολη αυτή κατάσταση δεν είναι προσωρινή, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να την αντιμετωπίσει προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Αυτό συμπεραίνεται και από το τελικό κείμενο για τη νέα ΚΑΠ που δημοσιοποίησε το ΥΠΑΑΤ και κατέθεσε στην Κομισιόν, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι ακολουθείται η πεπατημένη των πολιτικών της δεξιάς με έμφαση κυρίως στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων, χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο και χωρίς πρόταση  για μια βιώσιμη ελληνική γεωργία.  Δεν προστατεύονται και δεν ενισχύονται τα εθνικά μας προϊόντα και δεν ενισχύονται κλάδοι, όπως η ελαιοκαλλιέργεια, που αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Δυστυχώς, η πολιτική πρόταση της κυβέρνησης για την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική(ΚΑΠ) 2023-2027, δεν είναι η στήριξη της ελληνικής γεωργίας  αλλά η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια  μεγάλων εκμεταλλεύσεων.

Είναι προς το συμφέρον του αγροτικού κόσμου, αλλά και ολόκληρου του Ελληνικού Λαού να φύγει η κυβέρνηση της ΝΔ το συντομότερο από την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ γνωρίζει, θέλει και μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα της ελληνικής γεωργίας προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών αλλά  και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα:

• Να βάλει τάξη ξανά και να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις πληρωμές.
• Να επαναφέρει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αγροτικής χρήσης σε όλους τους παραγωγούς χωρίς εξαιρέσεις.
• Να χορηγήσει Ειδική ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.
• Να μηδενίσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος.
• Να ανατρέψει το εντελώς προβληματικό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη Νέα ΚΑΠ προς όφελος των μικρών και μεσαίων αγροτών.
• Να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο Δημόσιος και Αλληλέγγυος χαρακτήρας του, αλλά ταυτόχρονα να καταστεί κοινωνικά δίκαιος.
• Να αξιοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και να ενισχύσει τις πιστώσεις  για παροχή ρευστότητας.
• Να ρυθμίσει χρέη με απλό βιώσιμο τρόπο για τον απεγκλωβισμό χιλιάδων παραγωγών.
• Να καταργήσει όλους τους αντιαγροτικούς νόμους της ΝΔ για τις λαϊκές αγορές και τους συνεταιρισμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παρακολουθεί συνεχώς τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και προτείνει λύσεις, όχι μόνο για την ανακούφιση των αγροτικών στρωμάτων, αλλά και για το σχεδιασμό μιας μακρόπνοης αγροτικής πολιτικής, αξιοποιώντας την προηγούμενη κυβερνητική του εμπειρία και την πραγματική  και ουσιαστική διαβούλευση που έχει αναπτύξει με τον αγροτικό κόσμο και τους παραγωγικούς φορείς.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Οργανώσεις Μελών Τριφυλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages